Хърватия получи последните и най-добри оферти за нов изтребител

623 прочитания

Хърватското правителство получи т.нар. „последни и най-добри” (best and final offers) в конкурса си за нов изтребител. Това е станало вчера, 11 ноември 2020 г.

Според хърватското МО, оферти са получени от САЩ за нови F-16 Block 70 и употребявани F-16 Block 30, от Франция за употребявани Rafale и от Швеция за нови Gripen C/D. Очаква се процеса на оценяване да приключи до 12 декември, след което докладът от работата на комисията ще бъде даден на правителството и парламента на страната, от които ще се очаква политическо решение, което ще стане факт в началото на следващата година.

По-рано, министърът на отбраната на страната Марио Боножич е разяснил, че от получаването на първоначалните оферти в началото на септември, до сега, е вървял процес на оценка за това дали те отговарят на изискванията.

Не става ясно, къде е офертата на Израел. Страната подаде първоначална оферта за употребявани F-16 Block 30, но сега се съобщава, че финалната оферта за тези самолети е дадена от САЩ.

След провала на предишната процедура, когато САЩ отказаха разрешение за реекспорт израелските F-16 Block 30, сега се твърдеше, че предложението на Израел е съгласувано с американската страна и ще се ползва от съответната поддръжка. Това може да обяснява, защо последната оферта за употребяваните самолети идват от САЩ.

Хърватската процедура върви без да има публично обявен бюджет и брой на желаните изтребители. Неофициално е известно, че се търсят 12 машини, които да заменят същия брой използвани сега МиГ-21 (на снимката). На този фон, икономическата обстановка в страната не е особено добра.

Това е вторият опит на Хърватия да избере свой нов изтребител. През март 2018 г. страната избра офертата на Израел за употребявани F-16C/D Barak, на фона на оферти за нови F-16 от САЩ, нови Gripen от Швеция и употребявани гръцки F-16 Block 30. Основни причини за това, бяха изключително ниската цена на офертата (едва €420 млн.) и обещанията за широко сътрудничество с Израел в областта на отбраната. Сделката обаче бързо забуксува, защото САЩ отказаха да дадат разрешение за реекспорт на изтребителите и в крайна сметка през януари 2019 г. изборът бе анулиран, а процесът рестартиран.

Свързани теми

Предишна публикация
Германия подписа договор за нови 38 броя Eurofighter
Следваща публикация
Американски UH-60 катастрофира на остров в Червено море
623 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Въздушно сражение между Индия и Пакистан

Рязка ескалация на напрежението между Индия и Пакистан доведе до въздушно сражение между ВВС на двете страни, като резултатите от тях все още не са напълно ясни. Това стана днес, 27 февруари 2019 г.

Френският президент заяви, че белгийският избор за F-35 е лош за Европа

Френският президент Еманюел Макрон определи белгийското решение за покупка на американските изтребители F-35 е против общите европейски интереси. Това е казал той днес, 26 октомври 2018 г., цитиран от Reuters.

Депутати от ГЕРБ се запознаха с F-16 Block 70

Депутати от управляващата партия ГЕРБ, сред които и председателя на парламентарната група Цветан Цветанов, се запознаха с изтребителя F-16 Block 70. Това стана днес, 15 март 2019 г.

Тайван се интересува от F-16V

Тайван се е отказал от желанията си да купува F-35 и вместо това ще се опита да издейства сделка от САЩ за 66 броя F-16V. Това съобщава местната информационна агенция UDN.

Меню