САЩ получиха първите HH-60W

235 прочитания

ВВС на САЩ получиха първите вертолети Sikorsky HH-60W Jolly Green II, предназначени за бойно търсене и спасяване (CSAR). Събитието е станало на 5 ноември 2020 г.

Първите два, от общо заявените 113 бройки, са били получени в 23-то крило, към 347-ма спасителна група в авиобаза Мууди, Джорджия. Машините са били докарани в новата база от екипажи от 41-ва спасителна ескадрила.

Получаването на първите вертолети HH-60W е старт на процеса на подмяна на старите HH-60G Pave Hawk, които в момента се използват за бойно търсене и спасяване от ВВС на САЩ. HH-60G се използва вече повече от 26 години и е на ръба на техническия си живот.

HH-60W е вариация на UH-60M Black Hawk. Той има допълнителни горивни резервоари, които му дават около 360 km допълнителна далечина на полет, има нова и подобрена система за самозащита, която включва системи за предупреждение за облъчване от радар и лазер, както и система за предупреждение за изстреляни ракети.

Вариантът има по-добри характеристики при полети на големи надморски височини и при горещ климат. Вертолетът има щанга за дозареждане във въздуха, оптико-електронна система за наблюдение, подобрен метеорологичен радар с режими за следене на земната повърхност и модифицирани седалки за екипажа и пасажерите и други.

HH-60W бе избран през 2014 г. на третия опит за намиране на заместник на ветераните HH-60G. Вариантът полетя за първи път през април 2019 г.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ придвижват огромна оръжейна сделка с ОАЕ
Следваща публикация
Канадска компания купува FA-50
235 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС тренира със Сухопътни войски

За повишаване подготовката и подобряване на взаимодействието между формирования от Сухопътните войски и Военновъздушните сили,…

Министър Каракачанов: Вероятната причина за катастрофата е технически проблем

Вероятната причина за катастрофата с вертолет Ми-17 от състава на ВВС на България е техническа неизправност. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в авиобаза Крумово, който се проведе в ранните часове на 12 юни 2018 г.

Меню