Компания представи безпилотен апарат за изстрелване на малки сателити

303 прочитания

Американският стартъп Aevum представи своя безпилотен апарат Ravn X, който ще служи за платформа за изстрелване на малки ракети-носители с въздушен старт. Това стана днес, 3 декември 2020 г.

Aevum, които се базират в Хънтсвил, Алабама разработват Ravn X от няколко години и планират да се конкурират във все по-пренаселения пазар на оператори предлагащи малки ракети-носители за изстрелване на товари с маса до няколкостотин килограма на ниска околоземна орбита.

Ravn X ще е напълно автономен летателен апарат, който може да оперира от всяко летище с дължина на полосата от поне 1600 m. Излетната му маса ще достига 25 тона, ще има дължина от 24,3 m и размах на крилото от 18,3 m. Под себе си ще носи двустепенна ракета-носител, която ще може да изстрелва товари с маса от 100 до 500 kg на ниска околоземна орбита.

Основателят и изпълнителен директор на Aevum Джей Скайлъс е заявил, че компанията му фактически предлага тристепенна система за извеждане на товари в космоса, като безпилотният апарат ще може да се използва многократно.

Стартовете ще стават на височина от 9100 до 18 300 m, в зависимост от конкретния товар. Ravn X ще може да се подготви за нов полет след 180 минути. Възможността да се лети от всяко летище ще елиминира и ограниченията от метеорологичната обстановка.

Джей Скайлъс пред Ravn X.

Очакванията на Скайлъс са, че Ravn X ще е готов след 18 месеца, като скоро ще започнат летателните му тестове. Апаратът трябва да бъде сертифициран от американската федерална авиационна администрация FAA.

Основното предимство на системата, която Aevum предлага, ще е минимизирането на наземната инфраструктура. Апаратът ще оперира от нормално летище и няма нужда от изграждането на голям космодрум.

Не е известно колко частно финансиране е набрала компанията, но през септември 2019 г. Пентагона ѝ даде договор за $4,9 млн., с който да се покрие експериментален старт на малък сателит.

Aevum е една от осемте компании, които се състезават за договор с Военнокосмическите сили на САЩ за изстрелване на малки сателити в следващите осем години. Потенциалната стойност на договора е $986 млн.

Освен това компанията е получила финансиране по линия на фондове за иновации от американското правителство.

Обаче целта на Aevum е само 15% от работата ѝ да идва от Пентагона, а останалите 85% да са комерсиални стартове. Бизнеспланът говори за 8 – 10 старта годишно, при цена от $5 – 7 млн. на старт.

Въздушен старт за ракета-носител не е нова концепция. Northrop Grumman използва своята ракета-носител с въздушен старт Pegasus от 1990 г. насам, но тя не успя да се наложи. Сега Virgin Orbit се опитва да създаде нова система, използвайки Boeing 747 за стартова платформа.

В последните години Пентагона иска да изгради устойчиви възможности за скоростно извеждане на орбита на малки сателити. Основната идея е да се подменя и подсилва спътниковата групировка на орбита в случай на пълномащабна война срещу държава, която може да унищожава спътници в космоса.

Свързани теми

Предишна публикация
Отказал блок за управление може да забави първата мисия на Artemis
Следваща публикация
Японска сонда достави проби от астероид
303 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing показа прототипа на своя Loyal Wingman

Boeing показа първия прототип на бойния безпилотен летателен апарат създаден в рамките на австралийската програма Loyal Wingman-Advanced Development Programme. Това стана днес, 5 май 2020 г.

Индия показа боен БЛА

Индийската държавна компания Hindustan Aeronautics Limited (HAL) демонстрира пълномащабен макет на боен безпилотен летателен апарат.…

Първият тест на LauncherOne се провали

Първият тест на ракетата-носител с въздушен старт LauncherOne се провали. Това съобщиха от компанията Virgin Orbit вчера, 25 май 2020 г.

Lockheed Martin ще развива дрон технологии у нас

Ако България избере F-16, то неговият производител Lockheed Martin ще започне да развива дрон технологии у нас. Това се казва в прессъобщение, което разпространиха днес, 17 декември 2018 г., от компанията.

Успешен старт за Ariane 5

Европейската ракета-носител Ariane 5 успешно изведе на орбита три сателита. Стартът бе проведен вчера, 15…
Меню