Новият изпитателен полет на Starliner се отлага за март 2021 г.

95 прочитания

Вторият безпилотен изпитателен старт за космическия кораб Boeing CST-100 Starliner се отлага за края на март 2021 г., или почти 15 месеца след първия, частично неуспешен полет. Това са съобщили от NASA и Boeing.

Вторият тестов полет се планира за не по-рано от 29 март 2021 г., като точната дата ще зависи от спазване графика на подготовката за старта и метеорологичните условия. Мисията, която ще се казва OFT-2 ще бъде изстреляна с ракета-носител Atlas 5, а основната ѝ цел ще е скачване с Международната космическа станция (МКС) и да се завърне успешно на Земята.

През август 2020 г. бе обявено, че OFT-2 ще стане факт или в края на декември или в началото на януари. Причините за сегашното отлагане не се обявяват публично, но е известно, че основните трудности свързани с космическия кораб са софтуерни.

Точно софтуерен проблем попречи на мисията OFT-1, която се проведе през миналия декември. Малко след старта се появи аномалия в системата, която измерва времето от старта, което доведе до неправилна работа на маневрените двигатели. В резултат, космическия кораб се оказа на грешна орбита и нямаше гориво да се скачи с МКС.

През април от Boeing заявиха, че са готови да извършат нов безпилотен тестов полет за своя сметка. Полетът ще се извърши с чисто нова капсула, която е практически готова.

NASA и Boeing са оптимисти, че ще могат да извършат първия тестов полет с екипаж през лятото на 2021 г. В случай на успешен пилотируем тест, първия редовен полет за Starliner ще се реализира в края на 2021 г.

Ако OFT-2 стане факт в края на март, то е много вероятно втория редовен полет на Crew Dragon, който в момента също се планира за края на март, да бъде отложен за април.

CST-100 Starliner се разработва в рамките на програмата Commercial Crew Program (CCP), чиято цел е NASA да получи възможност да извежда астронавти на ниска околоземна орбита, чрез космически кораб и ракета-носител на частни компании. При старта на програмата се очакваше, че към 2015 г. тя ще заработи, но срокът се проточи, заради слабо финансиране и технически проблеми. SpaceX Crew Dragon е другият кораб, който се създава в рамките на CCP, който вече извърши един полет с екипаж, а вторият тече.

Свързани теми

Предишна публикация
Успешно тестваха Ангара-А5
Следваща публикация
Virgin Galactic с неуспешен тест на SpaceShipTwo
95 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

UPS поръчва още 14 броя Boeing 747-8F

Карго авиокомпанията UPS Airlines направи поръчка за още 14 товарни Boeing 747-8F, с което компанията ще удвои флота си от този тип и ще удължи живота на производствента линия за четиридвигателния гигант.

Катар получи първия F-15QA

На церемония провела се на 25 август 2021 г. Катар получи официално своя първи многоцелев…

NASA се готви за първото изстрелване на астронавти от девет години насам

NASA се готви да изстреля първите астронавти на орбита от спирането на полетите с космическата Совалка през юли 2011 г. Това трябва да стане по-късно днес, 27 май 2020 г., с космическия кораб Crew Dragon, който ще бъде изстрелян с ракетата-носител Falcon 9.

Полемики около МКС в Русия

Русия трябва да се откаже от участието си в Международната космическа станция (МКС) през 2025…
Меню