Crew Dragon се скачи успешно с МКС

169 прочитания

Космическият кораб Crew Dragon успешно се скачи с Международната космическа станция (МКС). Това стана днес, 17 ноември 2020 г.

Скачването стана в 04,01 часа по Гринуич (06,01 часа българско време) и е преминало без забележки. Малко повече от два часа по-късно, в 06,03 часа по Гринуич (08,03 часа българско време) люкът на космическия кораб бе отворен и четиричленния му екипаж влезе на борда на станцията.

Crew Dragon бе изстрелян на 15 ноември от космическия център Кенеди в 19,27 часа местно време (02,27 часа българско време на 16 ноември) с ракетата-носител Falcon 9. Изстрелването премина нормално и корабът, който бе кръстен от екипажа си Resilience (устойчивост) бе изведен на орбита 12 минути по-късно.

Четиричленният екипаж на Resilience е в състав Майкъл Хопкинс – командир, Виктор Гловър – пилот и двама специалисти по мисията – Шанън Уокър, всички те от NASA и Соучи Ногучи от японската космическа агенция JAXA.

Екипажът на Crew-1 – от ляво надясно Уокър, Гровър, Хопкинс и Ногучи.

Те ще останат на борда на МКС шест месеца и завръщането им на земята се планира за май 2021 г. Заедно с тримата космонавти, които до сега бяха на станцията, екипажът достига седмина, което не се е случвало в последните години.

Мисията Crew-1 е първият редовен полет на космическия кораб SpaceX Crew Dragon. Първият полет с екипаж, който бе проведен това лято, бе експериментален и с двучленен екипаж.

Полетът премина по-скоро нормално. Първоначално той трябваше да бъде изстрелян в края на октомври, но заради проблеми с ракетата-носител Falcon 9 бе отложен за средата на ноември. Планираният старт на 14 ноември бе отложен с един ден заради лоши метеорологични условия. На орбита се появи дребен технически проблем с отоплението на един от горивопроводите, но той не застрашаваше мисията.

Следващият полет на Crew Dragon се планира за края на март 2021 г. SpaceX има договор с NASA за общо шест редовни полети, които трябва да се реализират в следващите няколко години.

Свързани теми

Предишна публикация
Нов неуспешен старт за Vega
Следваща публикация
Сенатът на САЩ също не дава пари на NASA за лунен спускаем апарат
169 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA отлага изпитанията на Crew Dragon и Starliner

NASA обяви, че отлага изпитателните полети с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, с което се засилват съмненията, че апаратите няма да са готови за редовни пилотируеми полети преди края на годината.

Орелът кацна

20 юли 1969 г.
04:06:28:07 (4 дни, 6 часа, 28 минути и 7 секунди след старта)
“Eagle, Хюстън, ако ме чувате, имате GO за начало на активно снижение!”

Нов успеше тест за New Shepard

Ракетата New Shepard на Blue Origin извърши успешен безпилотен суборбитален полет днес, 13 октомври 2020…
Меню