Великобритания обеща инвестиции в проекта Tempest

263 прочитания

Британският премиер Борис Джонсън обяви мащабен план за увеличаване на парите, които страната му влага в отбрана. Сред приоритетите е и проекта за създаване на изтребител от по-следвщо поколение Tempest.

Джонсън обяви плана си вчера, 19 ноември 2020 г., според който в следващите четири години ще се вложат допълнително £16,5 млрд. (€18,5 млрд.) в отбранителни проекти.

Сред инициативите, които британският министър-председател обяви е и Future Combat Air System Technology Initiative (FCAS TI). В нейните рамки трябва да се изгради система от системи, включително и изтребителят от по-следващо поколение Tempest.

Малко под 10% или около £1,5 млрд. от вложението ще отидат в изследователски програми, включително и FCAS TI. Ще се финансират и безпилотни технологии, включително и дрон рояци.

Британската въздушна мощ, обаче взима малък дял от отпуснатите £16,5 млрд., като основното ударение ще се постави на корабостроителните програми, кибер сигурност, изкуствен интелект и изграждане на Космическо командване.

Tempest е изтребител от шесто поколение, който трябва да бъде приет на въоръжение около 2035 г. До 2025 г. в програмата трябва да бъдат налети £2 млрд., като Великобритания си партнира с Италия.

Изказването на Джонсън, обаче не дава яснота по основния въпрос, който в момента стои пред Кралските ВВС – колко точно F-35 ще бъдат поръчани. Кралството в момента е поръчало 48 броя F-35B, чиято доставка тече в момента. Според сега действащите планове за развитие на въоръжените му сили, се планира покупката на общо 138 броя от този изтребител. Поръчката на още 90 изтребителя, обаче изглежда все по-малко реалистична.

През миналото лято излезе информация в британската преса, че повечето допълнителни F-35 могат да бъдат жертвани в името на инвестиции в Tempest.

Свързани теми

Предишна публикация
Пет европейски страни се обединяват за създаване на нов вертолет
Следваща публикация
Нови стъпки към блокирането на сделката с ОАЕ за F-35
263 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пакистан получи първите си J-10

Пакистан получи първите шест многоцелеви изтребителя J-10C. Това стана на официална церемония, която се проведе…

Русия изпрати два Су-57 в Сирия

Два, от все още намиращите се в изпитания, изтребители от следващо поколение Су-57 (Т-50) са били прехвърлени в Сирия. Това е станало вчера, 21 февруари 2018 г.

Генерал Стойков: Имам усещането, че много хора работят за приземяването на ВВС

Командирът на ВВС на Република България генерал-майор Цанко Стойков дава интервю за Габриела Наплатанова, излъчено в ефира на bTV. В интервюто командирът на военната ни авиация говори за сегашното ѝ положение, изборът на нов изтребител и перспективите пред войските.

Меню