Lockheed Martin е намерил клиент за олекотения контейнер Legion

338 прочитания

Lockheed Martin е намерил клиент за олекотения контейнер Legion, който е предназначен за откриване и проследяване на въздушни цели в инфрачервения диапазон. Това съобщава Aviation Week.

Клиентът, който за сега не се назовава, е поръчал контейнера Legion ES, заедно с поръчката си за F-16 Block 70/72. Самият контейнер може да бъде доставян на клиенти след 2023 г.

Legion-ES е олекотен вариант на контейнера Legion, който се използва на F-16 и F-15 от състава на ВВС на САЩ. Той е с тегло от 136 kg, дължина от 1,96 m и диаметър от 0,25 m. Поставя се на точките за окачване, които са отстрани на въздухозаборника на F-16. С цел намаляване на теглото на контейнера, процесорът, кой обработва картината, се намира на борда на изтребителя.

Въпреки, че контейнерът e поставен под самолета, той няма ограничения да открива въздушни цели намиращи се пред изтребителя. Той е спрегнат с радара и може да се използва за допълнителна идентификация на цели или може да бъде основен сензор.

Контейнерите Legion (на снимката), които са значително по-големи, имат възможност за добавяне на допълнителни способности, като нови сензори или дейта линк. Освен това, процесорът е на борда на контейнера. Той се използва от години от ВВС на САЩ.

F-16 Block 70 е поръчан от Бахрейн, Словакия, България и Тайван, а Мароко е поръчало Block 72. Предвид високотехнологичността на въпросния контейнер и възможността му да работи по нискозабележими цели, може да се предположи, че е поръчан от Тайван.

Свързани теми

Предишна публикация
Швейцария получи финални оферти за нов изтребител
Следваща публикация
Тайван спря полетите с F-16 след катастрофа
338 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

TAI получи над $1 млрд. за работа по TFX

Турската компания TAI е получила 4,8 млрд. турски лири (около $1,16 млрд.) за финансиране на първоначалната фаза на проектиране на проека за изтребител от следващо поколение TF-X. Това съобщава турското издание Daily Sabah.

Новият изтребител – три и половина оферти, политическо решение в края и без Израел

Министерство на отбраната получи четири оферти от три страни по проекта за нов боен самолет, а заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че в крайна сметка ще се касае за политическо решение, което ще бъде взето от военния министър Каракачанов. Това стана днес, 1 октомври 2018 г.

Катар взима още 12 броя Dassault Rafale

Катар ще реализира опцията си за покупка на 12 многоцелеви изтребители Dassault Rafale, към вече сключената сделка за 24 машини от същия тип. Това съобщи производителя Dassault днес, 7 декември 2017 г.

Румънският парламент разреши покупката на още пет F-16, мисли се и за F-35

Румънският парламент даде разрешение за покупката на още пет употребявани изтребителя F-16 от Португалия. В същото време, военният министър на страната Габриел Леш заяви, че се мисли и за покупката на F-35, но след около 10 години.

Меню