Отказал блок за управление може да забави първата мисия на Artemis

116 прочитания

На борда на космическия кораб Orion има отказал блок за управление, чиято подмяна може да отнеме месеци и това да доведе до забавяне в първата мисия на програмата Artemis. За това съобщава The Verge.

Изданието пише, че в началото на ноември 2020 г. инженери на Lockheed Martin, които работят по космическия кораб Orion са открили отказ в един от осемте блока за управление на електрическото захранване и комуникациите на борда (PDU). The Verge се позовава на вътрешна кореспонденция между Lockheed Martin и NASA.

От NASA са признали за проблема и са заявили, че той е бил открит по време на наземни тестове. От производителя Lockheed Martin също са признали, че има технически проблем с един от блоковете за управление на електрическата система и са обяснили, че работят по отстраняването му.

Основната трудност в случая идва от това, че отказалият блок се намира в адаптера, който свърза капсулата на екипажа със сервизния модул на Orion. Според вътрешната кореспонденция, която цитира The Verge, ако модулът се подмени това може да отнеме 12 месеца – девет месеца за разглобяване на космическия кораб и още три месеца за тестване. От Lockheed Martin са предложили алтернативен метод за разглобяване на кораба, което ще отнеме само четири месеца.

Третият разглеждан вариант е полетът да се осъществи с отказал блок за управление, тъй като неговите функции са дублирани, а и самият блок е запазил достатъчна функционалност.

Космическият кораб Orion, който изпитва проблеми в момента, е със сериен номер 002 (на снимката). Той е единственият завършен в момента и се планира през ноември 2021 г. да бъде изстрелян в космоса без екипаж за извършване на тестов полет около Луната в рамките на мисията Artemis 1. Този неочакван проблем, обаче може да отложи старта.

Отделно, закъснение трупа и свръхтежката ракета-носител SLS, който трябва да изстреля Orion.

NASA все още работи официално по график за връщането на хората на Луната в края на 2024 г. в рамките на мисията Artemis 3. Тези планове, обаче срещат технически и финансови трудности, като е почти сигурно, че администрацията на новия американски президент Джо Байдън ще ги отложи.

Свързани теми

Предишна публикация
Компания представи безпилотен апарат за изстрелване на малки сателити
Следваща публикация
Союз СТ-А успешно изстреля разузнавателен сателит за ОАЕ
116 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA обяви първите астронавти за новите си космически кораби, но и обяви закъснения в графиците

NASA обяви вчера, 3 август 2018 г., имената на първите астронавти, които ще полетят с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, но в същото време и без излишни фанфари, заяви че и двата апарата ще се забавят с няколко месеца.

x-37b_otv-6

САЩ отново изстреляха X-37B

Експерименталната безпилотна совалка Boeing X-37B бе изведена отново на орбита. Това стана днес, 17 май…

Мисията на Artemis 1

След месеци на технически и организационни проблеми, както и цели два урагана, днес, 16 ноември…

Virgin Galactic достигна до космоса

Ракетоплана VSS Unity на компанията Virgin Galactic успя да достигне до космоса по време на изпитателен полет, който стана факт днес, 13 декември 2018 г. На борда му се е намирал двучленен екипаж.

Меню