Американски UH-60 катастрофира на остров в Червено море

130 прочитания

Транспортен вертолет UH-60A+ от състава на армейската авиация на САЩ катастрофира днес, 12 ноември 2020 г. на остров Тиран в Червено море. При инцидента са загинали осем от намиращите се на борда му девет човека.

Вертолетът е бил в състава на Международните сили, които наблюдават за спазване мирния договор между Израел и Египет. Те действат най-вече на Синайския полуостров и околностите му.

От Пентагона са признали за инцидента, като са уточнили, че шест от загиналите са американски военнослужещо, а другите двама са французин и чех. Раненият също е американски военнослужещ.

От израелските ВВС са съобщили, че оцелелият е открит и евакуиран от екип за търсене и спасяване от Израел. Оцелелият е бил доставен в израелска болница.

Американските военни са отрекли възможността да се касае за друго освен за инцидент. На Синайския полуостров действат ислямисти, които нападат египетските военни, а понякога и войниците на Международните наблюдателни сили.

Американската телевизия Fox News са съобщили, че по неофициални данни се касае за механичен отказ.

Това е третият вертолет от семейството Black Hawk, който въоръжените сили на САЩ губят тази година. През август катастрофира MH-60 от състава на Силите за специални операции. При инцидента загинаха двама, а други трима бяха ранени. През януари друг MH-60, но от състава на ВМС, аварира до остров Окинава. Тогава нямаше загинали.

Вертолетите част от Международните наблюдателни сили имат специфична окраска, като този UH-60 на снимката.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Хърватия получи последните и най-добри оферти за нов изтребител
Следваща публикация
Leonardo ще достави подобрен C-27J догодина
130 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

“Саратовские авиалинии” спират полетите с Ан-148

Руската авиокомпания „Саратовские авиалинии”, чийто Ан-148 катастрофира вчера край Москва, заяви, че спира полетите с останалите си самолети от същия тип и ще направи корекции в разписанието си за да компенсира липсващите машини.

Катастрофа с хърватски OH-58D

Разузнавателно-ударен вертолет OH-58D Kiowa Warrior от състава на ВВС на Хърватско е катастрофирал днес, 27 януари 2020 г. Единият пилот е загинал, а другият все още се издирва.

Меню