Американски UH-60 катастрофира на остров в Червено море

130 прочитания

Транспортен вертолет UH-60A+ от състава на армейската авиация на САЩ катастрофира днес, 12 ноември 2020 г. на остров Тиран в Червено море. При инцидента са загинали осем от намиращите се на борда му девет човека.

Вертолетът е бил в състава на Международните сили, които наблюдават за спазване мирния договор между Израел и Египет. Те действат най-вече на Синайския полуостров и околностите му.

От Пентагона са признали за инцидента, като са уточнили, че шест от загиналите са американски военнослужещо, а другите двама са французин и чех. Раненият също е американски военнослужещ.

От израелските ВВС са съобщили, че оцелелият е открит и евакуиран от екип за търсене и спасяване от Израел. Оцелелият е бил доставен в израелска болница.

Американските военни са отрекли възможността да се касае за друго освен за инцидент. На Синайския полуостров действат ислямисти, които нападат египетските военни, а понякога и войниците на Международните наблюдателни сили.

Американската телевизия Fox News са съобщили, че по неофициални данни се касае за механичен отказ.

Това е третият вертолет от семейството Black Hawk, който въоръжените сили на САЩ губят тази година. През август катастрофира MH-60 от състава на Силите за специални операции. При инцидента загинаха двама, а други трима бяха ранени. През януари друг MH-60, но от състава на ВМС, аварира до остров Окинава. Тогава нямаше загинали.

Вертолетите част от Международните наблюдателни сили имат специфична окраска, като този UH-60 на снимката.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Хърватия получи последните и най-добри оферти за нов изтребител
Следваща публикация
Leonardo ще достави подобрен C-27J догодина
130 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ATR 72 катастрофира в Иран

При катастрофа на турбовитлов регионален самолет ATR 72-200 в Иран са загинали 65 души. Инцидентът е станал днес, 18 февруари 2018 г.

Черна гора ще търси нови средни вертолети

Въоръжените сили на Черна гора проучват възможността за покупка на няколко средни транспортни вертолета, които да усилят бойните им възможности и да могат ефективно да се използват в помощ на населението при бедствия и аварии.

AW249 изпълни първи полет

Прототипът на новия италиански щурмови вертолет Leonardo Helicopters AW249 е изпълнил първия си полет на…
Меню