Доставиха първия „Ансат” за Република Сръбска

586 прочитания

Първият вертолет „Ансат” предназначен за Република Сръбска е бил вече доставен. Това съобщават от производителя „Вертолеты России“.

Вертолетът е оборудван за изпълнение на медицински задачи и на борда му има място за носилка и две кресла за придружаващия медицински персонал. Освен това на борда има медицинско оборудване за следене и поддържане на жизнените функции на тежко болни или пострадали.

Вместо медицинския модул, вертолетът може да бъде оборудван и със седем седалки за превоз на персонал.

Новината, че Република Сръбска е купила три броя „Ансат” бе съобщена през юни тази година. Всички машини ще бъдат получени от Министерство на вътрешните работи на страната. Следващите два вертолета, които ще се получат съответно в средата на 2021 г. и началото на 2022 г. ще са в конфигурация за изпълнение на полицейски задачи. Те ще имат прожектор, система за носене на товари на външно окачване, лебедка и система за спускане по рапел.

Стойността на сделката, която е била подписана през януари тази година е €22 млн.

Република Сръбска влиза в състава на федерацията Босна и Херцеговина. В страната действа държавен оператор под името „Хеликоптерски сервис Републике Српске”, който разполага с един вертолет AW119Kx и един Bell 206. До скоро се използваха и три SA 341 Gazelle, но остарелите машини бяха спрени от полети през миналата година.

Операторът изпълнява разнообразни правителствени и парацивилни задачи, включително гасене на горски пожари, медицинска евакуация, търсене и спасяване, полицейски задачи и други.

Сръбската авиационна медия Tango Six, обаче съобщава, че трите „Ансат” ще са част от ново звено, което ще е директно подчинено на МВР на страната.

Това е първата доставка на „Ансат” за европейски оператор.

Свързани теми

Предишна публикация
Парламентът отхвърли покупката на два медицински вертолета
Следваща публикация
Хърватия купува три вертолета за гражданската си защита
586 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Финансовата гвардия на Италия получи първия AW169

Италианската компания Leonardo достави първия вертолет AW169M предназначен за Финансовата гвардия на Италия (Guardia di Finanza). Събитието се е състояло на 12 ноември 2019 г. в завода на компанията във Верджате.

Авиокаст: Епизод 16

Продължение на темата за HEMS – Helicopter Emergency Medical Services в България. Какви бяха и…
Меню