Сенатът на САЩ също не дава пари на NASA за лунен спускаем апарат

120 прочитания

Сенатът на САЩ, който е горната камара на Конгреса, също е отказал на NASA искания бюджет, с който да се гарантира създаване на лунен спускаем апарат за програмата Artemis. За това пише Space News.

Бюджетът за финансовата 2021 г. в момента се обсъжда в Конгреса. През лятото Камарата на представителите (долната камара) също отказа на NASA исканите пари. Според космическата агенция, ако не бъде получено достатъчно финансиране, целта за кацане на хора на Луната през 2024 г. най-вероятно няма да може да бъде изпълнена.

Сенатът отпуска на NASA $23,495 млрд., което е с $866 млн. повече от отпуснатото от Камарата на представителите, но все пак с $1,75 млрд. по-малко от исканото от агенцията.

Процедурата за финализиране на федералния бюджет на САЩ е сложна и включва изготвяне на предложения от двете камари на Конгреса и своеобразно пазарене, което да доведе до приемливо за всички предложение.

Основният удар, който NASA поема е в програмата HLS (Human Landing System) – лунен спускаем апарат в рамките на Artemis, който да пренесе астронавтите от лунната повърхност и след това обратно на орбита. NASA иска да вложи в нея $3,2 млрд. през 2021 г., но Сената отпуска едва $1 млрд. Това все пак е осезаемо повече от предложението на Камарата на представителите, които дават $600 млн.

Сенатът отбелязва в своето предложение, че макар и да подкрепя завръщането на САЩ на Луната, има твърде много неотговорени въпроси по програмата HLS, както и неясноти за възможността да се финансира програмата с нейната цялост. От Сената искат по-точни финансови разчети и по-ясни гаранции за сроковете и реалните технически възможности.

Позицията на NASA е, че ако не бъдат отпуснати $3,2 млрд. за 2021 г., то няма да може да бъде направен избор на изпълнител за спускаемия апарат, което ще постави целта за кацане на астронавти на Луната през 2024 г. изключително трудно изпълнима.

В Конгреса на САЩ, обаче вече се чуват отчетливи гласове срещу преследване на целта за кацане през 2024 г., предвид сериозните разходи и неясните рискове.

Избраният за нов президент Джо Байдън, също е малко вероятно да подкрепи настоящата цел за кацане през 2024 г.

Свързани теми

Предишна публикация
35 години от първия полет на БТС-002
Следваща публикация
Crew Dragon се скачи успешно с МКС
120 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA планира спиране на финансирането на МКС към 2025 г.

Проектобюджета на NASA за финансовата 2019 г. предвижда спиране на парите за поддръжка на Международната космическа станция (МКС) през 2025 г. и финансиране на частни орбитални станции.

4 прочитания

NASA обяви план за комерсиализация на МКС

NASA обяви вчера, 7 юни 2019 г., че стартира програма, чрез която ще се опита да засили чисто търговското използване на Международната космическа станция (МКС).

458 прочитания

Удар между първа и втора степен на ракетата-носител е причина за инцидента със Союз МС-10

Удар между един от блоковете на първата степен на ракетата-носител Союз-ФГ с втората ѝ степен е причина за инцидента от 11 октомври 2018 г., когато на орбита трябваше да бъде изведен космическия кораб Союз МС-10.

16 прочитания

Успешен старт за Ariane 5

Европейската ракета-носител Ariane 5 успешно изведе на орбита три сателита. Стартът бе проведен вчера, 15…
79 прочитания
Меню