Канадска компания купува FA-50

318 прочитания

Канадската компания ITPS Canada, която предоставя военни услуги, ще купи двуместните леки изтребители KAI FA-50. Това съобщава The War Zone.

Според ITPS, корейските самолети ще се използват, както в ролята на учебен самолет, така и в ролята му на агресорска машина. В перспектива, компанията ще премине изцяло на този тип.

Президентът на компанията Джорджио Клементи е казал пред The War Zone, че в момента се планира покупката на между осем и 12 броя FA-50. Днес ITPS разполага с пет L-39C, три L-39 и два Hawker Hunters.

Не се съобщава стойността на сделката, нито срок за нейното подписване. Става ясно, че в момента канадската компания е подписала с KAI меморандум за разбирателство.

ITPS в момента предоставя две основни услуги – училище за пилоти-изпитатели, едно от няколкото сертифицирани такива в света и учебен център, който предлага напреднало военно пилотско обучение, включително инструкторски курсове.

В последните години, през компанията са преминали военни пилоти от Малайзия, Индонезия, Тайланд и Пакистан. Airbus обучава своите пилоти-изпитатели пак там.

Основният работен кон на компанията в момента е L-39C, като четири от петте самолета са преминали през модернизация на авиониката със „стъклена кабина”, а скоро ще получат и нов индикатор на челното стъкло и нашлемни системи за изобразяване на Thales.

С покупката на FA-50 от компанията се надяват да навлязат по-сериозно на пазара за обучение на военни пилоти.

FA-50 е бойният вариант на реактивния свръхзвуков учебно-тренировъчен самолет T-50. Изтребителят има вградено 20-mm оръдие и седем точки за окачване на въоръжение под крилото и фюзелажа, на което може да се постави боен товар с маса от 3700 kg. Бойният вариант е на въоръжение в Южна Корея, Филипините и Ирак.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ получиха първите HH-60W
Следваща публикация
Румъния мисли за втора ескадрила употребявани F-16
318 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пенсионираха TH-67

Учебно-тренировъченият вертолет TH-67 Creek, който се използва от армейската авиация на САЩ, бе пенсиониран на…

PC-9M борд 665 се върна след основен ремонт в Швейцария

Турбовитловият учебно-тренировъчен самолет Pilatus PC-9M с борден номер 665 се завърна днес, 12 февруари 2019 г., след основен ремонт в Швейцария. Машината беше тежко повредена при аварийно кацане през ноември 2010 г.

Saab представи агресорски вариант на Gripen

Шведската отбранителна компания Saab представи нов вариант на своя многоцелев изтребител Gripen. Машината, която е назована Gripen Aggressor, е предназначена да изпълнява агресорски задачи при обучението на пилоти-изтребители.

Ден на отворените врати в Долна Митрополия

С много настроение премина Денят на отворени врати, организиран от ВВУБ „Георги Бенковски” по случай Международния ден на детето. Той се проведе днес, 1 юни 2018 г. Това съобщават от учебната авиобаза.

Цел: Ефективност на достъпни цени

Платена публикация Геополитическата обстановка, пред която е изправена Източна Европа, е изключително сложна. България внимателно…
Меню