Германия върви към поръчката на още Eurofighter

333 прочитания

След години на бавене, Германия най-накрая пое по пътя на поръчка на нови изтребители Eurofighter, които да заменят най-старите машини от същия тип. Това става, след като днес, 4 ноември 2020 г., Комисията по отбрана в Бундестага е дала разрешение за отпускане на бюджет по проекта.

Т.нар. проект Quadriga предвижда покупката на 38 новопроизведени изтребители Eurofighter, които да се използват за замяна на 34-те Eurofighter Tranche 1, които в момента са на въоръжение в 73-то тактическо изтребително крило, базирано в Лааге. Самолетите, които в момента са на по около 15 години, има чисто изтребителни способности.

Макар и теоретично да е възможно машините да се доработят до новите стандарти (Tranche 2/3), Германия е решила да инвестира в индустрията си, а на старите изтребители вероятно ще се търси вторичен пазар.

Комисията по отбрана в Бундестага е дала разрешение за стартиране на процедура за подписване на договор за 33 изтребителя (26 едноместни и седем двуместни), плюс запазване на опции за още пет машини. Очаква се подписването на договора, чиято сума ще бъде около €5,5 млрд., да стане в близките месеци, а първите Eurofighter по този договор ще започнат да пристигат през 2023 г.

Новопоръчаните изтребители ще са снабдени с AESA радари Captor-E Mk.1 и други, по-дребни подобрения.

Реално, самолетите, които сега ще бъдат поръчани, до преди няколко години бяха част от т.нар. Tranche 3B. През 2011 г. германското правителство обяви, че няма да поръча 180, а 143 броя Eurofighter, като раздели на две Tranche 3 и 37 самолета бяха оставени за неопределеното бъдеще.

Това, обаче няма да е последната поръчка на Eurofighter за Луфтвафе. През тази пролет германското правителство обяви, че ще купи 55 броя от самолета, които да се използват за замяна на част от изтребителите-бомбардировачи Tornado. Този договор, обаче все още не е на хоризонта и вероятно ще се реализира от следващото германско правителство.

Свързани теми

Предишна публикация
Адмирал Ефтимов: Трансформацията от МиГ-29 към F-16 ще стане 2026 г.
Следваща публикация
Тайван ще пенсионира своите F-5 през 2024 г.
333 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ виждат нови клиенти за F-35 в Европа

САЩ виждат нови потенциални клиенти за F-35 на Стария континент, включително и страни от Източна Европа. Това е заявил вчера, 4 април 2019 г., вицеадмирал Матиас Уинтър, шеф на програмния офис на F-35 в Пентагона.

Хърватско пак избира изтребител

Хърватското правителство отново стартира процедура за избор на нов боен самолет за ВВС на страната. Това съобщава Jane’s.

J-10 с управляем вектор на тягата ще бъде показан на изложението в Джухай

Изпитателен изтребител J-10 снабден с двигател с управляем вектор на тягата ще бъде показан в рамките на китайското аерокосмическо изложение, което ще се проведе следващата седмица в Джухай.

Меню