Министър Каракачанов: Следващото правителство решава за другите осем F-16

235 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че решението за това кога и как да се купят следващите осем самолета ще е в ръцете на следващия кабинет. Каракачанов също заяви, че двата подарени F-16 ще са за обучение на летателен състав. Това каза той днес, 31 октомври 2020 г. в интервю за „Канал 3”.

„Според мен, в рамките на три години трябва да има договор, защото така е по решението на Парламента. Проектът за 16 самолета – осем сега и осем втори етап. Кога ще се реализира този втори етап, ще ни каже, може би, следващото правителство. Сегашното правителство купи осем и осигури финансирането на сделката”, каза военният министър.

Каракачанов каза още, че следващите военни сделки със САЩ ще се сключват при по-изгодни условия и с разсрочено плащане.

„Няма как договорът да се случи днес или утре. Първо, защото чакаме информацията за цените и наличностите. След като получим тази информация, може да започнем някакви разговори”

Според Каракачанов, въпросната информация ще е налична до края на годината. В по-ранни свои изказвания по темата, той твърдеше, че информацията ще дойде до края на октомври.

„Договорът отнема осем – 10 месеца. Никой няма намерение да бърза сега, в рамките на два –три месеца. Лъжа е, че теглим кредити, за да купуваме самолети”, каза още министърът на отбраната.

Трябва да се отбележи, че в средносрочната бюджетна рамка, която правителството прие през тази седмица, се чете, че през 2023 г. ще има плащане от малко под 1,2 млрд. лева по проекта за покупка на нов изтребител. Тоест, мнението на Каракачанов, че договор трябва да има до три години, явно кореспондира и с финансовите планове на кабинета.

„Да, ще получим два тренировъчни F-16, на които нашите летци… Сега замина първата група, която се обучава за инструктори, те като получат своето обучение, те в България трябва да имат своя нальот, за поне още две – три години”, отговори Каракачанов на въпроса, дали наистина САЩ ни подаряват два F-16.

На въпроса, дали се касае за „F-16 или F-16 Block 70”, Каракачанов отговори, че става въпрос за F-16, които ще бъдат без въоръжение, поне според неговите спомени.

„Дали ще ги връщаме… В момента, в който придобием цялата ескадрила, те няма да са ни необходими. След като се върне първата група пилоти, преди да дойдат нашите собствени самолети, тези F-16 ще се използват за обучение на личния състав”, каза военният министър по въпроса, дали ще трябва да върнем въпросните два изтребителя.

Обясненията на министър Каракачанов са малко объркани. Новината за въпросните два самолета дойде от посолството на САЩ на 21 октомври. В съобщението изрично бе написано, че се предоставят „два изведени от експлоатация самолета F-16… за да бъдат използвани от служители на Българските военновъздушни сили като помощни средства за обучение и общо запознаване с техниката”. Отделно, според Каракачанов българските пилоти на F-16 ще стоят години без самолети, след като приключи обучението им, докато в действителност, обучението ще приключи около момента, в който изтребителите трябва да дойдат в България. Остава въпросът, дали Каракачанов не е запознат с параметрите на подаръка или умишлено не дава точна информация по темата.

„Още от преди случая с генерал Петров, имаше няколко заразени в авиобаза Граф Игнатиево, но бяха взети необходимите мерки. Имаме достатъчно летци, които да изпълняват мисията по „ер полисинг”, отговори военният министър по темата с COVID-19 във въоръжените сили.

Свързани теми

Предишна публикация
OAE са поискали 50 броя F-35
Следваща публикация
Германия върви към поръчката на още Eurofighter
235 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Мисия – ер полисинг

Единствената мирновременна постоянна мисия на НАТО е охраната на въздушното пространство в Европа, носеща името въздушен ер полисинг (Airborne Air Policing). В нея са задействани структурите за управление и контрол на алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана в допълнение към собствените системи за противовъздушна отбрана на всяка от отделните страни-членки. Това е мисия, където монотонността на ежедневието при основната дейност – наблюдението на въздушното пространство – отстъпва от време на време на възбудата и напрежението, свързани с вдигането на дежурните изтребители във въздуха при проверки на бойната готовност или по реални нарушители. Унгарският журналист Габор Зорд Ласло описва изпълнението на един контролен полет за проверка на силите и средствата за ер полисниг в десет държави.

Dassault предаде първия Rafale на Катар

Френският самолетостроител Dassault предаде първия многоцелев изтребител Rafale на Катар. Церемонията се състоя вчера, 7 февруари 2019 г., в завода на компанията в Мариняк, край Бордо.

Меню