Aero Vodochody презентира L-39NG в Унгария

323 прочитания

Чешкият самолетостроител Aero Vodochody презентира новия си учебно-тренировъчен самолет L-39NG в Унгария. Това съобщават от компанията.

Вторият прототип, с борден номер 7004, е бил изпратен в Унгария на 17 ноември 2020 г. и на другия ден с него са били изпълнени три полета в смесен чешко-унгарски екипаж. Полетите са били проведени от авиобаза Кечкемет.

Един от унгарските пилоти, които е летял на L-39NG, е бил командващият ВВС на страната генерал-майор Нандор Килиан. Той е споделил, че впечатленията му от самолета са повече от добри и той има сериозен потенциал.

Унгарските ВВС в момента нямат способност да обучават самостоятелно военните си пилоти. След скрийнинг и първоначално обучение, бъдещите пилоти се изпращат в Канада в учебния център NFTC.

В рамките на програмата за развитие на въоръжените сили до 2026 г. Унгария планира да възстанови способностите си да обучава военните си пилоти, а това значи и покупка на нов учебен самолет за напреднало и преходно към изтребител обучение. Точно в тази връзка се извършват опознавателните полети с L-39NG.

Aero Vodochody се опитва да разшири портфолиото си от поръчки за L-39NG. В момента има 26 твърди заявки – 12 са за частната компания RSW Aviation, други 10 са за друг частен доставчик на военни услуги SkyTech. Останалите четири самолета са за африканската страна Сенегал.

През това лято, 51% от Aero Vodochody бяха купени от унгарския бизнесмен Андраш Томбор, смятан за приближен до унгарския премиер Виктор Орбан, а останалите 49% са собственост на чешката компания Omnipol.

Очаква се Чехия да поръча известно количество от самолета в скоро време, като паралелно с това страната е отправила предложение до Словакия за създаване на обединен учебен център с един тип учебен самолет.

Междувременно, през септември 2020 г., самолетът получи типова сертификация от чешкото МО, което дава зелена светлина за стартиране на експлоатацията му.

Проектът L-39NG бе стартиран на изложението във Фарнбъроу през лятото на 2014 г. Промените в класическия дизайн на L-39 са няколко. Първо, самолетът се задвижва от модерния реактивен двигател Williams International FJ44-4M (тяга от 1700 kgf), който има цифрово управление. Новият мотор има редица предимства пред сега използвания АИ-25ТЛ – той ускорява по-бързо, има по-нисък горивен разход, няма нужда от спомагателна силова установка, има значително по-голям ресурс и по-евтина поддръжка. Освен това самият двигател е с около 100 kg по-лек, плюс още толкова от премахването на някои ненужни системи използвани от АИ-25, води до олекотяване на самолета със 200 kg.

Крилото е ново, при него се използват частично композитни материали и в него има горивни резервоари (а не в краищата му, както е при сегашните L-39). Авиониката е нова на компанията Genesys Aerosystems – дисплеи в пилотската кабина, съвместими с очила за нощно виждане, модулен архитектура и възможност за виртуален тренинг. Нов е и фанара на пилотската кабина, като той ще осигурява по-добра видимост. Самолетът ще има пет точки за окачване на въоръжение (четири под крилото и една под фюзелажа) и ресурс от 15 000 часа.

Повече за L-39NG може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Катастрофира израелски учебен самолет
Следваща публикация
Бундестагът даде благословия за покупка на 31 морски NH90
323 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Швеция купува Grob G120TP

Швеция купува за военната си авиация леките турбовитлови самолети Grob G120TP. Това съобщи агенцията за…

Испания купува PC-21

Испания подписа договор за доставката на 24 турбовитлови учебно-тренировъчни самолети Pilatus PC-21. Това стана вчера, 30 януари 2020 г.

Меню