Новият изпитателен полет на Starliner се отлага за март 2021 г.

95 прочитания

Вторият безпилотен изпитателен старт за космическия кораб Boeing CST-100 Starliner се отлага за края на март 2021 г., или почти 15 месеца след първия, частично неуспешен полет. Това са съобщили от NASA и Boeing.

Вторият тестов полет се планира за не по-рано от 29 март 2021 г., като точната дата ще зависи от спазване графика на подготовката за старта и метеорологичните условия. Мисията, която ще се казва OFT-2 ще бъде изстреляна с ракета-носител Atlas 5, а основната ѝ цел ще е скачване с Международната космическа станция (МКС) и да се завърне успешно на Земята.

През август 2020 г. бе обявено, че OFT-2 ще стане факт или в края на декември или в началото на януари. Причините за сегашното отлагане не се обявяват публично, но е известно, че основните трудности свързани с космическия кораб са софтуерни.

Точно софтуерен проблем попречи на мисията OFT-1, която се проведе през миналия декември. Малко след старта се появи аномалия в системата, която измерва времето от старта, което доведе до неправилна работа на маневрените двигатели. В резултат, космическия кораб се оказа на грешна орбита и нямаше гориво да се скачи с МКС.

През април от Boeing заявиха, че са готови да извършат нов безпилотен тестов полет за своя сметка. Полетът ще се извърши с чисто нова капсула, която е практически готова.

NASA и Boeing са оптимисти, че ще могат да извършат първия тестов полет с екипаж през лятото на 2021 г. В случай на успешен пилотируем тест, първия редовен полет за Starliner ще се реализира в края на 2021 г.

Ако OFT-2 стане факт в края на март, то е много вероятно втория редовен полет на Crew Dragon, който в момента също се планира за края на март, да бъде отложен за април.

CST-100 Starliner се разработва в рамките на програмата Commercial Crew Program (CCP), чиято цел е NASA да получи възможност да извежда астронавти на ниска околоземна орбита, чрез космически кораб и ракета-носител на частни компании. При старта на програмата се очакваше, че към 2015 г. тя ще заработи, но срокът се проточи, заради слабо финансиране и технически проблеми. SpaceX Crew Dragon е другият кораб, който се създава в рамките на CCP, който вече извърши един полет с екипаж, а вторият тече.

Свързани теми

Предишна публикация
Успешно тестваха Ангара-А5
Следваща публикация
Virgin Galactic с неуспешен тест на SpaceShipTwo
95 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing и Embraer правят отделна компания за производство на пътнически самолети

Boeing и Embraer ще създадат отделна компания, която ще се заминава с производството и продажбата на пътническите самолети от фамилията E-Jet, които в момента се строяха от бразилския производител. Това съобщава местният вестник O Globo, цитиран от Reuters.

Конкуренти в тежка категория

На 28 февруари 2019 г. Германия обяви старта на конкурсната процедура за купуване на нови тежки транспортни вертолети за Луфтвафе (ВВС на страната). Това трябва да стане с бърза и нискорискова покупка за замяна на остаряващия флот от Sikorsky CH-53G/GA/GS произведени по лиценз в Германия, които ще започнат да се извеждат от експлоатация от 2025 г. нататък.

Екипажът на Союз МС-07 се завърна на земята

55-ият екипаж на Международната космическа станция (МКС) успешно се завърна на Земята. Спускаемата капсула на космическия кораб Союз МС-07 се приземи успешно в Казахстан днес, 3 юни 2018 г., следобед.

Индия получи първия си AH-64

Индия официално получи своя първи щурмови вертолет AH-64E Apache Guardian. Церемонията за това стана на 10 май 2019 г. в Меса, Аризона, където се намира вертолетния завод на компанията производител Boeing.

Меню