Хърватия купува три вертолета за гражданската си защита

228 прочитания

Три многофункционални вертолета, които ще се занимават със задачи по гражданска защита ще бъдат купени от Хърватия. Това реши правителството на страната днес, 19 ноември 2020 г.

За програмата е отделен бюджет от 190 млн. куни (€25,1 млн.), като 85% от него ще дойдат от Европейския съюз по линия на кохезионните фондове и по-точно мярка 5b1 „Засилване способностите за реакции при бедствия и аварии”.

Вертолетите ще изпълняват разнообразни задачи, включително HEMS (спешна медицинска помощ по въздуха), търсене и спасяване (на суша и вода), превоз на спасителни и медицински екипи, наблюдение от въздуха, във връзка с оценка на последиците от бедствия и аварии и други подобни.

Освен вертолетите, ще бъде купена и логистика и обучение. Не се дава срок за реализация на програмата, но предвид нуждата от провеждане на конкурсна процедура, избор на победител, производство на вертолетите и обучение, това са минимум две години.

Предстои да се види какви машини ще може да купи страната в рамките на посочения бюджет. Цената на един добре оборудван вертолет за търсене и спасяване от средния теглови клас, който да може да изпълнява и задачи по HEMS, се доближава до целия бюджет на хърватската страна. Това вероятно ще накара да се правят компромиси – или с изискванията или с бройките.

Не е ясно и къде ще се оперират вертолетите. Хърватското МВР има вертолетно звено, в което има два вертолета AW139 и два H135. Задачите по търсене и спасяване в момента се изпълняват от хърватските ВВС с вертолети Ми-17.

Свързани теми

Предишна публикация
Доставиха първия „Ансат” за Република Сръбска
Следваща публикация
Отново санитарна задача за български C-27J
228 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Четирима кандидати за ремонта на Ми-17 и Ми-24

Четири компании са кандидати за обществената поръчка за ремонта на два вертолета Ми-17 и четири броя Ми-24. Това се вижда от протокол от работата на комисията, оценяваща офертите, публикуван на сайта за обществени поръчки на МО вчера, 9 октомври 2018 г.

Гърция е близо до взимането на употребявани OH-58D

Гърция вече е получила оферта за взимането на употребявани разузнавателно-ударни вертолети Bell OH-58D Kiowa Warrior и най-вероятно страната ще даде положителен отговор. Това съобщава гръцкия сайт defence-poin.gr.

Меню