Франция поръча нови морски патрулни самолети

193 прочитания

Френският министър на отбраната Флоранс Парли подписа договор с Dassault Aviation за строителството на седем морски патрулни самолета на базата на бизнесджета Falcon 2000LXS. Това стана на 19 ноември 2000 г.

Програмата, в чийто рамки се прави договора, се нарича AVSIMAR (Avions de Surveillance et d’Intervention Maritime). Смята се, че по нея ще бъдат купени общо 12 машини. Основната ѝ цел е да бъдат заместени петте Falcon 200 Gardian и осемте Falcon 50M, които в момента се използват от френските ВМС за патрулиране на морските икономически зони на страната. Gardian трябва да бъдат свалени от въоръжение през 2025 г., а Falcon 50M през 2029 г. Службата на тези типове продължава вече над 40 години.

От своя страна, новите патрулни самолети, които са наречени Falcon 2000 Albatros, ще започнат да постъпват на въоръжение от 2025 г. Не се съобщава стойността на сделката.

Вариантът на Falcon 2000 ще има радар за обзор на морската повърхност Thales Searchmaster, оптико-електронна система за наблюдение Safran Euroflir, дейта линк, подобрена система за навигация и комуникация, оголемен илюминатор предназначен за визуално наблюдение и възможност за пускане на спасителни средства във водата. Максималната продължителност на полета ще достига осем часа.

Интересно е, че фюзелажите на част от самолетите ще бъдат построени в Индия, след това превозени Франция за крайно сглобяване. Това е част от офсетното споразумение в рамките на сделката за покупката на 36 изтребителя Rafale за индийските ВВС.

През 2018 г. японската брегова охрана поръча пет самолета в сходна конфигурация.

Свързани теми

Предишна публикация
Бразилия работи по хибриден транспортен самолет
Следваща публикация
Пет европейски страни се обединяват за създаване на нов вертолет
193 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар взима още 12 броя Dassault Rafale

Катар ще реализира опцията си за покупка на 12 многоцелеви изтребители Dassault Rafale, към вече сключената сделка за 24 машини от същия тип. Това съобщи производителя Dassault днес, 7 декември 2017 г.

Сърбия купува изтребители Rafale

След няколко години на спекулации и противоречиви изказвания, сръбският президент Александър Вучич обяви, че в…

Великобритания не иска да е „втора цигулка” в проекта FCAS

Великобритания иска да запази водещата си роля в създаване на бойни самолети и няма да се задоволи с второстепенна роля в френско-германския проект за проектиране на боен самолет от следващо поколение FCAS. Това съобщава Reuters, цитирайки командващия на Кралските ВВС.

Официално, Хърватия избра Rafale

Хърватия избра френските многоцелеви изтребители Dassault Rafale за свой нов боен самолет. Новината бе обявена…

Катар получи първите си Rafale

Катар получи първите пет многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това е станало вчера, 5 юни 2019 г., съобщава катарското МО.

Франция и Германия подписаха първите договори за разработка на изтребител от следващо поколение

Правителствата на Франция и Германия подписаха договори с Airbus, Dassault, Safran Aircraft Engines и MTU Aero Engines за старт на разработката на изтребителя и безпилотните системи от следващо поколение, известни като програмата Future Air Combat System (FCAS). Това стана днес, 7 февруари 2019 г.

Меню