Airbus Helicopters чака поръчка от Румъния за H215M, иначе няма да изнася производството там

304 прочитания

Европейският вертолетостроител Airbus Helicopters чака твърда поръчка от румънското МО за вертолети H215M. Ако това не се случи, производството на типа няма да бъде изнасяно в Брашов.

Позицията е била изразена от Жорж Дурди, изпълнителен директор на Airbus Romania, цитиран от местни медии. Той е отбелязал, че производството на H215M с местната компания IAR е сериозно начинание и за да се осъществи то е нужна поръчка от поне 16 вертолета. Само в такъв случай ще е оправдан технологичният трансфер и наемането на допълнителни работници.

През есента на 2017 г. румънското правителство обяви намерението си да купи 16 вертолета H215M от Airbus Helicopters. Като технологичен трансфер на потенциалната сделка вертолетостроителят подписа споразумение с държавната компания IAR, базирана в Брашов, всички румънски H215M да се сглобяват там, както и към тази линия да се насочват бъдещи поръчки за трети страни.

Преди три години Румъния обяви амбициозна програма за превъоръжаване, в чийто рамки трябваше да се купят 60 нови вертолета – 24 броя AH-1Z, 20 броя UH-1Y и 16 броя H215M. Договори за покупката на вертолетите, обаче все още няма, а румънската страна започна да търси оферти и от други производители.

Целта е да се заместят 60-те вертолета IAR 330 от състава на ВВС и ВМС, като част от машините са от въоръжената версия IAR 330 SOCAT.

Преди рембрандирането H215M бе известен, като AS 532 Cougar (на снимката).

В Брашов по време на социализма са сглобени по лиценз над 360 броя вертолети от типовете IAR 330 (лицензен вариант на Aérospatiale SA 330 Puma) и IAR 316 (лицензен вариант на Aérospatiale SA 316B Alouette III). Около 1/3 от тези вертолети са били за експорт по договори сключени от Aérospatiale. Днес, Румъния се надява да повтори тази схема, но все още не подписва договор за H215M.

Свързани теми

Предишна публикация
Италия получи нови AW139 за бойно търсене и спасяване
Следваща публикация
Великобритания получи първите си AH-64E
304 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Унгария купува 20 броя H145M

Унгарските ВВС ще се сдобият с 20 броя от двудвигателните вертолети Airbus Helicopters H145M. Това обяви производителят днес, 29 юни 2018 г.

Румъния получи още два F-16 MLU

Румънските ВВС получиха още два употребявани F-16 MLU, които се присъединяват към вече наличните 14…

Цената на изречените неистини

На 11 юни 2019 г. се навърши една година от катастрофата на вертолета Ми-17 в Крумово. При тежкия инцидент загинаха двама авиатори. Разбира се, подобни трагични годишнини не са сред поводите, които хората искат да отбелязват, но това не значи, че политически фигури няма да се опитат да извадят евтини и съмнителни дивиденти от трагедията.

Меню