Хърватия получи последните и най-добри оферти за нов изтребител

620 прочитания

Хърватското правителство получи т.нар. „последни и най-добри” (best and final offers) в конкурса си за нов изтребител. Това е станало вчера, 11 ноември 2020 г.

Според хърватското МО, оферти са получени от САЩ за нови F-16 Block 70 и употребявани F-16 Block 30, от Франция за употребявани Rafale и от Швеция за нови Gripen C/D. Очаква се процеса на оценяване да приключи до 12 декември, след което докладът от работата на комисията ще бъде даден на правителството и парламента на страната, от които ще се очаква политическо решение, което ще стане факт в началото на следващата година.

По-рано, министърът на отбраната на страната Марио Боножич е разяснил, че от получаването на първоначалните оферти в началото на септември, до сега, е вървял процес на оценка за това дали те отговарят на изискванията.

Не става ясно, къде е офертата на Израел. Страната подаде първоначална оферта за употребявани F-16 Block 30, но сега се съобщава, че финалната оферта за тези самолети е дадена от САЩ.

След провала на предишната процедура, когато САЩ отказаха разрешение за реекспорт израелските F-16 Block 30, сега се твърдеше, че предложението на Израел е съгласувано с американската страна и ще се ползва от съответната поддръжка. Това може да обяснява, защо последната оферта за употребяваните самолети идват от САЩ.

Хърватската процедура върви без да има публично обявен бюджет и брой на желаните изтребители. Неофициално е известно, че се търсят 12 машини, които да заменят същия брой използвани сега МиГ-21 (на снимката). На този фон, икономическата обстановка в страната не е особено добра.

Това е вторият опит на Хърватия да избере свой нов изтребител. През март 2018 г. страната избра офертата на Израел за употребявани F-16C/D Barak, на фона на оферти за нови F-16 от САЩ, нови Gripen от Швеция и употребявани гръцки F-16 Block 30. Основни причини за това, бяха изключително ниската цена на офертата (едва €420 млн.) и обещанията за широко сътрудничество с Израел в областта на отбраната. Сделката обаче бързо забуксува, защото САЩ отказаха да дадат разрешение за реекспорт на изтребителите и в крайна сметка през януари 2019 г. изборът бе анулиран, а процесът рестартиран.

Свързани теми

Предишна публикация
Германия подписа договор за нови 38 броя Eurofighter
Следваща публикация
Американски UH-60 катастрофира на остров в Червено море
620 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стрелби на Графа

Малко, но от сърце! Това е може би най-точното определение за тазгодишните стрелби с управляеми…

Пентагонът има проблем с цената на поддръжката на F-35

Цената на поддръжката на F-35 заплашват да се превърнат в непосилни за САЩ и това е най-голямото предизвикателство. Това е заявила Елън Лорд, новият ръководител на отдела на Пентагона за придобиване и поддръжка, цитирана от Defense News.

Красимира Стоянова: Очакваме следващите стъпки на българското правителство

Вицепрезидентът за Централна и Източна Европа на Saab Красимира Стоянова разговаря с Красимир ГРОЗЕВ относно бъдещите ходове на компанията ѝ в България и за случващото се с Gripen в нашата част на Стария континент.

Меню