Компания представи безпилотен апарат за изстрелване на малки сателити

287 прочитания

Американският стартъп Aevum представи своя безпилотен апарат Ravn X, който ще служи за платформа за изстрелване на малки ракети-носители с въздушен старт. Това стана днес, 3 декември 2020 г.

Aevum, които се базират в Хънтсвил, Алабама разработват Ravn X от няколко години и планират да се конкурират във все по-пренаселения пазар на оператори предлагащи малки ракети-носители за изстрелване на товари с маса до няколкостотин килограма на ниска околоземна орбита.

Ravn X ще е напълно автономен летателен апарат, който може да оперира от всяко летище с дължина на полосата от поне 1600 m. Излетната му маса ще достига 25 тона, ще има дължина от 24,3 m и размах на крилото от 18,3 m. Под себе си ще носи двустепенна ракета-носител, която ще може да изстрелва товари с маса от 100 до 500 kg на ниска околоземна орбита.

Основателят и изпълнителен директор на Aevum Джей Скайлъс е заявил, че компанията му фактически предлага тристепенна система за извеждане на товари в космоса, като безпилотният апарат ще може да се използва многократно.

Стартовете ще стават на височина от 9100 до 18 300 m, в зависимост от конкретния товар. Ravn X ще може да се подготви за нов полет след 180 минути. Възможността да се лети от всяко летище ще елиминира и ограниченията от метеорологичната обстановка.

Джей Скайлъс пред Ravn X.

Очакванията на Скайлъс са, че Ravn X ще е готов след 18 месеца, като скоро ще започнат летателните му тестове. Апаратът трябва да бъде сертифициран от американската федерална авиационна администрация FAA.

Основното предимство на системата, която Aevum предлага, ще е минимизирането на наземната инфраструктура. Апаратът ще оперира от нормално летище и няма нужда от изграждането на голям космодрум.

Не е известно колко частно финансиране е набрала компанията, но през септември 2019 г. Пентагона ѝ даде договор за $4,9 млн., с който да се покрие експериментален старт на малък сателит.

Aevum е една от осемте компании, които се състезават за договор с Военнокосмическите сили на САЩ за изстрелване на малки сателити в следващите осем години. Потенциалната стойност на договора е $986 млн.

Освен това компанията е получила финансиране по линия на фондове за иновации от американското правителство.

Обаче целта на Aevum е само 15% от работата ѝ да идва от Пентагона, а останалите 85% да са комерсиални стартове. Бизнеспланът говори за 8 – 10 старта годишно, при цена от $5 – 7 млн. на старт.

Въздушен старт за ракета-носител не е нова концепция. Northrop Grumman използва своята ракета-носител с въздушен старт Pegasus от 1990 г. насам, но тя не успя да се наложи. Сега Virgin Orbit се опитва да създаде нова система, използвайки Boeing 747 за стартова платформа.

В последните години Пентагона иска да изгради устойчиви възможности за скоростно извеждане на орбита на малки сателити. Основната идея е да се подменя и подсилва спътниковата групировка на орбита в случай на пълномащабна война срещу държава, която може да унищожава спътници в космоса.

Свързани теми

Предишна публикация
Отказал блок за управление може да забави първата мисия на Artemis
Следваща публикация
Японска сонда достави проби от астероид
287 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първи старт за Cargo Dragon

SpaceX изстреля успешно първия товарен космически кораб Cargo Dragon за Международната космическа станция (МКС). Това…

Пасажерите на Blue Origin ще плащат $200 000 – 300 000 за полет

Бъдещите космически туристи, които ще се возят на космическата ракета New Shepard на компанията Blue Origin ще заплащат по $200 000 до $300 000 на полет. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници, запознати с плановете на компанията.

Меню