Великобритания получи първите си AH-64E

340 прочитания

Великобритания получи първите два щурмови вертолета AH-64E Apache, които заменят сега експлоатираните WAH-64D. Машините са пристигнали по въздуха на 26 ноември 2020 г.

Двата вертолета са били превозени по въздуха от британски C-17 Globemaster III, след което са прехвърлени по земя до авиобаза Уатисхам, където те ще се базират.

„Пристигането на първите AH-64E за британската армейска авиация отбелязва началото на значителното подобряване на способностите на армейската ни авиация”, казва генерал-майор Джез Бенет от британската армия, цитиран от МО на страната.

Великобритания поръча през май 2017 г. преработката на 38 броя WAH-64D в новия вариант AH-64E. През декември 2019 г. бяха заявени още 12 броя.

Точният обхват на преработката не се съобщава публично, но се смята, че голяма част от основните системи и агрегати на старите WAH-64D се влагат в нови фюзелажи. Сензорният пакет на старите вертолети също се пренася в новите корпуси. WAH-64D използват двигатели Rolls-Royce RTM 322, но те няма да се слагат на новите вертолети, а вместо това ще се използват нови стандартни General Electric T-700-GE-701D.

Стойността на преработката на 50 вертолета е малко над $1,1 млрд.

Всички машини ще бъдат получени във Великобритания до края на 2024 г. Британските AH-64E са от Version 6, който е най-новият стандарт при последната версия на Apache. При него има подобрения по сензорите, а радарът на вертолета получава увеличена далечина на откриване и нови режими на работа по морски цели.

Първите британски AH-64E ще преминат през серия от изпитания, преди да бъдат предадени за войскова експлоатация. Това ще стане през следващото лято.

През 1995 г. Великобритания поръчва 67 броя AH-64D Apache Longbow, които да се сглобяват по лиценз от местната компания Westland. По машините има известни модификации, за отговаряне на британските изисквания, най-видимата от които е използването на двигател Rolls-Royce.

Първият вертолет, известен като WAH-64D, полита през септември 1998 г. и е приет официално на въоръжение шест години по-късно. На служба в британската армейска авиация машините са известни, като Apache AH1.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus Helicopters чака поръчка от Румъния за H215M, иначе няма да изнася производството там
Следваща публикация
Япония се сбогува с F-4
340 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар и Великобритания се споразумяха за сделката за Eurofighter

Преговорите между Катар и Великобритания за доставка на изтребители Eurofighter и учебно-тренировъчни самолети Hawk са вече приключили и двете страни търсят подходяща дата за подписването на договора. Това съобщава Defense News.

Сърбия очаква доставка на Ми-35М и Ми-17В

Сръбският президент Александър Вучич съобщи на 18 януари 2019 г., че страната ще получи от Русия през тази година четири бойни вертолета Ми-35 и три транспортни Ми-17. Това беше огласено в обръщението му към народа след приключване на посещението на руския президент Владимир Путин в Белград.

Меню