Сенатът на САЩ също не дава пари на NASA за лунен спускаем апарат

128 прочитания

Сенатът на САЩ, който е горната камара на Конгреса, също е отказал на NASA искания бюджет, с който да се гарантира създаване на лунен спускаем апарат за програмата Artemis. За това пише Space News.

Бюджетът за финансовата 2021 г. в момента се обсъжда в Конгреса. През лятото Камарата на представителите (долната камара) също отказа на NASA исканите пари. Според космическата агенция, ако не бъде получено достатъчно финансиране, целта за кацане на хора на Луната през 2024 г. най-вероятно няма да може да бъде изпълнена.

Сенатът отпуска на NASA $23,495 млрд., което е с $866 млн. повече от отпуснатото от Камарата на представителите, но все пак с $1,75 млрд. по-малко от исканото от агенцията.

Процедурата за финализиране на федералния бюджет на САЩ е сложна и включва изготвяне на предложения от двете камари на Конгреса и своеобразно пазарене, което да доведе до приемливо за всички предложение.

Основният удар, който NASA поема е в програмата HLS (Human Landing System) – лунен спускаем апарат в рамките на Artemis, който да пренесе астронавтите от лунната повърхност и след това обратно на орбита. NASA иска да вложи в нея $3,2 млрд. през 2021 г., но Сената отпуска едва $1 млрд. Това все пак е осезаемо повече от предложението на Камарата на представителите, които дават $600 млн.

Сенатът отбелязва в своето предложение, че макар и да подкрепя завръщането на САЩ на Луната, има твърде много неотговорени въпроси по програмата HLS, както и неясноти за възможността да се финансира програмата с нейната цялост. От Сената искат по-точни финансови разчети и по-ясни гаранции за сроковете и реалните технически възможности.

Позицията на NASA е, че ако не бъдат отпуснати $3,2 млрд. за 2021 г., то няма да може да бъде направен избор на изпълнител за спускаемия апарат, което ще постави целта за кацане на астронавти на Луната през 2024 г. изключително трудно изпълнима.

В Конгреса на САЩ, обаче вече се чуват отчетливи гласове срещу преследване на целта за кацане през 2024 г., предвид сериозните разходи и неясните рискове.

Избраният за нов президент Джо Байдън, също е малко вероятно да подкрепи настоящата цел за кацане през 2024 г.

Свързани теми

Предишна публикация
35 години от първия полет на БТС-002
Следваща публикация
Crew Dragon се скачи успешно с МКС
128 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 7

Ето го и епизод 7 на „Авиокаст“, в който говорим за много неща, но най-вече…

NASA възнамерява да прати хора на Луната през 2028 г.

NASA ще изпрати хора на Луната през 2028 г., като технологиите, които ще се използват там ще спомогнат за провеждането на пилотируема мисия до Марс в десетилетието след 2030 г. Това е заявил вчера, 11 март 2019 г., директорът на NASA Джим Брайденстайн (на снимката), след като Белия дом обяви проектобюджета на агенцията за 2020 г.

Българската космонавтика преди четвърт век – Част I

Преди четвърт век България изживя своето космическо лято. Не само че на орбита бе изведен вторият български космонавт Александър Александров с научната апаратура по проекта „Шипка”, но и към Марс полетя сонда с българско оборудване на борда. Как всичко това стана факт? За събитията през българското космическо лято от първо лице разказва професор Борис БОНЕВ, който във втората половина на 80-те години е водеща фигура в българската космонавтика.

Статията е публикувана оригинално в сп. АЕРО бр. 60 (август 2013 г.)  

Меню