Сърбия показа новата си ракета „въздух – земя”

503 прочитания

Сръбското МО показа прототип на новата си управляема ракета „въздух – земя” наречена VRVZ-200. Това стана по време на посещение на заместник-министъра на отбраната на страната Небойша Стефанович в Батайница, провело се вчера, 10 декември 2020 г.

Работата по ракетата се води от няколко години и се планира тя да бъде интегрирана на сръбските изтребители-бомбардировачи J-22 Orao.

Според съобщението на сръбското МО, ракетата ще бъде пусната в серийно производство до 12 месеца. Стефанович е казал, че интеграцията на ново въоръжение е ключова част от модернизацията на наличните Orao.

VRVZ-200 бе показана под форма на макет през есента на 2017 г. През декември същата година се появи съобщение, че са били проведени първите пускове с ракетата. След това не бе давана нова информация за развитието на работата по нея.

Известно е, че VRVZ-200 има далечина на полет от 40 km и като ракетата се управлява от пилота, посредством радиоканал, а в главата на ракетата има телевизионна или инфрачервена камера. Картината от ракетата се предава на дисплей в пилотската кабина, а връзката се осъществява чрез допълнителен контейнер. Няма информация за габаритите на оръжието.

От няколко години Сърбия се опитва да организира модернизационна програма за своите Orao. Според Стефанович, до две години ще е завършена модернизацията на 12 самолета.

Освен интеграцията на VRVZ-200, самолетите ще получат нови индикатори на челното стъкло, дисплеи в кабината, планира се и подмяна на радиооборудването и навигационните средства. Самолетите Orao ще минат и през удължаване на техническия ресурс по години.

Сръбските ВВС разполагат с една ескадрила Orao, базирана край Ниш.

Свързани теми

Предишна публикация
Саудитска арабия получи всичките си F-15SA
Следваща публикация
Туркменистан озападнява военната си авиацията
503 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Сърбия получи първия си вертолет H145M

Сръбският министър на отбраната Александър Вулин прие официално първия двудвигателен вертолет H145M предназначен за сръбските ВВС. Това стана в завода на Airbus Helicopters в Донаувюрт.

Сърбия преговаря за още Ми-17

Сръбското правителство преговаря за още транспортни вертолети Ми-17. Това е заявил сръбския президент Александър Вучич, вчера 1 декември 2017 г.

Български и сръбски МиГ-29 стрелят на Шабла (галерия)

Български и сръбски изтребители МиГ-29 извършиха бойни стрелби на зенитния полигон „Шабла“. И двете страни участваха в стрелбите с по два едноместни и един двуместен МиГ-29, и двете страни стреляха с ракети „въздух – въздух“ Р-60МК и Р-73Э. Полетите се осъществяваха от авиобаза Граф Игнатиево. Повече за стрелбите може да прочетете тук.

Сърбия ще получи четири МиГ-29 от Беларус

Сърбия се е споразумяла с Беларус да получи четири изтребителя МиГ-29 безвъзмездно. Това е съобщил военният министър на страната Александър Вулин, пред местния вестник „Politika”.

Сърбия подписа за два C-295

Сърбия подписа договор за доставка на два тактически-транспортни самолета Airbus C-295M. Това се случи днес,…
Меню