OAE са поискали 50 броя F-35

221 прочитания

Обединените арабски емирства са поискали да купят 50 броя от нискозабележимите изтребители F-35, като потенциалната сделка вече е била одобрена от Държавния департамент на САЩ. За това съобщава Bloomberg.

Сделката, чиято стойност се съобщава, че е $10,4 млрд. идва на фона на неформалните брифинги, които са били дадени в Конгреса на САЩ от президентската администрация за потенциалния договор с ОАЕ. В последните седмици активно се коментира тази евентуална сделка, включително и ефектът ѝ върху сигурността на Израел.

Ако Конгресът одобри сделката, то ОАЕ ще може да закупи толкова F-35A, колкото в момента е заявил и Израел. Страната обмисля последваща сделка за още 25 машини, но там все още няма договор.

По всичко личи, че администрацията на президента Тръмп ще се опита да приключи сделката преди януари, когато Тръмп или ще бъде сменен от Джо Байдън или ще влезе във втория си мандат. От Демократическата партия, обаче се чуват ясни гласове, че сделката не бива да се бърза и тя трябва внимателно да се прецени на фона на сигурността на Израел и опазване технологиите вложени в F-35. Отделни конгресмени от партията дори се опитват да прокарат специално законодателство, което силно да ограничава експорта на F-35 извън кръга на близките съюзници на САЩ

Преди няколко дни от израелското правителство официално заявиха, че няма да се противопоставят на експорта на F-35 в региона.

Reuters съобщава, че администрацията на Тръмп има дори още по-амбициозни цели за приключване на сделката. Според информационната агенция, договорът между САЩ и ОАЕ щял да се подпише на 2 декември 2020 г.

ВВС на ОАЕ разполага с по три ескадрили F-16 Block 60 и Mirage 2000-9.

Свързани теми

Предишна публикация
Еквадор получи първите си H145
Следваща публикация
Страните от НАТО трябва да се ориентират към операции с F-35
221 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

45 години от първия полет на F-16

Днес, 20 януари 2019 г. се навършват 45 години от първия полет на прототипа на F-16, който е изпълнен от авиобаза Едуардс, Калифорния. Пилот е Фил Ойстрейкър.

Депутатът Емил Христов обвини президента в манипулация на изтребителния конкурс

Депутатът Емил Христов (ГЕРБ), който е и председател на т.нар. „Комисия „Gripen” фактически обвини президента Румен Радев в манипулация, която е повияла на конкурса по избор на нов изтребител. Това казва той в интервю за вестник „24 часа”.

Luftwaffe определи F-35 като идеален заместник на Tornado

Германските ВВС са направили къс списък с потенциални заместници на изтребителя-бомбардировач Tornado, но изтребителят от следващо поколение F-35 се смята за „перфектния избор”. Това съобщава IHS Jane’s, цитирайки източник в Luftwaffe.

Меню