МЗ: Процедурата за покупка на поне един медицински вертолет не е спирана

162 прочитания

Обаче става въпрос за две отделни и несвързани инициативи и факта, че депутатите отхвърлиха покупката на медицински вертолети не се променя.

Процедурата за покупка на поне един вертолет за спешна медицинска помощ не е спирана. Това са заявили днес, 27 ноември 2020 г., от Министерство на здравеопазването (МЗ).

„Процедурата по закупуване на медицински хеликоптер, оборудван с необходимата медицинска техника и обзавеждане, за осигуряване на спешна медицинска помощ по въздух, е в ход и не е преустановявана.

Проектът за покупка на минимум 1 бр. медицински хеликоптер е одобрен на 24.09.2020 г.

Стойността е близо 20 млн. лв. (19 999 990, 62 лв.). Средствата са отпуснати по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“, това пише в прессъобщение на здравното ведомство.

Съобщението е реакция на новината, че Народното събрание не е приело инициативата за покупка на два медицински вертолета. Това стана в сряда, при гласуването на Държавния бюджет за 2020 г., След, като новината бе разпространена последва обществено възмущение и политически реакции.

Както АЕРО вече писа, в действителност се касае за две отделни инициативи. Отпуснатите в момента 20 млн. лева е по линия на пренасочени средства по оперативна програма „Региони в растеж”, както и пишат от здравното министерство. Парите бяха обещани през февруари, след като през миналата година имаше остри обществени реакции заради липсата на специализирани медицински превоз по въздуха.

Това, което депутатите отхвърлиха на 25 ноември е предложение за промяна в Закона за държавния бюджет на депутата Дора Янкова (БСП). Тя предлага в графа „капиталови разходи” към бюджета на Министерство на здравеопазването да се добавят 25 млн., лева, с които да се купят два медицински вертолета и оборудване за тях. Предложението може да се прочете на сайта на Народното събрание.

Така реално от здравното ведомство се опитват да замажат факта, че депутатите са отхвърлили отделянето на 25 млн. лева за медицински вертолети с информация, че по-ранен и несвързан проект в момента върви към реализиране.

В съобщението на МЗ има два интересни момента. Първият е, че проектът е предефиниран, като в неговите рамки се търси „минимум един” вертолет, въпреки че първоначално бе обявено, че в този бюджет ще се търсят две машини. Причината за това е ясна – въпросните 20 млн. лева са недостатъчни за покупката на един вертолет оборудван за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS).

Вторият интересен момент е че срокът за изпълнение на проекта за покупка на поне един вертолет е 36 месеца (три години) и в настоящия момент пазарното проучване е финализирано и вече се изготвят техническите спецификации за обществената поръчка.

Тоест, при нужни поне три – четири вертолета (оптимално пет или дори шест), за изграждане на сравнително работеща система за HEMS, България най-вероятно ще получи един вертолет и то след три години.

Свързани теми

Предишна публикация
Су-25 продължават регулярни полети (галерия)
Следваща публикация
Leonardo ще достави AW119 на бразилската полиция
162 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Русия стартира разработката на скоростен боен вертолет

„Вертолеты России” получиха поръчка на руското МО за стартиране на работа по създаването на скоростен боен вертолет (СБВ). Поръчката е била дадена на 24 август 2017 г., в рамките на оръжейното изложение „Армия 2017”.

Индия търси нови морски вертолети

Индия пусна запитване за информация (RFI) за доставка на общо 234 вертолети предназначени за ВМС на страната. Това съобщава Flightglobal.

Индия търси 111 леки морски вертолета

Индийското правителство даде зелена светлина за придобиването на 111 леки морски вертолети с общо назначение. Цената на проекта възлиза на около $3,5 млрд. и трябва да включва сериозно участие на местната индустрия.

Катастрофата с Ми-17 породи политически престрелки

Вчерашната катастрофа с военен вертолет Ми-17, при която загинаха двама пилоти, очаквано породи политически престрелки и коментари, но от тях е трудно да се очаква нещо конструктивно за измъченото състояние на въоръжените ни сили.

Меню