Rocket Lab успешно върна първата степен на Electron

161 прочитания

Компанията Rocket Lab успешно върна първата степен на ракетата-носител Electron, след като тя изведе на орбита 29 микросателита. Стартът стана факт вчера, 19 ноември 2020 г. от Нова Зеландия.

Ракетата Electron стартира от полуостров Махия в Нова Зеландия, където компанията има свой стартов комплекс. Пускът е бил осъществен в 15,20 часа местно време, а на борда на ракетата са се намирали 29 микросателита, които е трябвало да се изведат на хелиосинхронна орбита.

По-рано през ноември от Rocket Lab обяви, че при този старт ще се направи опит първата степен на Electron да се върне обратно и да се приводни меко във водите на Тихия океан, на около 400 km от стартовата площадка.

От компанията обявиха едва днес, че първата степен се е приводнила успешно, след като падането ѝ е било забавено достатъчно от парашут и в крайна сметка тя се е срещнала с океанската вода със скорост от 10 m/s. Основателят на компанията Питър Бек публикува и снимка на степента в социалната мрежа Twitter.

Rocket Lab обяви през миналата година, че ще насочи усилията си към това да се опита да върне на Земята първата степен на ракетата, като в последните месеци тества елементи от това. Сега компанията ще изследва върнатата степен, за да прецени какви са пораженията по нея и до колко ще е възможно нейното повторно използване.

Според Питър Бек, основната идея зад повторното използване на първата степен на Electron е възможността да се извършват повече стартове, без да се увеличава драматично капацитета на завода за крайно сглобяване на Rocket Lab.

Това беше 16-ият успешен старт за Electron. Леката ракета-носител може да извежда товари с маса до 300 kg на ниска околоземна орбита.

Свързани теми

Предишна публикация
Китай успешно изстреля мисия към Луната
Следваща публикация
Отказът на ракетата Vega се корени в човешка грешка
161 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Екипажът на Союз МС-07 се завърна на земята

55-ият екипаж на Международната космическа станция (МКС) успешно се завърна на Земята. Спускаемата капсула на космическия кораб Союз МС-07 се приземи успешно в Казахстан днес, 3 юни 2018 г., следобед.

SpaceX успешно изстреля безпилотен Crew Dragon

SpaceX успешно изведе на орбита космическия кораб Crew Dragon, с което започна изпитателната мисия Demo-1, която трябва да потвърди работата на апарата, преди първото изстрелване с астронавти. Това стана днес, 2 март 2019 г.

Пореден успешен тест за New Shepard

Суборбиталната система New Shepard на Blue Origin извърши пореден успешен безпилотен суборбитален полет днес, 14…
x-37b_otv-6

САЩ отново изстреляха X-37B

Експерименталната безпилотна совалка Boeing X-37B бе изведена отново на орбита. Това стана днес, 17 май…
Меню