F-35A преминава през тестове за използване на атомната бомба B61

349 прочитания

През това лято изтребители F-35A от състава на ВВС на САЩ са преминали през тестове за използване на новата атомна бомба B61-12. Това съобщиха от Sandia National Laboratories, американска правителствена научна организация, натоварена с разработката на ядрено оръжие.

Това са първите официално обявени изпитания на новия американски изтребител с новата атомна бомба, която се разработва в момента. През миналата година Пентагона разпространи кадри на които се вижда F-35 с габаритно-масови макети на B61, но тогава не бе дадена друга информация.

В съобщението на Sandia National Laboratories се казва, че на 25 август 2020 г. един F-35A е извършил тестово бомбопускане на B61-12 с инертна бойна глава от височина 3200 m. Изтребителят се е движел със свръхзвукова скорост. Бомбата е попаднала в целта си след около 42-секунден полет.

От организацията са публикували видео на което се вижда цялото бомбопускане – от отделянето на бомбата, до забиването ѝ в земята. Такова нещо се публикува за първи път.

Основната разлика при F-35 е че за разлика от другите платформи на които ще се интегрирана бомбата B61-12, той носи оръжието във вътрешен оръжеен отсек и може да прави бомбопускания на свръхзвукова скорост, което добавя предизвикателства при използването му.

Комбинацията „F-35 + B61-12“ е преминавала и през по-ранни тестове, но от Sandia National Laboratories подчертават, че сега се използва бомба в серийна конфигурация, но без ядрена бойна глава и освен това изтребителят лети на свръхзвукова скорост.

Проектът B61-12 цели замяна на всички тактически атомни бомби от семейството B61 на въоръжение в САЩ. Бомбата ще включва нова бойна глава, чиято мощност може да се програмира и система за GPS насочване. Целта е създаване на високоточно ядрено оръжие. Според някои данни, новата бомба ще може да се използва и срещу подземни цели, според други, за тази цел и за в бъдеще ще се разчита на съществуващата B61-11.

Стойността на проекта е около $9 млрд. и по него се работи от близо десетилетие. Планира се бомбата да бъде интегрирана на F-15E, F-16 и B-2, както и на F-35 и новия бомбардировач B-21, но в по-далечно бъдеще. Бомбата ще стане част и от т.нар. „ядрено споделяне” в рамките на НАТО.

Сертификацията на бомбата приключи през юни 2020 г., но ВВС на САЩ не планират да започват да купуват новата бомба преди 2022 г., като въоръжените сили на Съединените щати смятат да се сдобият с около 400 броя.

Точните характеристики на B61-12 не са известни, но се предполага, че масата ѝ е около 400 kg., a бойната глава може да се настройва да избухва с тротилов еквивалент от 0,3 до 50 kT.

Свързани теми

Предишна публикация
Бяха доставени последните три Су-35 по договора от 2015 г.
Следваща публикация
Катастрофира израелски учебен самолет
349 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев: Ще купим малко на брой, скъпи и орязани F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че правителството се готви да подпише сделка за малко на брой F-16, които са скъпи и с орязани способности. Тези негови критики прозвучаха в предаването „Панорама” по БНТ1 днес, 28 юни 2019 г.

Словакия избира нов изтребител до края на годината

До края на годината Словакия трябва да избере своя нов изтребител. Изборът ще бъде между новопроизведен F-16 и нови Gripen. Машините ще заменят сега използваните МиГ-29. Това е заявил военният министър на страната, цитиран от Reuters.

Меню