Crew Dragon се скачи успешно с МКС

168 прочитания

Космическият кораб Crew Dragon успешно се скачи с Международната космическа станция (МКС). Това стана днес, 17 ноември 2020 г.

Скачването стана в 04,01 часа по Гринуич (06,01 часа българско време) и е преминало без забележки. Малко повече от два часа по-късно, в 06,03 часа по Гринуич (08,03 часа българско време) люкът на космическия кораб бе отворен и четиричленния му екипаж влезе на борда на станцията.

Crew Dragon бе изстрелян на 15 ноември от космическия център Кенеди в 19,27 часа местно време (02,27 часа българско време на 16 ноември) с ракетата-носител Falcon 9. Изстрелването премина нормално и корабът, който бе кръстен от екипажа си Resilience (устойчивост) бе изведен на орбита 12 минути по-късно.

Четиричленният екипаж на Resilience е в състав Майкъл Хопкинс – командир, Виктор Гловър – пилот и двама специалисти по мисията – Шанън Уокър, всички те от NASA и Соучи Ногучи от японската космическа агенция JAXA.

Екипажът на Crew-1 – от ляво надясно Уокър, Гровър, Хопкинс и Ногучи.

Те ще останат на борда на МКС шест месеца и завръщането им на земята се планира за май 2021 г. Заедно с тримата космонавти, които до сега бяха на станцията, екипажът достига седмина, което не се е случвало в последните години.

Мисията Crew-1 е първият редовен полет на космическия кораб SpaceX Crew Dragon. Първият полет с екипаж, който бе проведен това лято, бе експериментален и с двучленен екипаж.

Полетът премина по-скоро нормално. Първоначално той трябваше да бъде изстрелян в края на октомври, но заради проблеми с ракетата-носител Falcon 9 бе отложен за средата на ноември. Планираният старт на 14 ноември бе отложен с един ден заради лоши метеорологични условия. На орбита се появи дребен технически проблем с отоплението на един от горивопроводите, но той не застрашаваше мисията.

Следващият полет на Crew Dragon се планира за края на март 2021 г. SpaceX има договор с NASA за общо шест редовни полети, които трябва да се реализират в следващите няколко години.

Свързани теми

Предишна публикация
Нов неуспешен старт за Vega
Следваща публикация
Сенатът на САЩ също не дава пари на NASA за лунен спускаем апарат
168 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

SpaceX успешно използва ракета за трети път

Компанията SpaceX успешно използва отново първа степен на ракетата-носител Falcon 9, която вече е летяла два пъти. Вчера, 3 декември 2018 г., компанията успешно изведе на орбита 64 малки сателита с двукратно използваната ракета.

NASA обяви план за комерсиализация на МКС

NASA обяви вчера, 7 юни 2019 г., че стартира програма, чрез която ще се опита да засили чисто търговското използване на Международната космическа станция (МКС).

Меню