Союз СТ-А успешно изстреля разузнавателен сателит за ОАЕ

245 прочитания

След няколко забавяне ракетата-носите Союз СТ-А успешно изведе на хелиосинхронна орбита разузнавателния сателит Falcon Eye 2 предназначен за Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това стана вчера, 1 декември 2020 г.

Ракетата Союз СТ-А бе изстреляна от космодрума Куру във Френска Гвиана в 22,33 часа местно време (03,33 часа на 2 декември българско време). На борда ѝ бе единствено спътника Falcon Eye 2, построен от Airbus Defense and Space и Thales Alenia Space.

Ракетата бе изстреляна след два неуспешни опита в предишните два дни, когато или метеорологичните условия бяха неподходящи или имаше проблеми с телеметрията.

Първите три степени на ракетата Союз СТ-А отработиха нормално в рамките на първите девет минути от полета. Спътникът, заедно с последната степен Фрегат-М бяха изведени на трансферна орбита. Степента пусна двигателя си два пъти, за да изведе Falcon Eye 2 на планираната хелиосинхронна орбита.

59 минути след старта, след като Фрегат-М се отдели от сателита, мисията бе обявена за успешна. В следващите 10 дни ще текат тестове на спътника.

Falcon Eye 2 е предназначен да прави снимки с висока резолюция на земната повърхност. Той ще се експлоатира от въоръжените сили на ОАЕ, което ще им даде способност да си набавят разузнавателна информация независимо от външни доставчици. Очаква се сателитът да има живот от 10 години.

Falcon Eye 2 на орбита

Това е вторият опит ОАЕ да изведе на орбита свой разузнавателен сателит. Оригиналният Falcon Eye бе разрушен след неуспешен полет с ракетата Vega през юли 2019 г.

Това е 24-ият старт на Союз СТ от Куру. Първият бе проведен през октомври 2011 г. и всички тя са успешни. Ракетата Союз СТ е вариация на Союз-2, предназначена за изстрелване от Куру. Тя има две основни версии СТ-А и СТ-Б, които са еквивалентни на Союз-2.1а и Союз-2.1б. Изстрелванията се правят в рамките на програма за сътрудничество между „Роскосмос” и ESA. Оператор на стартовете е Arianespace.

В близките месеци се планират още два старта на Союз СТ от Куру. Единият с френски сателит за обзор на земната повърхност, а другият с два навигационни спътника от серията Galileo.

Свързани теми

Предишна публикация
Спускаемият апарат на Chang’e-5 кацна на Луната
Следваща публикация
Отказал блок за управление може да забави първата мисия на Artemis
245 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Бъдещето на ВВС на Обединените арабски емирства все още е неясно

С наближаването на традиционното Дубайско авиошоу, отново изникват въпросите за това как изключително заможните Обединени арабски емирства (ОАЕ) смятат да развиват своите военновъздушни сили. За това пише Aviation Week.

ОАЕ влага пари и в модернизация на Mirage 2000

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са поръчали модернизация на своя флот от многоцелеви изтребители Mirage 2000-9. Това са съобщили от френския производител Dassault, цитирани от Defense News.

Инцидент при изстрелването на Союз МС-10

Сериозен инцидент претърпя космическия кораб Союз МС-10 по време на своето изстрелване. Екипажът е невредим, но не е успял да достигне орбита. Това стана днес, 11 октомври 2018 г.

Меню