Бразилия работи по хибриден транспортен самолет

204 прочитания

Бразилският самолетостроител Embraer работи заедно с ВВС на Бразилия по създаването на транспортен самолет с хибридно електрическо задвижване, който да може да оперира от къси и неподготвени площадки.

Embraer и бразилските ВВС подписаха меморандум за разбирателство за работата по нов лек военно-транспортен самолет през декември 2019 г., но до момента за него бе известно малко. Сега бразилските ВВС дадоха основна информация за проекта в рамките на видеопрездентация по време на конференция.

Проектът, който е известен с абревиатурата STOUT (Short Take Off Utility Transport ) трябва да замести използваните в момента от бразилските ВВС турбовитлови военно-транспортни самолети EMB-110 Bandeirante и EMB-120 Brasilia. Самолетът ще има два турбовитлови мотора, които освен това ще произвеждат електричество за два други електромотора, разположени в краищата на крилото.

Бразилските ВВС в момента разполагат с 64 броя EMB-110, чиято средна възраст е над 38 години и 19 броя EMB-120 със средна възраст от почти 27 години.

Новият проект STOUT цели създаването на машина, която има приблизително същите размери и технически характеристики, като EMB-120, а основната цел е да се обслужват отдалечените краища на страната от къси, тесни и неподготвени площадки. Далечината на полета трябва да достига 2400 km, максималният полезен товар да е поне три тона и да има място за превоз на 30 напълно екипирани войници или 24 парашутиста. Машината ще има и задна товарна рампа.

Няма индикации, кога се планира да се появи новия самолет, нито колко напреднала е работата по него. Предвид, че в момента има подписан само меморандум за разбирателство, може да се предположи, че появата на реалния самолет ще стане към края на десетилетието.

Хибридното електрическо задвижване се смята за обещаваща технология, особено за самолети, които ще летят по къси отсечки от малки летища, тъй като така тези машини ще имат голяма тяговъоръженост на излитане и в същото време нисък горивен разход на крайсерски височини и скорости.

Вероятно Embraer ще опита да интегрира технологията и в цивилните си модели, макар и в момента да няма официално такива планове.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция ще купи три E-2D
Следваща публикация
Франция поръча нови морски патрулни самолети
204 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Embraer сключи предварително споразумение за продажба на KC-390 на частна компания

Бразилският самолетостроител Embraer сключи предварително споразумение за продажба на шест тактически транспортни самолети KC-390 с частната компания SkyTech. Това бе обявено днес, 6 февруари 2018 г.

Boeing предлага на Embraer джойнтвенчър за производство на пътнически самолети

Boeing е предложила на Embraer създаването на джойнтвенчър компания, която ще произвежда пътнически самолети, като по такъв начин се опитва да заобиколи опасенията на бразилското правителство. Това съобщава Reuters.

Меню