Катастрофира израелски учебен самолет

209 прочитания

Лек витлов учебно-тренировъчен самолет Grob 120A от състава на израелските ВВС катастрофира днес, 24 ноември 2020 г. При инцидента са загинали и двамата намиращи се на борда му.

Катастрофата е станала около 11,30 часа местно време, при изпълнение на редовен тренировъчен полет. Машината се е разбила в поле северно от град Беер Шева. На борда на машината са се намирали 42-годишен майор инструктор и 19-годишен обучаем. Те са излетели от авиобаза Хацерем, където се намира военновъздушното училище на израелските ВВС.

Спасителни екипи са достигнали мястото на катастрофата почти веднага след нея, но екипажът е бил загинал на място.

Засега не се съобщават версии за причината на инцидента, води се разследване. Екипажът не е съобщил за проблеми на борда, а времето в било отлично. Това е първият загубен самолет за израелските ВВС за годината и първата катастрофа в учебната авиация на страната от 2008 г. насам.

Всички полети в учебната авиация на страната са спрени до второ нареждане.

Учебният център на израелските ВВС се поддържа от компанията Elbit. Самолетите Grob 120A са на въоръжение от 2002 г. и в момента се експлоатират 16 броя от него. До сега не е имало инциденти с него.

Свързани теми

Предишна публикация
F-35A преминава през тестове за използване на атомната бомба B61
Следваща публикация
Aero Vodochody презентира L-39NG в Унгария
209 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофа със Суперджет 100 при аварийно кацане в Москва (обновена)

Пътнически самолет Сухой Суперджет 100 катастрофира днес, 5 май 2019 г., по време на аварийно кацане на московското летище Шереметиево. По последни данни, загинали са 41 души от намиращите се на борда 78. Работи се по версия, че самолетът е поразен от мълния.

В началото на септември ще се проведе българо-израелска летателна тренировка

Правителството разреши преминаването през и пребиваването на територията на България с невоенен характер на въздухоплавателни средства и личен състав от ВВС на Израел. Те ще участват в съвместна българо-израелска летателна тренировка, която ще се проведе в началото на септември. Това съобщават от правителствената информационна служба.

Cougar от състава на ВВС претърпя инцидент в Пловдивско (обновена)

Вертолет AS 532AL Cougar от състава на българските ВВС е преминал днес, 21 август 2018 г., през далекопровод с високо напрежение в района на град Стамболийски, Пловдивско. При инцидента няма пострадали, но машината е сериозно повредена.

Пенсионира се един от най-опитните инструктори в Долна Митрополия

Днес, 25 февруари 2019 г. във ВВУБ „Георги Бенковски“ се проведе тържествена церемония по повод освобождаването от военна служба и преминаване в запаса на майор Пламен Попов. Това съобщиха от учебната база.

Меню