Rocket Lab успешно върна първата степен на Electron

159 прочитания

Компанията Rocket Lab успешно върна първата степен на ракетата-носител Electron, след като тя изведе на орбита 29 микросателита. Стартът стана факт вчера, 19 ноември 2020 г. от Нова Зеландия.

Ракетата Electron стартира от полуостров Махия в Нова Зеландия, където компанията има свой стартов комплекс. Пускът е бил осъществен в 15,20 часа местно време, а на борда на ракетата са се намирали 29 микросателита, които е трябвало да се изведат на хелиосинхронна орбита.

По-рано през ноември от Rocket Lab обяви, че при този старт ще се направи опит първата степен на Electron да се върне обратно и да се приводни меко във водите на Тихия океан, на около 400 km от стартовата площадка.

От компанията обявиха едва днес, че първата степен се е приводнила успешно, след като падането ѝ е било забавено достатъчно от парашут и в крайна сметка тя се е срещнала с океанската вода със скорост от 10 m/s. Основателят на компанията Питър Бек публикува и снимка на степента в социалната мрежа Twitter.

Rocket Lab обяви през миналата година, че ще насочи усилията си към това да се опита да върне на Земята първата степен на ракетата, като в последните месеци тества елементи от това. Сега компанията ще изследва върнатата степен, за да прецени какви са пораженията по нея и до колко ще е възможно нейното повторно използване.

Според Питър Бек, основната идея зад повторното използване на първата степен на Electron е възможността да се извършват повече стартове, без да се увеличава драматично капацитета на завода за крайно сглобяване на Rocket Lab.

Това беше 16-ият успешен старт за Electron. Леката ракета-носител може да извежда товари с маса до 300 kg на ниска околоземна орбита.

Свързани теми

Предишна публикация
Китай успешно изстреля мисия към Луната
Следваща публикация
Отказът на ракетата Vega се корени в човешка грешка
159 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA обяви план за комерсиализация на МКС

NASA обяви вчера, 7 юни 2019 г., че стартира програма, чрез която ще се опита да засили чисто търговското използване на Международната космическа станция (МКС).

Пореден успешен тест за New Shepard

Суборбиталната система New Shepard на Blue Origin извърши пореден успешен безпилотен суборбитален полет днес, 14…

На орбита успешно бе изведен Союз МС-11

Космическият кораб Союз МС-11 успешно бе изведен на орбита днес, 3 декември 2018 г. Това е първият старт за пилотируемия апарат след инцидента със Союз МС-10 от октомври тази година.

Меню