Rocket Lab успешно върна първата степен на Electron

146 прочитания

Компанията Rocket Lab успешно върна първата степен на ракетата-носител Electron, след като тя изведе на орбита 29 микросателита. Стартът стана факт вчера, 19 ноември 2020 г. от Нова Зеландия.

Ракетата Electron стартира от полуостров Махия в Нова Зеландия, където компанията има свой стартов комплекс. Пускът е бил осъществен в 15,20 часа местно време, а на борда на ракетата са се намирали 29 микросателита, които е трябвало да се изведат на хелиосинхронна орбита.

По-рано през ноември от Rocket Lab обяви, че при този старт ще се направи опит първата степен на Electron да се върне обратно и да се приводни меко във водите на Тихия океан, на около 400 km от стартовата площадка.

От компанията обявиха едва днес, че първата степен се е приводнила успешно, след като падането ѝ е било забавено достатъчно от парашут и в крайна сметка тя се е срещнала с океанската вода със скорост от 10 m/s. Основателят на компанията Питър Бек публикува и снимка на степента в социалната мрежа Twitter.

Rocket Lab обяви през миналата година, че ще насочи усилията си към това да се опита да върне на Земята първата степен на ракетата, като в последните месеци тества елементи от това. Сега компанията ще изследва върнатата степен, за да прецени какви са пораженията по нея и до колко ще е възможно нейното повторно използване.

Според Питър Бек, основната идея зад повторното използване на първата степен на Electron е възможността да се извършват повече стартове, без да се увеличава драматично капацитета на завода за крайно сглобяване на Rocket Lab.

Това беше 16-ият успешен старт за Electron. Леката ракета-носител може да извежда товари с маса до 300 kg на ниска околоземна орбита.

Свързани теми

Предишна публикация
Отказът на ракетата Vega се корени в човешка грешка
Следваща публикация
Китай успешно изстреля мисия към Луната
146 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Японски милиардер и хора на изкуството ще полетят около Луната на борда на BFR

Японски милиардер и група творци ще бъдат първите цивилни пасажери, които ще полетят около Луната на борда на апарата BFR на американската компания SpaceX. Това обяви основателя на компанията Илон Мъск късно вчера, 17 септември 2018 г.

Stratolaunch Systems обяви, че разработва семейство от ракетни системи

Американската компания Stratolaunch Systems заяви, че разработва семейство от ракетни системи, които да се използват заедно с гигантския самолет, който компанията разработва, за извеждане на товари и хора на орбита.

Меню