Иракските F-16 отново участват в бойни действия

460 прочитания

След почти година прекъсване, иракските многоцелеви изтребители F-16 отново участваха в бойни действия. Това става, след като американските контрактори, които поддържат машините се върнаха в страната, съобщават от Janes.

Иракските ВВС разполагат с 34 броя F-16, които обаче летяха малко и не участваха в бойните действия срещу Ислямска държава през годината. В началото на 2020 г., след като САЩ убиха иранския генерал Касем Солеймани и напрежението между двете страни ескалира, Щатите започнаха да изтеглят своя персонал от значителна част от иракските си бази.

Заради влошаването на средата за сигурност, частните контрактори, които поддържаха иракския флот от F-16, също напуснаха страната. След това дойде и пандемията от COVID-19. Въпреки, че иракските ВВС оперират с типа от повече от пет години, те нямат нужния технически персонал да поддържат машините си и са тежко зависими от услугите на американски компании.

На 17 ноември 2020 г., обаче иракските ВВС и Централното военно командване на САЩ (CENTCOM) съобщиха, че неназован брой F-16 са участвали във въздушен удар срещу сили на Ислямска държава. Това е станало западно от столицата Багдат.

„Иракски F-16 нанесоха въздушен удар срещу убежище на Ислямска държава в района на ал-Зоур, провинция Дияла. Това показва нарастващите способности на иракските ВВС да се борят срещу терористичните организации на своя територия”, пише в съобщението на CENTCOM.

През септември Janes съобщи, че контракторите поддържащи иракските F-16 са се върнали в страната, след нормализиране на обстановката и отминаване на пандемията в Ирак.

Свързани теми

Предишна публикация
Тайван спря полетите с F-16 след катастрофа
Следваща публикация
Унгария купува C-390
460 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов се оплака, че има опит за саботаж на поддръжката на МиГ-29

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се оплака, че външни фактори се опитват да саботират сключването на договор за поддръжката на българските изтребители МиГ-29. Това той заяви в предаването „Годината” по Дарик радио днес, 16 декември 2017 г.

Гърция продължава преговорите за модернизация на част от своите F-16

Гръцкото правителство продължава да преговаря със САЩ и Lockheed Martin за модернизация на част от своите изтребители F-16 и се очаква в близки срокове да се вземе окончателното решение за вида и обема на модернизацията. Това съобщава гръцкия вестник Kathimerini.

Тръмп намекна за изтегляне на производството на F-35 в САЩ

Американският президент Доналд Тръмп намекна, че е възможно цялото производство на F-35 да бъда съсредоточено в САЩ, за да се избегне зависимостта на страната му от външни доставчици. Това каза той вчера, 14 май 2020 г., в интервю за Fox Business.

Меню