Бундестагът даде благословия за покупка на 31 морски NH90

134 прочитания

Германският парламент одобри покупката на 31 морски вертолета NH90, като стойността на покупката ще достигне €2,3 млрд. Решението е било взето на 19 ноември 2020 г.

Машините са предназначени за морската авиация на страната и ще заместят сега използваните 24 броя Sea Lynx Mk. 88, които изпълняват основно задачи за борба с противниковите подводници и  кораби от палубите на германските фрегати и корвети.

Вертолетът ще бъде наречен Sea Tiger и е вариация на двудвигателния NH90 NFH.

Германските ВМС искат подмяна за остарелите Sea Lynx от години. През 2019 г. формално бе избран NH90, след сравнителни изпитания с AW159 Wildcat и MH-60R Seahawk. Изборът на NH90 бе и заради това, че Германия вече е поръчала 18 броя NH90 Sea Lion, които да заменят наземно базираните Sea King Mk.41, използвани за разнообразни задачи, включително търсене и спасяване, наблюдение, транспорт на товари и персонал. Отделно, армейската авиация на страната също използва типа.

Очаква се първите NH90 Sea Tiger да започнат да се получават от 2025 г.

NH90 има две основни модификации – тактическият транспортен вариант TTH и морският вариант NFH. Морските варианти се използват от Франция, Холандия, Италия и Норвегия. Германските ВМС получиха първите си NH90 Sea Lion през това лято.

Свързани теми

Предишна публикация
Aero Vodochody презентира L-39NG в Унгария
Следваща публикация
Франция ще купи три E-2D
134 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша подписа за четири AW101

Полша подписа договор за покупка на четири вертолета Leonardo Helicopters AW101, които ще се използват за борба с противникови подводници и бойно търсене и спасяване. Това стана вчера, 26 април 2019 г.

Норвегия получи първия си AW101

Норвегия получи своя първи тежък вертолет за търсене и спасяване Leonardo AW101. Машината бе официално предадена на норвежкото вътрешно министерство в завода на компанията в Йовил на 17 ноември.

Италия ще купува въоръжен AW169

Италианското МО е взело решение за покупка на 15 броя въоръжени вертолети Leonardo AW169. Това става ясно от решението на военното ведомство от 16 април 2020 г.

Цената на изречените неистини

На 11 юни 2019 г. се навърши една година от катастрофата на вертолета Ми-17 в Крумово. При тежкия инцидент загинаха двама авиатори. Разбира се, подобни трагични годишнини не са сред поводите, които хората искат да отбелязват, но това не значи, че политически фигури няма да се опитат да извадят евтини и съмнителни дивиденти от трагедията.

Меню