Тайван ще пенсионира своите F-5 през 2024 г.

146 прочитания

Тайванското министерство на отбраната е обявило, че ще пенсионира леките изтребители F-5E/F, които в момента се използват най-вече за учебна дейност, през 2024 г., паралелно с приемането на въоръжение на новия учебен самолет T-5 Yung Yin.

В края на октомври катастрофира F-5E, което изострио темата за замяната на остарелите леки изтребители, които днес са преквалифицирани в учебни машини. В момента, в състава на тайванските ВВС се намират около 45 машини от този тип.

Тайванското МО е заявило, че очаква да получи всички 66 поръчани T-5 Yung Yin (на снимката) към юни 2026 г., а пълното им усвояване ще стане към 2028 г. Самолетът бе показан официално през миналия септември и направи дебютния си полет през този юни.

T-5 е вариация на лекия двудвигателен изтребител F-CK-1 Ching-Kuo, който AIDC произвежда между 1990 и 2000 г. Макар самолетът да запазва общата аеродинамична компановка, той е значително олекотен, поради отказа от вграденото въоръжение, част от авиониката и широкото използване на композитни материали.

Поръчката за създаването на T-5 бе дадена през февруари 2017 г., като преди това тайванското правителство разгледа няколко други опции, включително за закупуване на чужда конструкция и лицензното ѝ производство в страната. Програмата е на стойност от около $1 млрд.

Планира се изпитателната програма да продължи до 2022 г., когато ще стартира серийното производство.

Тайван произвежда F-5E/F по лиценз между 1975 и 1986 г. За това време са произведени 308 машини.

Свързани теми

Предишна публикация
Германия върви към поръчката на още Eurofighter
Следваща публикация
Ту-160М полетя с нови двигатели
146 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Руското МО отново гледа към МиГ-АТ

Руското Министерство на отбраната отново се е заинтересувало от реактивния учебно-тренировъчен самолет МиГ-АТ. Това е заявил вицепрезидентът на ОАК Сергей Коротков, цитиран от ТАСС.

МО пусна обществена поръчка за поддръжката на L-39

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за рамково споразумение за логистичната поддръжка на учебно-тренировъчните самолети L-39ZA от състава на българските ВВС. Решението за това е от 9 май, а процедурата е публикувана днес, 15 май 2018 г.

50 години от първия полет на L-39

Преди точно половин век, на 4 ноември 1968 г., първи полет изпълнява първия прототип на реактивния учебно-тренировъчен самолет L-39.

Завърши летателният стаж на първокурсниците

На 6 август 2018 г. във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” се проведе семестриален изпит по летателна подготовка с курсантите – летци 1-ви курс от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски”. Това съобщиха оттам.

Меню