Франция ще купи три E-2D

131 прочитания

Франция скоро ще подпише договор за покупката на три летящи радара E-2D Advanced Hawkeye, предназначени за флотската авиация на страната. Това е съобщило френското МО на 21 ноември 2020 г.

Трите самолета трябва да бъдат получени между 2027 и 2030 г., като това ще гарантира плавна подмяна на сега експлоатираните E-2C. Стойността на сделката не се съобщава.

Държавният департамент на САЩ одобри сделката през юли и посочи, че очакваната ѝ стойност е $2 млрд., но реалната сума, на която ще бъде подписан договора, ще бъде по-ниска.

За покупката на E-2D се заговори през миналата година, когато от френското МО обявиха, че ще замени сега използваните три E-2C със същия брой от по-новия модел D. В момента френските ВМС използват тези самолети, в състава на ескадрилата 4F, от палубата на самолетоносача „Charles de Gaulle”. Франция днес е единствената страна в света, която оперира с E-2 от палубата на самолетоносач.

E-2D е последният вариант на двудвигателния турбовитлов E-2. Той започна да се приема на въоръжение в САЩ през 2010 г. Самолетът има нов радар AN/APY-9, нова авионика, нов борден компютър, нова сателитна комуникация, подобрени двигатели T56-A-427A, а наскоро започна и производството на самолети с щанга за дозареждане във въздуха.

Франция ще бъде вторият експортен клиент на E-2D след Япония. Азиатската страна e поръчала общо 13 такива самолета, като доставени към тази пролет са три броя. Те, обаче се използват от наземни летища.

Свързани теми

Предишна публикация
Бундестагът даде благословия за покупка на 31 морски NH90
Следваща публикация
Бразилия работи по хибриден транспортен самолет
131 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

НАТО-вският E-3A AWACS достигна София

Самолет за далечно радиолокационно откриване и управление E-3A от състава на компонента на НАТО беше демонстриран днес, 5 юни 2018 г., на летище София. Машината с регистрация LX-N90453 кацна точно в 12,30 часа на столичното летище и се придвижи към стоянката където бе показана на представители на българското МО, ВВС и журналисти.

Франция поръчва нови Rafale и NH90

Франция ще поръча 12 многоцелеви изтребителя Rafale, за заместване на пласираните в Гърция употребявани машини…

Boeing ще създаде MQ-25

Компанията Boeing е натоварена с поръчката да създаде безпилотен палубен летящ танкер за нуждите на ВМС на САЩ. Програмата е под името MQ-25.

Меню