Руски Ми-24 бе свален на армено-азербайджанската граница

609 прочитания

Азербайджан пое вината за случилото се

Щурмови вертолет Ми-24 от състава на руските ВКС е бил свален на армено-азербайджанската граница. За инцидента вина пое азербайджанската страна. Това става днес, 9 ноември 2020 г., на фона на продължаващите вече втори месец тежки сражения между Армения и Азербайджан в Нагорни Карабах.

Според официалното съобщение на руското МО, вертолетът е ескортирал автоколона на 102-ра военна база на руските въоръжени сили, разположена на арменска територия. Вертолетът е бил свален в около 17,30 часа московско време (18,30 часа местно време), докато е летял в района на селото Ерасх, намиращо се в близост на границата между Армения и Нахичеванската автономна република, ексклав на Азербайджан. От руското МО подчертават, че вертолетът е свален, докато е летял над арменска територия.

Районът, в който е свален вертолетът.

Двамата пилоти са загинали, а бордният инженер е ранен и откаран в болница със среднотежки наранявания.

На сайта на арменското Министерство на извънредните ситуации има качени снимки на разбилия се вертолет, на които се чете неговата регистрация – RF-91855. Тя отговаря на Ми-24П.

Външното министерство на Азербайджан почти веднага излезе със съобщение, в което се поема отговорност за инцидента. В съобщението се казва, че машината е летяла в близост до границата между Армения и Азербайджан, които се намират във фактически военен конфликт. Освен това се подчертава, че е било тъмно, което е правило визуалната идентификация невъзможна, а руската военна авиация не е била активна преди в дадения район.

Предвид напрегнатата ситуация, азербайджанските военни са открили огън.

Азербайджан поднася извиненията си и изразява готовност да изплати съответните компенсации, се казва още в официалното съобщение.

В интернет се появи клип, който показва това, което вероятно е момента на поразяване на руския вертолет. От кадрите, ако те са автентични, може да се съди, че вертолетът е поразен с ПЗРК. По-късно, от руското МО са потвърдили, че се касае за сваляне от преносим зенитно-ракетен комплекс.

Русия поддържа на арменска територия една база (102-ра), разделена на два гарнизона – единият до столицата Ереван, друг до втория по големина град Гюмри. Числеността на гарнизоните е около 4000 души, като в състава на базата влиза и изтребителна ескадрила с МиГ-29 и вертолетна ескадрила.

Армения и Азербайджан се сражават за спорната област Нагорни Карабах вече втори месец. В този конфликт, Русия се опитва да държи неутралитет.

Свързани теми

Предишна публикация
Нова книга – „Ми-24 в България“
Следваща публикация
NASA в ерата на Байдън
609 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първият сериен Су-57 е почти готов

Първият сериен изтребител от следващо поколение Су-57 е почти готов. Това съобщи заместник-министъра на отбраната на Русия Алексей Криворучко, цитиран от ТАСС.

Македонски пилоти възстановиха подготовката си на Ми-24 у нас

В периода 12 – 16 март 2018 г., в съответствие със Споразумение за сътрудничество подписано през 1999 г. между МО на България Македония във военно формирование 32040 – Крумово се проведе обучение за възстановяване на летателната подготовка на летателен състав от Въоръжените сили на Македония на вертолет Ми-24В след продължително прекъсване на полетите. Това съобщиха от МО.

Ту-22М3 ще бъде тестван с ракетата „Кинжал”

Руският свръхзвуков бомбардировач Ту-22М3 ще бъде тестван с новия хиперзвуков ракетен комплекс Х-47М2 „Кинжал” и след това ракетата ще бъде интегрирана в типа. Това съобщава РИА Новости, позовавайки се на собствени източници.

Полетял е третия предсериен МиГ-35

Третият предсериен изтребител МиГ-35 е полетял. Това става ясно от фотография, която показва самолета в полет от заводското летище на Луховицкия авиационен завод на РСК „МиГ”.

Още 114 Ка-52 за ВКС на Русия

Руското военно министерство официално оповести в началото на февруари 2018 г. своите планове за купуване на допълнителна партида от 114 бойни вертолета Ка-52. Според заместник-министъра на отбраната Юрий Борисов (отговарящ за закупуването на нови оръжейни системи), това е залегнало в плановете по новата руска програма за въоръженията в периода 2018 – 2027, очакваща финално одобрение всеки момент от президента Владимир Путин.

Меню