Компания представи безпилотен апарат за изстрелване на малки сателити

317 прочитания

Американският стартъп Aevum представи своя безпилотен апарат Ravn X, който ще служи за платформа за изстрелване на малки ракети-носители с въздушен старт. Това стана днес, 3 декември 2020 г.

Aevum, които се базират в Хънтсвил, Алабама разработват Ravn X от няколко години и планират да се конкурират във все по-пренаселения пазар на оператори предлагащи малки ракети-носители за изстрелване на товари с маса до няколкостотин килограма на ниска околоземна орбита.

Ravn X ще е напълно автономен летателен апарат, който може да оперира от всяко летище с дължина на полосата от поне 1600 m. Излетната му маса ще достига 25 тона, ще има дължина от 24,3 m и размах на крилото от 18,3 m. Под себе си ще носи двустепенна ракета-носител, която ще може да изстрелва товари с маса от 100 до 500 kg на ниска околоземна орбита.

Основателят и изпълнителен директор на Aevum Джей Скайлъс е заявил, че компанията му фактически предлага тристепенна система за извеждане на товари в космоса, като безпилотният апарат ще може да се използва многократно.

Стартовете ще стават на височина от 9100 до 18 300 m, в зависимост от конкретния товар. Ravn X ще може да се подготви за нов полет след 180 минути. Възможността да се лети от всяко летище ще елиминира и ограниченията от метеорологичната обстановка.

Джей Скайлъс пред Ravn X.

Очакванията на Скайлъс са, че Ravn X ще е готов след 18 месеца, като скоро ще започнат летателните му тестове. Апаратът трябва да бъде сертифициран от американската федерална авиационна администрация FAA.

Основното предимство на системата, която Aevum предлага, ще е минимизирането на наземната инфраструктура. Апаратът ще оперира от нормално летище и няма нужда от изграждането на голям космодрум.

Не е известно колко частно финансиране е набрала компанията, но през септември 2019 г. Пентагона ѝ даде договор за $4,9 млн., с който да се покрие експериментален старт на малък сателит.

Aevum е една от осемте компании, които се състезават за договор с Военнокосмическите сили на САЩ за изстрелване на малки сателити в следващите осем години. Потенциалната стойност на договора е $986 млн.

Освен това компанията е получила финансиране по линия на фондове за иновации от американското правителство.

Обаче целта на Aevum е само 15% от работата ѝ да идва от Пентагона, а останалите 85% да са комерсиални стартове. Бизнеспланът говори за 8 – 10 старта годишно, при цена от $5 – 7 млн. на старт.

Въздушен старт за ракета-носител не е нова концепция. Northrop Grumman използва своята ракета-носител с въздушен старт Pegasus от 1990 г. насам, но тя не успя да се наложи. Сега Virgin Orbit се опитва да създаде нова система, използвайки Boeing 747 за стартова платформа.

В последните години Пентагона иска да изгради устойчиви възможности за скоростно извеждане на орбита на малки сателити. Основната идея е да се подменя и подсилва спътниковата групировка на орбита в случай на пълномащабна война срещу държава, която може да унищожава спътници в космоса.

Свързани теми

Предишна публикация
Японска сонда достави проби от астероид
Следваща публикация
Отказал блок за управление може да забави първата мисия на Artemis
317 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA се готви за първото изстрелване на астронавти от девет години насам

NASA се готви да изстреля първите астронавти на орбита от спирането на полетите с космическата Совалка през юли 2011 г. Това трябва да стане по-късно днес, 27 май 2020 г., с космическия кораб Crew Dragon, който ще бъде изстрелян с ракетата-носител Falcon 9.

Инцидент при изстрелването на Союз МС-10

Сериозен инцидент претърпя космическия кораб Союз МС-10 по време на своето изстрелване. Екипажът е невредим, но не е успял да достигне орбита. Това стана днес, 11 октомври 2018 г.

Меню