МиГ-23 бе свален над Етиопия

462 прочитания

Боен самолет МиГ-23 бе свален над северната част на Етиопия. Летецът се е катапултирал, а машината е участвала в боевете срещу сепаратистите в Тиграй.

Народно-освободителният фронт на Тиграй съобщи, че е свалил правителствен МиГ-23 вчера, 29 ноември 2020 г., около обед, но кадри от мястото на инцидента се появиха днес. Виждат се останки от самолет, както и е показан човек, за който се твърди, че е пилотът на сваления самолет, като на главата му е сложен и шлем ЗШ-7. Показан е и чеклист за МиГ-23.

Представители на сепаратистите са съобщили за Reuters, че сваленият самолет е бомбардирал цели в Тиграй, но не се дават други подробности.

Загубата не е потвърдена от етиопското правителство.

Етиопското правителство предприе кампания срещу местните власти в Тигрей, които организираха местни избори в нарушение на разпоредбите на централните власти. Етиопия е силно федерализирана на етнически принцип, но настоящото правителство на Абий Ахмед предприе стъпки към засилване на централната власт в страната.

Етиопските ВВС разполага с около 10 броя МиГ-23БН/УБ. От началото на конфликта има индикации, че тези бойни самолети са използвани за въздушни удари по позиции на Народно-освободителният фронт на Тиграй.

Свързани теми

Предишна публикация
Иракските F-16 отново участват в бойни действия
Следваща публикация
Втори F-117 е бил поразен над Югославия през 1999 г.
462 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Няколко страни спряха полетите с 737 Max след катастрофата в Етиопия

Авиационните власти в Китай и Индонезия наредиха на операторите в тези страни да спрат полетите с Boeing 737 Max до изясняването на причините за вчерашната катастрофа с типа в Етиопия. Отделно, още два други оператора обявиха, че няма да летят с типа.

Русия изпрати МиГ-29СМТ в Сирия

Русия е изпратила неизвестно количество многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в контингента си базиран в Сирия. Това стана ясно от съобщение на руското МО днес, 13 септември 2017 г.

Има сходства между катастрофите в Етиопия и Индонезия на 737 Max

Предварителните данни извлечени от черните кутии на катастрофиралия Boeing 737 Max на Ethiopian Airlines показват сходства с катастрофата на същия тип от миналия октомври в Индонезия. Това е съобщил днес, 17 март 2019 г., министърът на транспорта на Ериопия Дагауит Магес, цитиран от CNN.

Меню