Канадска компания купува FA-50

320 прочитания

Канадската компания ITPS Canada, която предоставя военни услуги, ще купи двуместните леки изтребители KAI FA-50. Това съобщава The War Zone.

Според ITPS, корейските самолети ще се използват, както в ролята на учебен самолет, така и в ролята му на агресорска машина. В перспектива, компанията ще премине изцяло на този тип.

Президентът на компанията Джорджио Клементи е казал пред The War Zone, че в момента се планира покупката на между осем и 12 броя FA-50. Днес ITPS разполага с пет L-39C, три L-39 и два Hawker Hunters.

Не се съобщава стойността на сделката, нито срок за нейното подписване. Става ясно, че в момента канадската компания е подписала с KAI меморандум за разбирателство.

ITPS в момента предоставя две основни услуги – училище за пилоти-изпитатели, едно от няколкото сертифицирани такива в света и учебен център, който предлага напреднало военно пилотско обучение, включително инструкторски курсове.

В последните години, през компанията са преминали военни пилоти от Малайзия, Индонезия, Тайланд и Пакистан. Airbus обучава своите пилоти-изпитатели пак там.

Основният работен кон на компанията в момента е L-39C, като четири от петте самолета са преминали през модернизация на авиониката със „стъклена кабина”, а скоро ще получат и нов индикатор на челното стъкло и нашлемни системи за изобразяване на Thales.

С покупката на FA-50 от компанията се надяват да навлязат по-сериозно на пазара за обучение на военни пилоти.

FA-50 е бойният вариант на реактивния свръхзвуков учебно-тренировъчен самолет T-50. Изтребителят има вградено 20-mm оръдие и седем точки за окачване на въоръжение под крилото и фюзелажа, на което може да се постави боен товар с маса от 3700 kg. Бойният вариант е на въоръжение в Южна Корея, Филипините и Ирак.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ получиха първите HH-60W
Следваща публикация
Румъния мисли за втора ескадрила употребявани F-16
320 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

PC-9M борд 665 се върна след основен ремонт в Швейцария

Турбовитловият учебно-тренировъчен самолет Pilatus PC-9M с борден номер 665 се завърна днес, 12 февруари 2019 г., след основен ремонт в Швейцария. Машината беше тежко повредена при аварийно кацане през ноември 2010 г.

Индия купува 70 броя HTT-40

Индийските ВВС скоро ще поискат официална оферта от местната държавна компания HAL (Hindustan Aeronautics) за…
Меню