Франция поръча нови морски патрулни самолети

193 прочитания

Френският министър на отбраната Флоранс Парли подписа договор с Dassault Aviation за строителството на седем морски патрулни самолета на базата на бизнесджета Falcon 2000LXS. Това стана на 19 ноември 2000 г.

Програмата, в чийто рамки се прави договора, се нарича AVSIMAR (Avions de Surveillance et d’Intervention Maritime). Смята се, че по нея ще бъдат купени общо 12 машини. Основната ѝ цел е да бъдат заместени петте Falcon 200 Gardian и осемте Falcon 50M, които в момента се използват от френските ВМС за патрулиране на морските икономически зони на страната. Gardian трябва да бъдат свалени от въоръжение през 2025 г., а Falcon 50M през 2029 г. Службата на тези типове продължава вече над 40 години.

От своя страна, новите патрулни самолети, които са наречени Falcon 2000 Albatros, ще започнат да постъпват на въоръжение от 2025 г. Не се съобщава стойността на сделката.

Вариантът на Falcon 2000 ще има радар за обзор на морската повърхност Thales Searchmaster, оптико-електронна система за наблюдение Safran Euroflir, дейта линк, подобрена система за навигация и комуникация, оголемен илюминатор предназначен за визуално наблюдение и възможност за пускане на спасителни средства във водата. Максималната продължителност на полета ще достига осем часа.

Интересно е, че фюзелажите на част от самолетите ще бъдат построени в Индия, след това превозени Франция за крайно сглобяване. Това е част от офсетното споразумение в рамките на сделката за покупката на 36 изтребителя Rafale за индийските ВВС.

През 2018 г. японската брегова охрана поръча пет самолета в сходна конфигурация.

Свързани теми

Предишна публикация
Бразилия работи по хибриден транспортен самолет
Следваща публикация
Пет европейски страни се обединяват за създаване на нов вертолет
193 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция уточни бъдещите способности на Rafale F4

Френската агенция за отбранителни доставки DGA уточни способностите на изтребителите Dassault Rafale, които ще бъдат получени в рамките на модернизацията до стандарт F4. Френското правителство даде поръчката за разработка на стандарта на 14 януари 2019 г.

Гърция получи своя първи Rafale

Първият многоцелев изтребител Rafale, предназначен за гръцките ВВС, бе тържествено предаден на церемония във френската…

Сърбия купува изтребители Rafale

След няколко години на спекулации и противоречиви изказвания, сръбският президент Александър Вучич обяви, че в…

В рамките на PESCO ще се създаде европейска система за РЕБ

В рамките на програмата на ЕС за Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната (PESCO) ще бъде създадена въздушна система за радиоелектронна борба (РЕБ). Това бе съобщено на 12 ноември 2019 г.

Меню