Австрия загуби делото за Eurofighter

329 прочитания

Австрийското правителство е загубило делото за финансови компенсации за покупката на Eurofighter. Това съобщава австрийската обществена телевизия ORF.

Решението на австрийския Върховен съд е от началото на ноември, като военният министър на страната Клаудия Танер е заявила, че не е съгласна с мотивите на съда, но в правовата държава всички съдебни решения трябва да се зачитат.

Австрийското правителство искаше да получи компенсация от Airbus на стойност €183,4 млн. за това, че е било подведено при сключването на договора за изтребителите. Според правителството, самолетостроителят не е бил коректен, когато е предлагал условията по сделката, което в крайна сметка е ощетило Австрия. Искаше се и разтрогване на сделката, без плащането на неустойки.

Паралелно с това, Австрия се опитваше да докаже, че при сключването на сделката е имало корупционни практики.

В крайна сметка, искането за компенсации бе отхвърлено на две инстанции, а австрийската прокуратура, както и независимия орган за разследване на корупционни практики в особено големи размери, не са успели да достигнат до категорични доказателства.

Министър Танер е заявила, че в момента правителството обмисля евентуално следващи правни ходове.

В началото на лятото австрийското правителство взе решение да свали от въоръжение учебно-тренировъчните самолети Saab 105. Това трябва да стане в началото на 2021 г. Машините бяха използвани освен за учебни цели и за изпълнение на задачи по „ер полисинг”. Тогава Танер заяви, че финалното решение за съдбата на австрийските Eurofighter ще бъде взето след излизането на съдебното решение делото, което правителството води срещу Airbus.

Вече повече от две години в Австрия текат усилени политически дебати за това, какво да се случи с бойната ѝ авиация, чиято основна задача е охрана на въздушното пространство на страната. В момента задачата се извършва от 15 изтребителя Eurofighter и 12 броя Saab 105.

В началото на 2018 г. тогавашният военен министър Ханс Петер Доскозил обяви решение за сваляне на Eurofighter от въоръжение през 2020 г. и подмяната му с по-евтин изтребител. Политическите сътресения в страната, обаче не позволиха това решение да се преведе за изпълнение, а и в коалиционното правителство на премиера Себастиян Курц възникнаха противоречия за това, какво да се прави по темата – дали да се замени изцяло Eurofighter или вместо това да се допълни с евтин учебно-тренировъчен самолет, който да може да изпълнява и задачи по „ер полисинг“.

В момента, Австрия плаща по няколко десетки милиона евро годишно за поддръжка на изтребителите си Eurofighter, като срещу това получава 1500 летателни часа. Освен, че тези разходи се смятат за твърде високо има и друг проблем – австрийските самолети са от Tranche 1, който или се сваля от въоръжение или се модернизира. Това значи, че или австрийците трябва да модернизират машините си или да плащат повече за поддръжката им.

Междувременно, стана ясно, че Индонезия е поискала да купи австрийските изтребители, като по темата вървят официални разговори.

Свързани теми

Предишна публикация
Унгария купува C-390
Следваща публикация
Гърция е поискала оферта за F-35
329 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартира съвместната подготовка „Green Bridge 2018”

Екипажи на изтребители МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и F-16 от състава на гръцката авиобаза Неа Анхиалос, започват от днес, 11 септември 2018 г., участието си в съвместни полети „Green Bridge 2018”.

Швеция обяви плановете си за обновяване на военната си авиация

Шведското МО публикува „Бяла книга“ за плановете за изграждане на въоръжените си сили до 2025 г., като в тях се залага продължаване експлоатацията на Gripen C/D и инвестиране в изцяло нова платформа след 2030 г.

Президентът наложи вето върху договорите за покупка на F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев наложи вето върху ратификацията на договорите за покупката на изтребителите F-16, с което те се връщат за ново разглеждане в Народното събрание. Това стана днес, 23 юли 2019 г.

Руските ВКС получиха десет броя Су-35

Руските Въздушно-космически сили (ВКС) са получили през настоящата 2019 г. десет броя многоцелеви изтребители Су-35, с което е изпълнена държавната поръчка за тази година. Това е съобщил заместник-министъра на отбраната на Русия Алексей Криворучко.

Меню