Сръбското МО се похвали с първа жена пилот на боен самолет

1K прочитания

Първи самостоятелен полет на изтребител-бомбардировач J-22 Orao е извършил капитан Ана Перишич. Това е първата жена, която лети самостоятелно на боен самолет в сръбските ВВС. За това съобщиха от МО на Сърбия.

Събитието, на което е присъствал и сръбския Небойша Стефанович, е станало вчера, 25 ноември 2020 г., на военното летище в Ладжевци, край Ниш. Там е базирана 241-ва изтребително-бомбардировъчна ескадрила.

Капитан Перишич, която е майка на две деца, преди това е летяла на реактивния учебно-тренировъчен самолет G-4 Super Galeb. Тя е от първите три жени, които са приети да се обучават за военни пилоти през 2010 г.

Интересно е да се направи паралел с българските ВВС. В началото на 50-те група от няколко девойки преминават на витловия изтребител Як-9, но летят на него кратко. През 2003 г. в Долна Митрополия е приета Антоанета Чавдарска, която става и първия военен пилот жена в новата история на ВВС. Днес жените военни пилоти са честа гледка у нас, но всички те летят, или на транспортни самолети, или на вертолети. През 2019 г. на щурмовия вертолет Ми-24, като оператор, започва да лети Станислава Балчева, което я прави първата жена пилот на боен летателен апарат в най-новата ни история.

Свързани теми

Предишна публикация
Япония се сбогува с F-4
Следваща публикация
Бяха доставени последните три Су-35 по договора от 2015 г.
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сръбското МВР купува H215

Сръбското Министерство на вътрешните работи купува три вертолета Airbus Helicopters H215. Това е съобщил вътрешният министър на страната Небойша Стефанович.

Сърбия показа своите нови МиГ-29

Сърбия най-накрая може да се похвали с усилване на въздушната си мощ, въпреки че става въпрос за няколко употребявани изтребителя МиГ-29. След години на полемики и различни планове, които все се проваляха, на 20 октомври 2017 г. в авиобаза Батайница, до Белград, се състоя официалната церемония по предаване на шестте бивши руски МиГ-29.

Сърбия получи четири беларуски МиГ-29

Сръбското МО официално получи четири изтребителя МиГ-29 от Беларус. Церемонията за това се състоя вчера, 25 февруари 2019 г. в „558-ми авиоремонтен завод“ в Барановичи, Беларус.

Меню