Министър Каракачанов: Следващото правителство решава за другите осем F-16

235 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че решението за това кога и как да се купят следващите осем самолета ще е в ръцете на следващия кабинет. Каракачанов също заяви, че двата подарени F-16 ще са за обучение на летателен състав. Това каза той днес, 31 октомври 2020 г. в интервю за „Канал 3”.

„Според мен, в рамките на три години трябва да има договор, защото така е по решението на Парламента. Проектът за 16 самолета – осем сега и осем втори етап. Кога ще се реализира този втори етап, ще ни каже, може би, следващото правителство. Сегашното правителство купи осем и осигури финансирането на сделката”, каза военният министър.

Каракачанов каза още, че следващите военни сделки със САЩ ще се сключват при по-изгодни условия и с разсрочено плащане.

„Няма как договорът да се случи днес или утре. Първо, защото чакаме информацията за цените и наличностите. След като получим тази информация, може да започнем някакви разговори”

Според Каракачанов, въпросната информация ще е налична до края на годината. В по-ранни свои изказвания по темата, той твърдеше, че информацията ще дойде до края на октомври.

„Договорът отнема осем – 10 месеца. Никой няма намерение да бърза сега, в рамките на два –три месеца. Лъжа е, че теглим кредити, за да купуваме самолети”, каза още министърът на отбраната.

Трябва да се отбележи, че в средносрочната бюджетна рамка, която правителството прие през тази седмица, се чете, че през 2023 г. ще има плащане от малко под 1,2 млрд. лева по проекта за покупка на нов изтребител. Тоест, мнението на Каракачанов, че договор трябва да има до три години, явно кореспондира и с финансовите планове на кабинета.

„Да, ще получим два тренировъчни F-16, на които нашите летци… Сега замина първата група, която се обучава за инструктори, те като получат своето обучение, те в България трябва да имат своя нальот, за поне още две – три години”, отговори Каракачанов на въпроса, дали наистина САЩ ни подаряват два F-16.

На въпроса, дали се касае за „F-16 или F-16 Block 70”, Каракачанов отговори, че става въпрос за F-16, които ще бъдат без въоръжение, поне според неговите спомени.

„Дали ще ги връщаме… В момента, в който придобием цялата ескадрила, те няма да са ни необходими. След като се върне първата група пилоти, преди да дойдат нашите собствени самолети, тези F-16 ще се използват за обучение на личния състав”, каза военният министър по въпроса, дали ще трябва да върнем въпросните два изтребителя.

Обясненията на министър Каракачанов са малко объркани. Новината за въпросните два самолета дойде от посолството на САЩ на 21 октомври. В съобщението изрично бе написано, че се предоставят „два изведени от експлоатация самолета F-16… за да бъдат използвани от служители на Българските военновъздушни сили като помощни средства за обучение и общо запознаване с техниката”. Отделно, според Каракачанов българските пилоти на F-16 ще стоят години без самолети, след като приключи обучението им, докато в действителност, обучението ще приключи около момента, в който изтребителите трябва да дойдат в България. Остава въпросът, дали Каракачанов не е запознат с параметрите на подаръка или умишлено не дава точна информация по темата.

„Още от преди случая с генерал Петров, имаше няколко заразени в авиобаза Граф Игнатиево, но бяха взети необходимите мерки. Имаме достатъчно летци, които да изпълняват мисията по „ер полисинг”, отговори военният министър по темата с COVID-19 във въоръжените сили.

Свързани теми

Предишна публикация
Германия върви към поръчката на още Eurofighter
Следваща публикация
OAE са поискали 50 броя F-35
235 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ са отказали да изпратят инструктори за F-16 на Турция

САЩ са отказали да изпратят инструктори за обучение на F-16 в турските ВВС. Анкара е направила такова запитване наскоро поради проблеми с обучението на нови изтребителни пилоти. Това съобщава турския вестник Hürriyet.

Министър Каракачанов потвърди вкарването на изтребителния проект в МС до края на март

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отново повтори, че до края на март инвестиционният проект за придобиване на нов боен самолет ще бъде вкаран за гласуване в Министерски съвет. Това каза той днес, 1 март 2018 г., пред Комисията по отбрана в Парламента.

САЩ разреши експорта на F-35A за Белгия

Държавният департамент на САЩ даде формално разрешение за експорт на 34 броя многоцелеви изтребители F-35A за Белгия. По оценки на американското правителство сделката ще е на стойност от $6,53 млрд.

Gripen C/D ще се развива поне до 2050 г.

Saab има намерение да развива Gripen C/D поне до 2050 г., като е уверена в способностите на този изтребител, особено в конфигурацията, която се предлага на България – MS 20 с радар PS-05/A Mk. 4. Това разказва Матс Торбьорнсон, тест пилот в Saab и продуктов мениджър за Gripen, с който разговаряхме за способностите на изтребителя и неговата перспектива в близките години.

Министър Каракачанов: Оценката на офертите ще отнеме месец

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че оценката на офертите е по-реалистично да отнеме около месец, а не 14 работни дни. Това заяви той днес, 4 октомври 2018 г., в предаването „Още от деня” по БНТ1.

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на F-35

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на изтребителите F-35 от трите основни варианта. Това е заявил днес, 13 ноември 2019 г., директорът на отдела за оперативни изпитания пред американския Конгрес, цитиран от Bloomberg.

Меню