Туркменистан озападнява военната си авиацията

408 прочитания

Туркменистанските ВВС се готвят за сериозно озападняване, като в близките месеци там ще бъдат приети на въоръжение поне два нови типа военни самолети.

Scramble съобщава, че на заводското летище на Embraer в Сао Жозе дос Кампос, Бразилия е бил забелязан турбовитлов лек боен самолет A-29 Super Tucano, който ще бъде доставен на Туркменистан в близко бъдеще. Сайтът съобщава, че в момента се готвят две машини от този тип, които носят временните бразилски цивилни регистрации PT-ZHI и PT-ZHJ, а опознавателните им знаци са с лепенки.

През юли 2019 г. поне един Super Tucano бе демонстриран в Туркменистан. По-късно се появи неофициална информация, че страната е поръчала неназовано количество от лекия боен самолет. Има предположения, че се касае за шест самолета.

Scramble съобщава още, че на заводското летище на Leonardo в Торино е забелязан новопостроен тактически транспортен самолет C-27J Spartan с камуфлаж, който наподобява използвания във ВВС на Туркменистан.

Също както и при Super Tucano, типът вече е презентиран в азиатската страна, но този път през май 2018 г. До момента нямаше информация да има твърд договор, но се подозираше, че страната има ясен интерес.

Преди няколко седмици, обаче от Leonardo съобщиха, че имат нов клиент за своя нов C-27J Next Generation. На снимката публикувана от Scramble се вижда, че машината е с уинглети, тоест е C-27J Next Generation, а не стандартен Spartan. Според Leonardo, новият клиент, който компанията неназовава, е поръчал два самолета.

Третият нов западен тип, който вероятно Туркменистан ще получи е M-346. Той също е демонстриран в страната през 2018 г., а в отчета на италианското правителство за оръжеен експорт през 2019 г. има информация за сключване на оръжейни сделки на стойност €446 млн. Има неофициална информация, че в тази сума влизат поне шест M-346.

Тази информация вероятно ще се потвърди едва, когато се появят снимки на подготвените за доставка M-346. Не е ясно дали се касае за доставката на чисто учебния вариант, за учебно бойния M-346FT или за лекия боен самолет M-346FA.

Туркменистанските ВВС днес разполагат с МиГ-29 и Су-25 (по около 20 – 24 бройки от тип), един Ан-26, два Ан-74ТК-200, 15 броя Ми-24 и 10 транспортни вертолети Ми-17.

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия показа новата си ракета „въздух – земя”
Следваща публикация
На Германия ще се предложи нов вариант на Eurofighter
408 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Открит летателен ден в Долна Митрополия за 12 април

На 12 април 2019 г. Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” ще бъде домакин на открит летателен ден по повод честването на 40 години от полета на първия български космонавт и Международния ден на авиацията и космонавтиката 12-ти април. Това съобщиха от учебната база.

Испания купува PC-21

Испания подписа договор за доставката на 24 турбовитлови учебно-тренировъчни самолети Pilatus PC-21. Това стана вчера, 30 януари 2020 г.

Как „Scorpion” стигна до устата на премиера

В последните месец-два интензитетът на изказванията, свързани с военната ни авиация, от страна на политическите лица у нас е много висок. Не е изненадващо, че сред цялото това надприказване (често пъти преминаващо в словоблудство) може да се изпусне нещо, което да ни покаже какво всъщност се върти в главите на държавните ни мъже по отношение на развитието на българските ВВС.

Кения поръча C-27J и AW139

Кения е поръчала тактически-транспортни самолети C-27J Spartan и транспортни вертолети AW139. И двете сделки са с италианската компания Leonardo. Това съобщават медии в африканската страна.

Меню