МЗ: Процедурата за покупка на поне един медицински вертолет не е спирана

184 прочитания

Обаче става въпрос за две отделни и несвързани инициативи и факта, че депутатите отхвърлиха покупката на медицински вертолети не се променя.

Процедурата за покупка на поне един вертолет за спешна медицинска помощ не е спирана. Това са заявили днес, 27 ноември 2020 г., от Министерство на здравеопазването (МЗ).

„Процедурата по закупуване на медицински хеликоптер, оборудван с необходимата медицинска техника и обзавеждане, за осигуряване на спешна медицинска помощ по въздух, е в ход и не е преустановявана.

Проектът за покупка на минимум 1 бр. медицински хеликоптер е одобрен на 24.09.2020 г.

Стойността е близо 20 млн. лв. (19 999 990, 62 лв.). Средствата са отпуснати по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“, това пише в прессъобщение на здравното ведомство.

Съобщението е реакция на новината, че Народното събрание не е приело инициативата за покупка на два медицински вертолета. Това стана в сряда, при гласуването на Държавния бюджет за 2020 г., След, като новината бе разпространена последва обществено възмущение и политически реакции.

Както АЕРО вече писа, в действителност се касае за две отделни инициативи. Отпуснатите в момента 20 млн. лева е по линия на пренасочени средства по оперативна програма „Региони в растеж”, както и пишат от здравното министерство. Парите бяха обещани през февруари, след като през миналата година имаше остри обществени реакции заради липсата на специализирани медицински превоз по въздуха.

Това, което депутатите отхвърлиха на 25 ноември е предложение за промяна в Закона за държавния бюджет на депутата Дора Янкова (БСП). Тя предлага в графа „капиталови разходи” към бюджета на Министерство на здравеопазването да се добавят 25 млн., лева, с които да се купят два медицински вертолета и оборудване за тях. Предложението може да се прочете на сайта на Народното събрание.

Така реално от здравното ведомство се опитват да замажат факта, че депутатите са отхвърлили отделянето на 25 млн. лева за медицински вертолети с информация, че по-ранен и несвързан проект в момента върви към реализиране.

В съобщението на МЗ има два интересни момента. Първият е, че проектът е предефиниран, като в неговите рамки се търси „минимум един” вертолет, въпреки че първоначално бе обявено, че в този бюджет ще се търсят две машини. Причината за това е ясна – въпросните 20 млн. лева са недостатъчни за покупката на един вертолет оборудван за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS).

Вторият интересен момент е че срокът за изпълнение на проекта за покупка на поне един вертолет е 36 месеца (три години) и в настоящия момент пазарното проучване е финализирано и вече се изготвят техническите спецификации за обществената поръчка.

Тоест, при нужни поне три – четири вертолета (оптимално пет или дори шест), за изграждане на сравнително работеща система за HEMS, България най-вероятно ще получи един вертолет и то след три години.

Свързани теми

Предишна публикация
Leonardo ще достави AW119 на бразилската полиция
Следваща публикация
Су-25 продължават регулярни полети (галерия)
184 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Унгария пенсионира Ми-8Т

Унгарските ВВС официално свалиха от въоръжение военно-транспортните вертолети Ми-8Т. Това стана на церемония провела се…

Ми-171А2 получи типов сертификат в Русия

Последният вариант на Ми-8 за гражданско използване, означен Ми-171А2, получи своя типов сертификат днес, 17 август 2017 г. Издаден от новата руска организация за сертифициране авиационна техника „Росавиация“, той позволява на Ми-171А2 да постъпи в търговска експлоатация в конвертируем вариант.

Правителството даде 310 000 лв. целево, за оборудване на вертолети Cougar за гасене на пожари

Правителството одобри допълнителни разходи в размер 310 000 лв. по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. Средствата са необходими за привеждане на два броя вертолети AS 532AL Cougar в готовност за изпълнение на задачи по гасене на горски пожари от въздуха. Това е гласувано на заседанието от днес, 27 юни 2018 г.

Детайли по украинската сделка с Airbus Helicopters

Украинският парламент ратифицира договора между страната и Франция за продажба на 55 вертолета на Airbus Helicopters. Това дава възможност да се видят точните количества поръчана техника и финансовите условия.

Полша купува AW101

Полша ще подпише договор с Leonardo Helicopters за покупката на тридвигателните вертолети AW101, които ще се използват от полските ВМС за борба с противникови подводници.

Меню