Отказал блок за управление може да забави първата мисия на Artemis

116 прочитания

На борда на космическия кораб Orion има отказал блок за управление, чиято подмяна може да отнеме месеци и това да доведе до забавяне в първата мисия на програмата Artemis. За това съобщава The Verge.

Изданието пише, че в началото на ноември 2020 г. инженери на Lockheed Martin, които работят по космическия кораб Orion са открили отказ в един от осемте блока за управление на електрическото захранване и комуникациите на борда (PDU). The Verge се позовава на вътрешна кореспонденция между Lockheed Martin и NASA.

От NASA са признали за проблема и са заявили, че той е бил открит по време на наземни тестове. От производителя Lockheed Martin също са признали, че има технически проблем с един от блоковете за управление на електрическата система и са обяснили, че работят по отстраняването му.

Основната трудност в случая идва от това, че отказалият блок се намира в адаптера, който свърза капсулата на екипажа със сервизния модул на Orion. Според вътрешната кореспонденция, която цитира The Verge, ако модулът се подмени това може да отнеме 12 месеца – девет месеца за разглобяване на космическия кораб и още три месеца за тестване. От Lockheed Martin са предложили алтернативен метод за разглобяване на кораба, което ще отнеме само четири месеца.

Третият разглеждан вариант е полетът да се осъществи с отказал блок за управление, тъй като неговите функции са дублирани, а и самият блок е запазил достатъчна функционалност.

Космическият кораб Orion, който изпитва проблеми в момента, е със сериен номер 002 (на снимката). Той е единственият завършен в момента и се планира през ноември 2021 г. да бъде изстрелян в космоса без екипаж за извършване на тестов полет около Луната в рамките на мисията Artemis 1. Този неочакван проблем, обаче може да отложи старта.

Отделно, закъснение трупа и свръхтежката ракета-носител SLS, който трябва да изстреля Orion.

NASA все още работи официално по график за връщането на хората на Луната в края на 2024 г. в рамките на мисията Artemis 3. Тези планове, обаче срещат технически и финансови трудности, като е почти сигурно, че администрацията на новия американски президент Джо Байдън ще ги отложи.

Свързани теми

Предишна публикация
Компания представи безпилотен апарат за изстрелване на малки сателити
Следваща публикация
Союз СТ-А успешно изстреля разузнавателен сателит за ОАЕ
116 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Успешен тест за Starship

След четири провала, технологичният демонстратор на космическия кораб Starship успя да извърши изпитателен полет в…

Изстреляха отново X-37B

Мистериозната военна безпилотна совалка Boeing X-37B бе изстреляна отново на орбита вчера, 7 септември 2017 г. от космическия център Кенеди във Флорида.

Меню