Адмирал Ефтимов: Трансформацията от МиГ-29 към F-16 ще стане 2026 г.

411 прочитания

Преминаването от МиГ-29 към F-16 ще отнеме още шест – седем години. Това казва в интервю за вестник „Монитор” адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната.

„Правим всичко възможно да поддържаме МиГ-29 в летателна годност, да изпълняваме конституционните си задължения и да допринасяме към интегрираната система за ПВО и ПРО, част от която е и носенето на „ер полисинг”. Мисля, че трансформацията от МиГ-29 към F-16 ще бъде в периода 2026 – 2027 г. Искам да отбележа, че жизненият цикъл на МиГ-29 е до 2030 г.”, заявява началникът на отбраната.

Адмиралът обяснява, че първоначално F-16 и МиГ-29 ще се редуват в носенето на дежурство, а цялостната картина зависила и от това, кога ще бъдат купени следващите осем F-16, за да се попълни цялата ескадрила.

„Ескадрила ни е нужна, за да гарантираме регулярно носене на дежурство и участие в операции, мисии и учения.”, отбелязва адмирал Ефтимов.

Началникът на отбраната казва още, че очаква в края на 2023 г. първите български F-16 да бъдат докарани у нас от български пилоти.

„В договора за първите осем самолета има клауза за обучение на 12 летци. Четирима от пилотите започнаха своята летателна подготовка в САЩ, двама от тях ще бъдат подготвени като инструктори, а другите двама като водачи на групи. Следващите осем човека ще заминат в началото на 2021 г. и ще бъдат подготвени като водени летци на първите четирима. В изпълнение на първия договор за новите изтребители е предвидено 65 военнослужещи от инженерно-техническия състав да бъдат обучени, като част от тях също ще бъдат подготвени като инструктори и след завръщането си от САЩ, ще могат да обучават допълнително техници и механици за обслужването на F-16. При подготовката на контракта за следващите осем самолета е възможно да бъдат предвидени клаузи за обучение на още летателен и технически състав при необходимост”, казва още началникът на отбраната.

Адмирал Ефтимов отбелязва, че България се нуждае и от покупка на нови наземни обзорни 3D радари, за да може да използва ефективно новите си изтребители. Няма яснота, обаче кога ще стартира процеса за придобиване на нови радари.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВВУ обучава технически персонал за Cessna 172
Следваща публикация
Германия върви към поръчката на още Eurofighter
411 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ДПС решават във вторник за преговорите за F-16

Парламентарната група на ДПС ще реши във вторник, дали ще гласува „за” правителственото искане за стартиране на преговори за придобиване на F-16. Това заяви днес, 13 януари 2019 г., депутатът от партията Хамид Хамид в ефира на БНР, но и намекна, че най-вероятно решението ще бъде подкрепено.

МО стартира обществена поръчка за ремонт на Су-25

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за ремонт, удължаване на ресурса и обновяване на щурмовите самолети Су-25 от състава на ВВС на България.

Меню