На Германия ще се предложи нов вариант на Eurofighter

317 прочитания

На Германия ще бъдат предложени Eurofighter от т.нар. Tranche 5, което ще е допълнително обновен вариант на многоцелевия изтребител. Машините трябва да заменят сегашните изтребители-бомбардировачи Tornado. Това съобщава Janes.

Волфганг Гамел, директор на отдела за бизнес развитие при военната авиация на Airbus, е казал че компанията му ще предложи 85 броя Eurofighter Tranche 5 за замяна на германските изтребители-бомбардировачи Tornado.

Той е отбелязал, че Tranche 5 ще включва всички подобрения приложени при Tranche 4 – новият AESA радар Captor-E Mk.1 и други по-дребни модификации, но ще включват и подобрения в рамките на програмата LTE (Long Term Evolution), която партньорите в Eurofighter стартираха миналата година.

В рамките на програмата LTE са идентифицират няколко области, по които може да се направят подобрения на изтребителя, включително подобряване на самозащитата, повишаване на характеристиките на двигателите Eurojet EJ200, подобряване на интерфейса в пилотската кабина, улесняване интеграцията на нови оръжия и подобряване на системната архитектура на изтребителите.

Германия търси вариант за подмяна на своите 85 броя Tornado, които се използват за ударни задачи и за РЕБ и огнево подавяне на противниковото ПВО.

През тази пролет, настоящето германско правителство обяви, че ще подмени Tornado с микс от Eurofighter, F/A-18E/F Super Hornet и EA-18G Growler. Става въпрос за 55 европейски изтребителя, 30 броя Super Hornet и 15 броя Growler. Покупката на американските бойни самолети се обясняваше с това, че страната търси проверена платформа за РЕБ и факта, че интеграцията на атомните бомби B61 ще бъде значително по-лесна при Super Hornet.

Решението, обаче остана по-скоро символично, защото то фактически се оставя на следващото германско правителство, което ще дойде на власт в края на 2021 г., тъй като то няма да се вкарва за гласуване в сегашния Бундестаг. Така реалната замяна на Tornado ще започне към края на десетилетието.

Airbus се борят яростно срещу покупката на американски бойни самолети, като в това си начинание се радват на широка политическа и бизнес подкрепа. От компанията твърдят, че абсолютно всички задачи на германските Tornado могат да се поемат ефективно от Eurofighter.

Междувременно, миналият месец Германия подписа договор за покупка на 38 броя Eurofighter Tranche 4, които ще заменят сега използваните изтребители от Tranche 1. През лятото пък се подписа друго споразумение, в рамките на което всички налични германски Eurofighter от Tranche 2 и 3 получават новия радар Captor-E Mk.1.

Свързани теми

Предишна публикация
Туркменистан озападнява военната си авиацията
Следваща публикация
„Ростех” работи по лек изтребител от следващо поколение
317 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню