Как без дебат управляващите отхвърлиха покупката на два медицински вертолета

478 прочитания

Без да се изкажат абсолютно никакви аргументи и в полупразна зала, депутатите са отхвърлили предложението за покупката на два медицински вертолета. Гласуването стана миналата седмица, но стенограмата му бе качена на сайта на Народното събрание днес.

Предложението за покупката е внесено от депутата от БСП Дора Янкова, между двете четения на Закона за държавния бюджет. В него се предлага да се направи капиталов разход в бюджета на здравното министерство за закупуването на два вертолета за спешна медицинска помощ по въздуха и реакции при кризи. Освен машините, трябва да се купи и медицинско оборудване за тях и съпътстващото оборудване. За това се предлага да се отдели бюджет от 25 млн. лева.

Гласуването на предложението става факт на 25 ноември 2020 г. То е защитено от Янкова по следния начин:

„Уважаеми господин Председател, уважаеми дами и господа министри! Моето предложение може да Ви се струва нестандартно или неприлягащо ми, но предложението ми е българската държава, парламентът да вземе решение за въздушен медицински транспорт. Да се придобият два броя медицински хеликоптера за спешни медицински случаи и кризи, които са окомплектовани с необходимото за целта медицинско оборудване, електронни системи за комуникация, навигация и управление.

Сигурно е смешно за някои, но ако живеете в Родопите и трябва да дойдете до столицата да получите медицинска помощ, която я няма там, това са четири часа минимум. Ако трябва да има бутилка с кислород, тя трябва да издържи около пет часа и ако има катастрофа по пътя или е спрян пътят, или ремонт, тоест Вие не можете да направите придвижване на човек.

Сигурно, за тези, които живеят в Силистра и на други места, това са изключително трудни въпроси. Дори в условията на COVID министър-председателят според мен не може да си даде хеликоптера, защото той трябва да вози заразени хора, ако те са болни. Видях, за съжаление, присъствието на министъра на здравеопазването с един стар хеликоптер, когато имаше катастрофа в Ямболско. Имахме такъв случай в Смолян, в който потърсих заместник-министъра на здравеопазването да питам: има ли държавата хеликоптер? Каза: няма.

Искам да Ви кажа, колеги, направихме тогава проучване, абсолютно всички по-заможни хора в България в момента или са си продали хеликоптерите, или те са извън България. И остава един военен, който е на специално разпореждане, и нищо повече.

Затова моето обръщение е – министърът на финансите е бил в здравеопазването, познава всичко това, да, знам, Вие ще кажете: предстои да закупим през Оперативната програма. Ама кога ли, надали и някога?! Нека българската държава в този момент на изпитание си защити българските граждани. Два хеликоптера няма да бъдат проблем, още повече че когато има трудности и когато има бедствия, не само за медицински нужди, Гражданска защита също би могла да ги поеме на стопанисване и управление.

Затова мисля, че предложението ми е сериозно, подкрепете го и няма да сбъркате – това е отново отношение към българските граждани.”

Изказването на Янкова е фактологично точно и в неговите рамки тя говори и за отпуснатите 20 млн. лева по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г., с които трябва да се купи поне един вертолет.

След изказването на Янкова не последват никакви реплики от страна на управляващата коалиция, няма и изказвания от тяхна страна. Мълчание запазват и представителите на ДПС, партията „Воля“ и множеството независими депутати. Обсъждането на предложението на Янкова минава в пакет с още няколко предложения от страна на БСП по отношение на здравната политика.

Точно, когато идва време за гласуване на предложенията, депутатът Павел Шопов разиграва сценка с отказ да носи маска в планарната зала, заради което е изгонен от нея. Шопов бе избран от листата на „Обединени патриоти”, а след изхвърлянето на партия „Атака” от коалицията, той не членува в парламентарна група.

При вота на предложението на Янкова, са гласували 124 народни представители – „за” 38, „против” 29, „въздържали се” 57. В стенограмата липсва разбивка на гласувалите по парламентарни групи, но явно „за“ гласуват само от БСП. За да бъде прието предложението, то трябва да получи мнозинството от гласовете, като по такъв начин гласувалите „въздържал се”, фактически не го подкрепят.

Интересно е, че по подобен безмълвен начин минава и гласуването на предложението в ресорната комисия по „Бюджет и финанси”. Гласуването там минава на 19 ноември, а предложението е подкрепено само от депутатите на БСП. Всички останали гласуват „въздържал се”.

Новината, че депутатите не отпускат 25 млн. лева за покупка на два медицински вертолета бе посрещната остро от обществото през миналата седмица.

За да се замаже гафа, от Министерство на здравеопазването пуснаха прессъобщение, че „процедурата по закупуване на медицински хеликоптер, оборудван с необходимата медицинска техника и обзавеждане, за осигуряване на спешна медицинска помощ по въздух, е в ход и не е преустановявана”. От здравното министерство, обаче пропуснаха факта, че се касае за две отделни инициативи – тази за която те говорят касае пренасочените средства от оперативна програма „Региони в растеж“ и се движи от началото на годината, докато предложението, което е отхвърлено от депутатите, няма нищо общо.

 

Свързани теми

Предишна публикация
Президентството предложи покупка на медицински вертолети
Следваща публикация
Спускаемият апарат на Chang’e-5 кацна на Луната
478 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС получи втори ремонтиран Ми-24

Авиобаза Крумово получи днес, 21 декември 2017 г., още един ремонтиран щурмови вертолет Ми-24. Така броя на изправните машини от този тип в базата достига до две.

Русия предлага МиГ-35 на Аржентина

Русия официално е предложила на Аржентина да купи многоцелеви изтребители МиГ-35. Това съобщава аржентинското издание…

Филипините купиха 16 броя Bell 412

Филипините поръчаха 16 броя средни транспортни вертолета Bell 412EPI. Машините ще се използват от ВВС на страната.

САЩ получиха първите HH-60W

ВВС на САЩ получиха първите вертолети Sikorsky HH-60W Jolly Green II, предназначени за бойно търсене…
Меню