Нигерия се готви да получи JF-17

293 прочитания

Нигерийските ВВС се готви да готвят да получат първите три леки еднодвигателни изтребители JF-17. Това съобщават от Flightglobal.

Очаква се пакистански пилоти, инженери и техници да бъдат изпратени в Нигерия за да подпомагат усвояването на новите изтребители.

Фактът, че Нигерия купува JF-17 стана ясен през 2017 г., когато покупката на три изтребителя се видя в бюджета на страната. Така тя стана първия известен експортен клиент на JF-17, но в крайна сметка Мианмар получи първите си машини от този тип през 2018 г.

Междувременно, в края на октомври в китайските социални медии се появи снимка на полукрило на JF-17 с нигерийски опознавателни знаци (на снимката). Няма яснота дали Нигерия е поръчала повече от три JF-17 или засега ще остане с толкова бройки.

JF-17 e съвместен китайско-пакистански проект. В момента изтребителят се произвежда в Пакистан, като около половината части са с пакистански произход, а останалите идват от Китай и Русия (двигателят РД-93). Нигерийските изтребители, обаче се сглобяват в Китай.

Освен това, в следващите месеци Нигерия ще получи и осем китайски безпилотни апарати – два Wing Loong II, четири CH-4 и два CH-3.

Flightglobal съобщава още, че Нигерия е взела мерки за възстановяването на летателната годност на девет броя F-7NI. Седем ще бъдат изпратени в Китай, където ще преминат през основен ремонт и удължаване на техническия ресурс, а други два ще бъдат ремонтирани на място. Това е целият наличен флот от китайското развитие на МиГ-21.

Свързани теми

Предишна публикация
Сенатът иска гаранции в сделката с ОАЕ за F-35
Следваща публикация
Германия подписа договор за нови 38 броя Eurofighter
293 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Каракачанов ще „изпили” цената на F-16 без да пипа въоръжение и оборудване

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че ще „изпили” цената на F-16, но без да се пипа въоръжението и оборудването на самолета. Това каза той днес, 31 май 2019 г., пред репортери в Русе.

Катар подписа за 24 броя Eurofighter Typhoon

Катарското правителство подписа договор с BAE Systems за доставката на 24 броя многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon. Това стана днес, 10 декември 2017 г., а договорът е на стойност £6 млрд. (около €6,9 млрд.).

Меню