Делото за МиГ-29 срещу Ненчев стигна до ВКС

285 прочитания

Делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев, по обвинение в престъпление по служба заради поддръжката на МиГ-29, достигна до последната възможна инстанция – Върховния касационен съд (ВКС). За това информира БГНЕС.

Първото заседание по делото ще бъде утре, 24 ноември 2020 г. Делото във ВКС е образувано по касационен протест на прокуратурата. В него се прави искане решението на Софийския апелативен съд да бъде отменено и делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на този съд.

През юли 2020 г. Софийският апелативен съд потвърди изцяло решението на Софийски градски съд, с което Ненчев бе оправдан.

На 16 януари 2017 г. Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Ненчев, който по онова време все още беше военен министър в кабинета „Борисов 2”.

Според прокуратурата през 2015 г. Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни. От държавното обвинение съобщиха, че на 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната и РСК „МиГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на два двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на два двигатели РД-33 и един брой кутия за самолетен агрегат КСА -2 за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666 лв.)

Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в РСК „МиГ“. Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството.

В периода от 7 ноември 2014 г. до 29 март 2016 г. Ненчев също не е изпълнил служебните си задължения, като не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на България.

От престъплението са настъпили значителни вредни последици за Българската армия, посочиха от прокуратурата.

В мотивите по оправдателната присъда за Ненчев, която дойде на първа инстанция, обаче до голяма степен се потвърждава, че състоянието на изтребителната авиация в периода, когато Ненчев е бил министър, е било изключително тежко.

Свързани теми

Предишна публикация
Парламентът отхвърли покупката на два медицински вертолета
Следваща публикация
МО продава летище Габровница
285 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар води преговори за покупка на Су-35

Русия и Катар водят преговори за евентуалната доставка на многоцелеви изтребители Су-35. Това е заявил помощникът на руския президент по военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

МиГ-29 тренират за парада над София (видео)

Министерство на отбраната разпространи кадри от кабината на изтребител МиГ-29, направени по време на днешната тренировка за въздушния парад, който трябва да се проведе на 6 май 2019 г. над София. Кадрите са правени с камера закрепена за шлема на левия воден в тройката МиГ-29. 

МО търси рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за МиГ-29

Министерство на отбраната стартира вчера, 7 декември 2017 г., процедура за обществена поръчка за избор на изпълнител на рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за българските изтребители МиГ-29. МО ще изпрати покана само до една компания – РСК „МиГ”, тъй като тя била единствената, която може да осигури такава дейност.

Сингапур взима първоначално четири F-35

Сингапур ще купи първоначално четири броя F-35 и ще си запази опции за още осем самолета от същия тип. Това заяви днес, 1 март 2019 г.,военният министър на страната Хуанг Йонгонг.

Меню