Япония се сбогува с F-4

268 прочитания

Последната строева ескадрила на японските ВВС, която лети на изтребителя F-4 Phantom проведе церемония по прощаване с типа. Това стана на 20 ноември 2020 г.

Церемонията се състоя в авиобаза Хякури, намираща се на около 50 km от столицата Токио. Тя е дом на 301-ва ескадрила, която е последната строева ескадрила използваща ветераните F-4EJ. Очаква се последните полети в ескадрилата да станат факт през декември, след което F-4 ще продължи да се използва в Япония само за изпитателни цели.

В рамките на церемонията, на която са присъствали представители на всички авиобази на японските ВВС, е имало прощални полети със специално оцветени изтребители.

Япония е един от най-големите оператори на F-4. През 1968 г. е направена поръчка за 140 броя F-4E, като всички без първите два самолета ще бъдат сглобени в страната от Mitsubishi Heavy Industries (MHI).

Първите изтребители започват да постъпват точно в същата 301-ва ескадрила през 1971 г. Тя е обявена за частично боеготова на следващата година. Сглобяването по лиценз продължава до 1981 г., когато е завършен последният F-4EJ.

През 1982 г. стартира модернизационната програма “Kai”. В нейните рамките изтребителите получават новия радар AN/APG-66, нова навигационна система, дисплеи в кабините, нова система за опознаване, нова система за предупреждение за облъчване и други подобрения. Освен това е удължен техническия ресурс по часове. Първият F-4EJ Kai влиза на въоръжение през 1989 г.

По-късно на типа е интегрирана противокорабната ракета ASM-2, ракетата за въздушен бой AAM-3 и управляеми боеприпаси от семейството JDAM.

F-4EJ оборудват общо шест ескадрили от японските ВВС, но започват да бъдат подменяни с F-15 и F-2. Междувременно, Япония се сдобива и с разузнавателни RF-4, последният от които е спрян от полети през този март.

301-ва ескадрила ще смени своите F-4 с новите F-35A.

Гърция, Турция, Иран и Южна Корея са последните страни, които все още използват изтребителите F-4.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания получи първите си AH-64E
Следваща публикация
Сръбското МО се похвали с първа жена пилот на боен самолет
268 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Су-57 полетя с новия си двигател

Руският изтребител от следващо поколение Су-57 полетя с нов двигател от т.нар. „втори етап”. Полетът е бил изпълнен днес, 5 декември 2017 г., от летателния изпитателен институт Громов, край Москва.

Красимира Стоянова: Радев не е лобирал за нас

Красимира Стоянова, вицепрезидент на Saab за Централна и Източна Европа, категорично се разгранични от твърденията, че президента Румен Радев е лобирал за тяхния изтребител. Това заяви тя днес, 29 септември 2017 г., в сутрешния блок на Нова Телевизия.

Lockheed вижда пазар за 4600 броя F-35

Американският самолетостроител Lockheed Martin смята, че има пазар за 4600 броя F-35 в световен мащаб. Това съобщава Flightglobal.

Германия залага на Eurofighter за да се запазят европейските способности за производство на изтребители

Германското MO е заявило в писмо до депутат от Бундестага, че ще заложи на покупка на още изтребители Eurofighter, вместо взимането на американски боен самолет, за да се запази способността на европейските страни да строят изтребители. Това съобщава Reuters.

Меню