Адмирал Ефтимов: Трансформацията от МиГ-29 към F-16 ще стане 2026 г.

410 прочитания

Преминаването от МиГ-29 към F-16 ще отнеме още шест – седем години. Това казва в интервю за вестник „Монитор” адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната.

„Правим всичко възможно да поддържаме МиГ-29 в летателна годност, да изпълняваме конституционните си задължения и да допринасяме към интегрираната система за ПВО и ПРО, част от която е и носенето на „ер полисинг”. Мисля, че трансформацията от МиГ-29 към F-16 ще бъде в периода 2026 – 2027 г. Искам да отбележа, че жизненият цикъл на МиГ-29 е до 2030 г.”, заявява началникът на отбраната.

Адмиралът обяснява, че първоначално F-16 и МиГ-29 ще се редуват в носенето на дежурство, а цялостната картина зависила и от това, кога ще бъдат купени следващите осем F-16, за да се попълни цялата ескадрила.

„Ескадрила ни е нужна, за да гарантираме регулярно носене на дежурство и участие в операции, мисии и учения.”, отбелязва адмирал Ефтимов.

Началникът на отбраната казва още, че очаква в края на 2023 г. първите български F-16 да бъдат докарани у нас от български пилоти.

„В договора за първите осем самолета има клауза за обучение на 12 летци. Четирима от пилотите започнаха своята летателна подготовка в САЩ, двама от тях ще бъдат подготвени като инструктори, а другите двама като водачи на групи. Следващите осем човека ще заминат в началото на 2021 г. и ще бъдат подготвени като водени летци на първите четирима. В изпълнение на първия договор за новите изтребители е предвидено 65 военнослужещи от инженерно-техническия състав да бъдат обучени, като част от тях също ще бъдат подготвени като инструктори и след завръщането си от САЩ, ще могат да обучават допълнително техници и механици за обслужването на F-16. При подготовката на контракта за следващите осем самолета е възможно да бъдат предвидени клаузи за обучение на още летателен и технически състав при необходимост”, казва още началникът на отбраната.

Адмирал Ефтимов отбелязва, че България се нуждае и от покупка на нови наземни обзорни 3D радари, за да може да използва ефективно новите си изтребители. Няма яснота, обаче кога ще стартира процеса за придобиване на нови радари.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВВУ обучава технически персонал за Cessna 172
Следваща публикация
Германия върви към поръчката на още Eurofighter
410 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ангола започва да получава Су-30

Ангола е получила своите първи два модернизирани изтребителя Су-30К. Това съобщава директора на 558-ми авиоремонтен завод в Барановичи, Беларус, цитиран от агенция Спутник.

Изгубен и намерен

Вече повече от седмица Въоръжените сили на България провеждат една уникална операция – изваждането на останките на изтребител Messerschmitt Bf 109 (популярно известен и като Me 109) от състава на Въздушните на Негово Величество войски (ВНВВ). Какво беше намерено под ливадите на самоковското село Марица, чий е бил самолетът и какво ще се случи с намерените останки?
На тези и други въпроси търсим отговор в настоящия материал.

Посланик Рубин: Не е имало натиск от САЩ към България за покупката на F-16

Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин заяви, че страната му не е оказвала натиск на България да купи F-16, но в същото време акцентира, че България твърде дълго отлага покупката на нов изтребител. Това каза той днес, 4 февруари 2019 г., в интервю излъчено в сутрешния блок на bTV.

Меню