„Сините ангели” летяха за последно с F/A-18 Hornet

712 прочитания

Демонстрационната група на ВМС на САЩ „Сините ангели” (Blue Angels) изпълниха последния си официален полет с F/A-18 Hornet, с което приключват 34-годишната експлоатация на типа и официално отбелязват преминаването към Super Hornet.

Официалният прощален полет се състоя на 4 ноември 2020 г. в района на Пенсакола, Флорида. „Сините ангели” са излетели от военноморската авиобаза Пенсакола и са направили полет над крайбрежието. Досега групата експлоатираше микс от F/A-18A/B/C/D, приспособени за изискванията ѝ.

Сега „Сините ангели” минават в зимната си учебна фаза, която ще е фокусирана върху преминаването на F/A-18E/F. Групата ще получи 18 такива самолета, които преди това са били експлоатирани от ВМС на САЩ. През януари групата ще се базира в Ел Центро, Калифорния, където ще продължи да тренира за сезон 2021.

През 2018 г. Boeing получи договор да доработи 11 ранни Super Hornet Block 1, за да могат те да летят в „Сините ангели”. Това включва премахване на бордното оръдие, поставяне на димов генератор, доработки по бордния компютър и разбира се, пребоядисване на изтребителите в отличителна синьо-жълта окраска. Поръчката бе на стойност $17 млн. В последствие бе поръчана доработката на още седем машини.

Засега, не е ясно как точно ще се промени летателната програма на групата. Super Hornet е осезаемо по-голям и интернет от предшественика си, но и има по-голяма тяговъоръженост. Догодина групата ще получи и нов транспортен самолет. Т.нар. „Fat Albert“ до сега бе ветеран C-130T, но сега ще се подмени с доста по-новия KC-130J.

Догодина групата ще отбележи 75-годишния си юбилей.

Пенсионирането на F/A-18 Hornet от „Сините ангели” върви паралелно с извеждането на типа от активна служба във ВМС и Корпуса на морската пехота на САЩ. Преди повече от две години стана факт последния палубен боен тур на F/A-18C/D. Сега изтребителят се използва за учебни и изпитателни цели.

Свързани теми

Предишна публикация
Румъния мисли за втора ескадрила употребявани F-16
Следваща публикация
Адмирал Ефтимов: Трансформацията от МиГ-29 към F-16 ще стане 2026 г.
712 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия заменя своите Tornado със Super Hornet и Eurofighter

Германия ще замени своя флот от изтребители-бомбардировачи Tornado със смесен флот от американските Super Hornet и европейските Eurofighter. Това съобщава германското издание Der Spiegel вчера, 19 април 2020 г.

Министър Каракачанов ще покани Израел за участие в конкурса за нов изтребител

За участие в конкурса за придобиване на нов изтребител ще бъде поканена държавата Израел. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов казани днес, 19 март 2018 г., по време на празника на 68-а бригада „Специални сили“.

Финландия тръгна да търси нов изтребител

Финландското правителство пусна запитван за даване на даване на първоначални оферти. Запитването е пуснато до четири страни – САЩ, Великобритания, Франция и Швеция, от които се чакат оферти за пет типа изтребителя.

Blue Angels преминават на Super Hornet

Въздушната демонстрационна група на ВМС на САЩ Blue Angels (Сините ангели) ще премине на F/A-18 Super Hornet от 2021 г. Това съобщават от Пентагона.

Меню