Япония се сбогува с F-4

269 прочитания

Последната строева ескадрила на японските ВВС, която лети на изтребителя F-4 Phantom проведе церемония по прощаване с типа. Това стана на 20 ноември 2020 г.

Церемонията се състоя в авиобаза Хякури, намираща се на около 50 km от столицата Токио. Тя е дом на 301-ва ескадрила, която е последната строева ескадрила използваща ветераните F-4EJ. Очаква се последните полети в ескадрилата да станат факт през декември, след което F-4 ще продължи да се използва в Япония само за изпитателни цели.

В рамките на церемонията, на която са присъствали представители на всички авиобази на японските ВВС, е имало прощални полети със специално оцветени изтребители.

Япония е един от най-големите оператори на F-4. През 1968 г. е направена поръчка за 140 броя F-4E, като всички без първите два самолета ще бъдат сглобени в страната от Mitsubishi Heavy Industries (MHI).

Първите изтребители започват да постъпват точно в същата 301-ва ескадрила през 1971 г. Тя е обявена за частично боеготова на следващата година. Сглобяването по лиценз продължава до 1981 г., когато е завършен последният F-4EJ.

През 1982 г. стартира модернизационната програма “Kai”. В нейните рамките изтребителите получават новия радар AN/APG-66, нова навигационна система, дисплеи в кабините, нова система за опознаване, нова система за предупреждение за облъчване и други подобрения. Освен това е удължен техническия ресурс по часове. Първият F-4EJ Kai влиза на въоръжение през 1989 г.

По-късно на типа е интегрирана противокорабната ракета ASM-2, ракетата за въздушен бой AAM-3 и управляеми боеприпаси от семейството JDAM.

F-4EJ оборудват общо шест ескадрили от японските ВВС, но започват да бъдат подменяни с F-15 и F-2. Междувременно, Япония се сдобива и с разузнавателни RF-4, последният от които е спрян от полети през този март.

301-ва ескадрила ще смени своите F-4 с новите F-35A.

Гърция, Турция, Иран и Южна Корея са последните страни, които все още използват изтребителите F-4.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания получи първите си AH-64E
Следваща публикация
Сръбското МО се похвали с първа жена пилот на боен самолет
269 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ са обещали задълбочен технологичен трансфер за японския F-3

Съединените щати са обещали по-задълбочен технологичен трансфер около разработвания от Япония изтребител от следващо поколение F-3. Това съобщава местният вестник Yomiuri Shimbun, цитиращ собствени източници от японското правителство.

Поръчка за 58 конвертоплана V-22 Osprey

Консорциума Bell Boeing получи поръчка за 58 конвертоплана от фамилията V-22 Osprey. Стойността на сделката е $4,2 млрд. и покрива летателни апарати за въоръжените сили на САЩ и Япония.

Индия даде детайли за въздушния бой от 27 февруари

Индийските ВВС изнесоха детайли за въздушния бой от 27 февруари 2019 г., като твърдят, че в рамките на сражението е свален пакистански изтребител F-16D за сметка на един свален модернизиран МиГ-21 Bison.

Казахстан купува още 12 броя Су-30СМ

Русия и Казахстан са стигнали до споразумение за доставка на още 12 многоцелеви изтребителя Су-30СМ. Това е заявил помощникът на руския президент по военно-техническите въпроси Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

Меню