Rocket Lab успешно върна първата степен на Electron

161 прочитания

Компанията Rocket Lab успешно върна първата степен на ракетата-носител Electron, след като тя изведе на орбита 29 микросателита. Стартът стана факт вчера, 19 ноември 2020 г. от Нова Зеландия.

Ракетата Electron стартира от полуостров Махия в Нова Зеландия, където компанията има свой стартов комплекс. Пускът е бил осъществен в 15,20 часа местно време, а на борда на ракетата са се намирали 29 микросателита, които е трябвало да се изведат на хелиосинхронна орбита.

По-рано през ноември от Rocket Lab обяви, че при този старт ще се направи опит първата степен на Electron да се върне обратно и да се приводни меко във водите на Тихия океан, на около 400 km от стартовата площадка.

От компанията обявиха едва днес, че първата степен се е приводнила успешно, след като падането ѝ е било забавено достатъчно от парашут и в крайна сметка тя се е срещнала с океанската вода със скорост от 10 m/s. Основателят на компанията Питър Бек публикува и снимка на степента в социалната мрежа Twitter.

Rocket Lab обяви през миналата година, че ще насочи усилията си към това да се опита да върне на Земята първата степен на ракетата, като в последните месеци тества елементи от това. Сега компанията ще изследва върнатата степен, за да прецени какви са пораженията по нея и до колко ще е възможно нейното повторно използване.

Според Питър Бек, основната идея зад повторното използване на първата степен на Electron е възможността да се извършват повече стартове, без да се увеличава драматично капацитета на завода за крайно сглобяване на Rocket Lab.

Това беше 16-ият успешен старт за Electron. Леката ракета-носител може да извежда товари с маса до 300 kg на ниска околоземна орбита.

Свързани теми

Предишна публикация
Китай успешно изстреля мисия към Луната
Следваща публикация
Отказът на ракетата Vega се корени в човешка грешка
161 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA в ерата на Байдън

След oспорвани избори и продължително броене на гласовете вече е ясно, че следващият американски президент…

NASA се готви за първото изстрелване на астронавти от девет години насам

NASA се готви да изстреля първите астронавти на орбита от спирането на полетите с космическата Совалка през юли 2011 г. Това трябва да стане по-късно днес, 27 май 2020 г., с космическия кораб Crew Dragon, който ще бъде изстрелян с ракетата-носител Falcon 9.

Меню