Утре тестват технологичния демонстратор на Starship

174 прочитания

Технологичният демонстратор на SpaceX Starship ще бъде тестван утре, 8 декември 2020 г., като се очаква той да „подскочи” в атмосферата на височина до 12,5 km, след което да се опита да се приземи меко.

Демонстраторът, който носи сериен номер SN8 се очаква да стартира утре от изпитателната площадка в Бока Чика, Тексас. Той е снабден с три двигателя Raptor и с пълен комплект управляеми стабилизатори.

Основните цели на демонстратора са няколко. Първо, от него се очаква да успее да достигне височина от 12,5 km. На тази височина ще спрат моторите, след което апаратът трябва да премине от вертикално в хоризонтално положение и да започне да планира към земята. То трябва да става с известен ъгъл на атака, а четирите управляеми стабилизатора трябва да насочват SN8 към площадката за кацане.

Приближавайки се до земята от SN8 се очаква да направи най-сложната маневра – да премине от хоризонтално планиране във вертикално положение, след което да пусне двигателите си и да се приземи на площадката за кацане.

Упражнението трябва да наподоби част от профила на полет на бъдещия Starship. Очаква се той да навлиза в атмосферата планирайки, като по такъв начин той ще убива скоростта си и ще може да бъде насочван по-точно за приземяване.

Ако, поради някаква причина полетът не се състои утре, за резервни дати се сочат 9 и 10 декември.

През август и септември, други два технологични демонстратора, SN5 и SN6, направиха кратки подскоци до височина от 150 m., но при тях основно се следеше работата на моторите Raptor и те нямаха управляеми стабилизатори.

Starship е двустепенна орбитална система. Първата ѝ степен е ракетата-носител Super Heavy, a втората е космическият кораб Starship. И двете степени ще са за многократна употреба. Технологичният демонстратор SN8 имитира космическия кораб, като системата му за управление и формата са сходни. Реалният кораб, обаче ще има шест двигателя Raptor – три за работа в атмосферата и три за работа в космоса. Той няма да може самостоятелно да достига до космоса.

Основаната от Илон Мъск компания се готви за този тестов „подскок” в атмосферата от повече от година, като срока за реализирането му се отлага многократно. Първоначално трябваше да се достигне височина от 20 km (където ракетите изпитват максималното динамично натоварване, т.нар. Max Q), но след това тя бе редуцирана на 15, а сега на 12,5 km.

Мъск, който е добре известен с изхвърлянията си по отношение на сроковете за реализация на различни свои проекти, заяви преди седмица, че очаква Starship да достигне до Марс в безпилотен режим след две години и да полети с хора натам някъде между 2024 и 2026 г.

Starship трябва да се използва за полети до Луната, Марс и други тела от Слънчевата система. Основната цел на Мъск е колонизация на Марс.

Свързани теми

Предишна публикация
Тестът на технологичният демонстратор на Starship бе отменен в последната секунда
Следваща публикация
Първи старт за Cargo Dragon
174 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

New Shepard едва ли ще полети с хора през тази година

Много малко вероятно е компанията Blue Origin да изпълни полет с ракетата New Shepard с хора на борда в рамките на оставащите три месеца от 2019 г. Това е съобщил изпълнителният директор на компанията Боб Смит, цитиран от Space News.

Меню