Японското МО подписа с Mitshubishi за създаването на нов изтребител

185 прочитания

Японското министерство на отбраната подписа договор с Mitsubishi Heavy Industries (MHI) за разработката на нов изтребител, в рамките на проекта F-X. Това е станало на 30 октомври 2020 г.

„Подписахме договора с Mitsubishi Heavy Industries и в бъдеще ще работи с тях, за да може уверено да създадем изтребител от ново поколение”, се казва в съобщението на японското МО.

Бъдещият F-X трябва да замени сега използваните F-2 (вариация на F-16 с по-голямо композитно крило) около 2035 г. Това значи, че изпитанията трябва да започнат около 2025 г.

MHI ще бъдат основен изпълнител на програмата, но от компанията се очаква да намери чужди партньори за споделяне на риска и индустриален трансфер. Този избор, който ще се направи заедно с японското МО, предстои да се направи, като кръгът на потенциални компании се ограничава до САЩ и Великобритания.

Компанията разработи технологичния демонстратор X-2 (на снимката), който през 2016 – 2017 г. проведе общо 34 изпитателни полета. Отделно, японското МО проведе 14 други изпитателни програми, за тестване на отделни компоненти и технологии, които ще се влагат в бъдещия изтребител.

След дълги години на колебания, Япония в крайна сметка реши да създаде самостоятелно изцяло нов изтребител с чужд партньор. Самолетът ще се задвижва от японски реактивен двигател, който предстои да бъде създаден на базата на тестовия XF9-1 използван от X-2.

Официална визуализация на това, как може да изглежда японския F-X

Свързани теми

Предишна публикация
Румъния получи още два F-16 MLU
Следваща публикация
Словакия се оглежда за нов учебен самолет
185 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Димитър Стоянов остро коментира твърденията на депутата Христов

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител излезе с остър коментар по отношение на твърденията, които депутата Емил Христов направи по отношение на проекта за нов изтребител.

Меню