Канадска компания купува FA-50

317 прочитания

Канадската компания ITPS Canada, която предоставя военни услуги, ще купи двуместните леки изтребители KAI FA-50. Това съобщава The War Zone.

Според ITPS, корейските самолети ще се използват, както в ролята на учебен самолет, така и в ролята му на агресорска машина. В перспектива, компанията ще премине изцяло на този тип.

Президентът на компанията Джорджио Клементи е казал пред The War Zone, че в момента се планира покупката на между осем и 12 броя FA-50. Днес ITPS разполага с пет L-39C, три L-39 и два Hawker Hunters.

Не се съобщава стойността на сделката, нито срок за нейното подписване. Става ясно, че в момента канадската компания е подписала с KAI меморандум за разбирателство.

ITPS в момента предоставя две основни услуги – училище за пилоти-изпитатели, едно от няколкото сертифицирани такива в света и учебен център, който предлага напреднало военно пилотско обучение, включително инструкторски курсове.

В последните години, през компанията са преминали военни пилоти от Малайзия, Индонезия, Тайланд и Пакистан. Airbus обучава своите пилоти-изпитатели пак там.

Основният работен кон на компанията в момента е L-39C, като четири от петте самолета са преминали през модернизация на авиониката със „стъклена кабина”, а скоро ще получат и нов индикатор на челното стъкло и нашлемни системи за изобразяване на Thales.

С покупката на FA-50 от компанията се надяват да навлязат по-сериозно на пазара за обучение на военни пилоти.

FA-50 е бойният вариант на реактивния свръхзвуков учебно-тренировъчен самолет T-50. Изтребителят има вградено 20-mm оръдие и седем точки за окачване на въоръжение под крилото и фюзелажа, на което може да се постави боен товар с маса от 3700 kg. Бойният вариант е на въоръжение в Южна Корея, Филипините и Ирак.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ получиха първите HH-60W
Следваща публикация
Румъния мисли за втора ескадрила употребявани F-16
317 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Diamond Aircraft тества нов учебен самолет

Австрийският самолетостроител Diamond Aircraft Industries GmbH е изпълнил първи полет на нов турбовитлов учебно-тренировъчен самолет DART-550. Машината е полетяла през май 2018 г., но от компанията не дават точна дата.

Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от канадския изтребителен конкурс

Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от участие в изтребителния конкурс, който Канада смята да проведе, тъй като компаниите са уверени, че условията му са нагласени в полза на F-35. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Aero Vodochody представи новия L-39NG

Чешкият самолетостроител Aero Vodochody показа първия L-39NG – най-новото развитие на добре познатия реактивен учебно-тренировъчен самолет L-39. Събитието стана днес, 12 октомври 2018 г. в завода на компанията, край Прага.

Меню