МЗ: Процедурата за покупка на поне един медицински вертолет не е спирана

178 прочитания

Обаче става въпрос за две отделни и несвързани инициативи и факта, че депутатите отхвърлиха покупката на медицински вертолети не се променя.

Процедурата за покупка на поне един вертолет за спешна медицинска помощ не е спирана. Това са заявили днес, 27 ноември 2020 г., от Министерство на здравеопазването (МЗ).

„Процедурата по закупуване на медицински хеликоптер, оборудван с необходимата медицинска техника и обзавеждане, за осигуряване на спешна медицинска помощ по въздух, е в ход и не е преустановявана.

Проектът за покупка на минимум 1 бр. медицински хеликоптер е одобрен на 24.09.2020 г.

Стойността е близо 20 млн. лв. (19 999 990, 62 лв.). Средствата са отпуснати по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“, това пише в прессъобщение на здравното ведомство.

Съобщението е реакция на новината, че Народното събрание не е приело инициативата за покупка на два медицински вертолета. Това стана в сряда, при гласуването на Държавния бюджет за 2020 г., След, като новината бе разпространена последва обществено възмущение и политически реакции.

Както АЕРО вече писа, в действителност се касае за две отделни инициативи. Отпуснатите в момента 20 млн. лева е по линия на пренасочени средства по оперативна програма „Региони в растеж”, както и пишат от здравното министерство. Парите бяха обещани през февруари, след като през миналата година имаше остри обществени реакции заради липсата на специализирани медицински превоз по въздуха.

Това, което депутатите отхвърлиха на 25 ноември е предложение за промяна в Закона за държавния бюджет на депутата Дора Янкова (БСП). Тя предлага в графа „капиталови разходи” към бюджета на Министерство на здравеопазването да се добавят 25 млн., лева, с които да се купят два медицински вертолета и оборудване за тях. Предложението може да се прочете на сайта на Народното събрание.

Така реално от здравното ведомство се опитват да замажат факта, че депутатите са отхвърлили отделянето на 25 млн. лева за медицински вертолети с информация, че по-ранен и несвързан проект в момента върви към реализиране.

В съобщението на МЗ има два интересни момента. Първият е, че проектът е предефиниран, като в неговите рамки се търси „минимум един” вертолет, въпреки че първоначално бе обявено, че в този бюджет ще се търсят две машини. Причината за това е ясна – въпросните 20 млн. лева са недостатъчни за покупката на един вертолет оборудван за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS).

Вторият интересен момент е че срокът за изпълнение на проекта за покупка на поне един вертолет е 36 месеца (три години) и в настоящия момент пазарното проучване е финализирано и вече се изготвят техническите спецификации за обществената поръчка.

Тоест, при нужни поне три – четири вертолета (оптимално пет или дори шест), за изграждане на сравнително работеща система за HEMS, България най-вероятно ще получи един вертолет и то след три години.

Свързани теми

Предишна публикация
Leonardo ще достави AW119 на бразилската полиция
Следваща публикация
Су-25 продължават регулярни полети (галерия)
178 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Leonardo пласира AW149 в Египет

Италианският вертолетостроител Leonardo вероятно е намерил нов клиент за своя военен вертолет AW149. Това е според непотвърдени съобщения във френското новинарско издание La Tribune и специализирания сайт Flightglobal.

Русия се похвали с договор с България за ремонт на афганистански вертолети

Помощникът на руския президент по въпросите на военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин е заявил в интервю за ТАСС, че има сключен договор с България за ремонт на вертолети на афганистанските въоръжени сили.

Чехия избира нов въоръжен вертолет

Министерство на отбраната на Чехия е започнало процедура по оценка на офертите за нов многоцелев въоръжен вертолет. Това се казва в официално съобщение на чешкото военно ведомство.

Меню