Министър Каракачанов: Следващото правителство решава за другите осем F-16

236 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че решението за това кога и как да се купят следващите осем самолета ще е в ръцете на следващия кабинет. Каракачанов също заяви, че двата подарени F-16 ще са за обучение на летателен състав. Това каза той днес, 31 октомври 2020 г. в интервю за „Канал 3”.

„Според мен, в рамките на три години трябва да има договор, защото така е по решението на Парламента. Проектът за 16 самолета – осем сега и осем втори етап. Кога ще се реализира този втори етап, ще ни каже, може би, следващото правителство. Сегашното правителство купи осем и осигури финансирането на сделката”, каза военният министър.

Каракачанов каза още, че следващите военни сделки със САЩ ще се сключват при по-изгодни условия и с разсрочено плащане.

„Няма как договорът да се случи днес или утре. Първо, защото чакаме информацията за цените и наличностите. След като получим тази информация, може да започнем някакви разговори”

Според Каракачанов, въпросната информация ще е налична до края на годината. В по-ранни свои изказвания по темата, той твърдеше, че информацията ще дойде до края на октомври.

„Договорът отнема осем – 10 месеца. Никой няма намерение да бърза сега, в рамките на два –три месеца. Лъжа е, че теглим кредити, за да купуваме самолети”, каза още министърът на отбраната.

Трябва да се отбележи, че в средносрочната бюджетна рамка, която правителството прие през тази седмица, се чете, че през 2023 г. ще има плащане от малко под 1,2 млрд. лева по проекта за покупка на нов изтребител. Тоест, мнението на Каракачанов, че договор трябва да има до три години, явно кореспондира и с финансовите планове на кабинета.

„Да, ще получим два тренировъчни F-16, на които нашите летци… Сега замина първата група, която се обучава за инструктори, те като получат своето обучение, те в България трябва да имат своя нальот, за поне още две – три години”, отговори Каракачанов на въпроса, дали наистина САЩ ни подаряват два F-16.

На въпроса, дали се касае за „F-16 или F-16 Block 70”, Каракачанов отговори, че става въпрос за F-16, които ще бъдат без въоръжение, поне според неговите спомени.

„Дали ще ги връщаме… В момента, в който придобием цялата ескадрила, те няма да са ни необходими. След като се върне първата група пилоти, преди да дойдат нашите собствени самолети, тези F-16 ще се използват за обучение на личния състав”, каза военният министър по въпроса, дали ще трябва да върнем въпросните два изтребителя.

Обясненията на министър Каракачанов са малко объркани. Новината за въпросните два самолета дойде от посолството на САЩ на 21 октомври. В съобщението изрично бе написано, че се предоставят „два изведени от експлоатация самолета F-16… за да бъдат използвани от служители на Българските военновъздушни сили като помощни средства за обучение и общо запознаване с техниката”. Отделно, според Каракачанов българските пилоти на F-16 ще стоят години без самолети, след като приключи обучението им, докато в действителност, обучението ще приключи около момента, в който изтребителите трябва да дойдат в България. Остава въпросът, дали Каракачанов не е запознат с параметрите на подаръка или умишлено не дава точна информация по темата.

„Още от преди случая с генерал Петров, имаше няколко заразени в авиобаза Граф Игнатиево, но бяха взети необходимите мерки. Имаме достатъчно летци, които да изпълняват мисията по „ер полисинг”, отговори военният министър по темата с COVID-19 във въоръжените сили.

Свързани теми

Предишна публикация
Германия върви към поръчката на още Eurofighter
Следваща публикация
OAE са поискали 50 броя F-35
236 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия купува още Eurofigther и избира между него и Super Hornet за заместник на Tornado

Германия ще купи още новопроизведени изтребители Eurofighter, които ще заменят сега експлоатираните Eurofighter Tranche 1 и ще избере между този тип и F/A-18 Super Hornet за замяна на изтребителите-бомбардировачи Tornado. Това съобщи източници в германското МО цитирани от германски медии.

Президентът Радев припомни, че военно-транспортната ни авиация е ползвана за несвойствени задачи

„С интерес прочетох, че се търсят функции на военно-транспортната ни авиация. В периода 2009 – 2012 г. има към 70 полета с много интересни функции”, това каза днес, 15 декември 2017 г., президентът Румен Радев пред журналисти, като припомни скандалите с използването на военна техника за правителствени задачи по време на кабинета „Борисов 1”.

Сърбия получи първите два употребявани МиГ-29 от Русия

Първите два употребявани руски изтребителя МиГ-29 пристигнаха в Сърбия днес, 2 октомври 2017 г. Машините бяха докарани на борда на Ан-124 на авиокомпания „Волга-Днепр”, който се приземи в сръбската авиобаза Батайница късно днес.

Меню