Германия подписа договор за нови 38 броя Eurofighter

319 прочитания

Германското правителство подписа договор с Airbus Defence & Space за строителството на 38 многоцелеви изтребителя Eurofighter предназначени за Луфтвафе. Това стана вчера, 11 ноември 2020 г.

В рамките на проекта Quadriga Германия придобива 38 броя Eurofighter от новия Tranche 4. От тях, 30 ще са едноместни, а осем ще са двуместни машини. В бройката влизат три машини, които ще се използват за тестове на новата конфигурация, както и за евентуални бъдещи изпитания за други подобрения.

Поръчката идва само седмица, след като германският Бундестаг даде разрешение за сделката. Стойността ѝ е около €5,5 млрд. Първите самолет самолети ще започнат да се получават през 2023 г.

Проектът Quadriga предвижда покупката на 38 новопроизведени изтребители Eurofighter, които да се използват за замяна на 34-те Eurofighter Tranche 1, които в момента са на въоръжение в 73-то тактическо изтребително крило, базирано в Лааге. Самолетите, които в момента са на по около 15 години, има чисто изтребителни способности.

Всички изтребители ще са с новите AESA радари Captor-E Mk.1. От Airbus са казали, че новите изтребители ще имат и други софтуерни и хардуерни подобрения, които да позволят ефективната им експлоатацията и за в бъдеще. Според Airbus, те ще могат да се експлоатират до 2060 г.

През лятото Германия подписа договор за покупка на 110 броя Captor-E Mk.1 с които да се модернизират сега наличните изтребители от Tranche 2 и 3.

С новата поръчка производствената линия на Eurofighter ще продължи да функционира до поне 2030 г. В момента се сглобяваха само самолети за Кувейт и Катар. С това, европейската авиационна индустрия ще бъде заета до стартиране на работата по изтребителя от следващо поколение, който ще се създаде в рамките на програмата FCAS.

В момента, се чака евентуална последваща поръчка за 20 самолета от Испания, а Eurofighter участва в конкурси в Швейцария и Финландия. Германия също има намерение да подмени отчасти своите изтребители-бомбардировачи Tornado с 55 броя Eurofighter. Смята се, че ще има и още поръчки от Испания, която трябва да подмени своите остарели F/A-18.

Свързани теми

Предишна публикация
Нигерия се готви да получи JF-17
Следваща публикация
Хърватия получи последните и най-добри оферти за нов изтребител
319 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Адмирал Ефтимов: Няма нищо извънредно около руските бомбардировачи над Черно море

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че няма нищо екстраординарно около активността на руските военни самолети над Черно море и реакцията на българската изтребителна авиация. Това каза той днес, 21 май 2020 г., след изслушване в Народното събрание.

РСК „МиГ” и МО влязоха в колизия около казуса с двигателите за МиГ-29

Българското Министерство на отбраната и руската компания РСК „МиГ” влязоха в задочен спор около доставените 10 двигателя РД-33, които се оказаха проблемни и повечето от които не са в експлоатация.

Армения купува Су-30СМ

Армения е купила от Русия многоцелеви изтребители Су-30СМ. Това са съобщили от арменското военно министерство в отговор на запитване от руски медии.

Меню