ESA поръча създаването на демонстратор на ракета за многократно използване

105 прочитания

Европейската космическа агенция даде поръчка за създаването на летящ технологичен демонстратор на ракета-носител за многократно използване. Проектът е наречен Themis и трябва да е готов през 2023 г.

Програмата Themis, чиято първа фаза е на стойност €33 млн., ще трябва да даде информация за икономията на опериране на ракета за многократно използване и да провери технологиите, които ще бъдат вложени в бъдещите европейски ракети-носители.

Договорът за разработката бе подписан днес, 15 декември 2020 г., между ESA и ArianeGroup (компанията-майка на оператора Arianespace).

Първата фаза на Themis включва създаване на технологичния демонстратор, изграждане на стенд за наземни изпитания във Франция и изграждане на изпитателна площадка в Швеция, където ще се извършват първите „подскоци” с апарата.

Демонстраторът ще е оборудван с ракетния двигател от ново поколение Prometheus.

Themis ще е висок 30 m, ще е с диаметър 3,5 m и ще носи на борда си 130 тона гориво под формата на течен кислород и течен метан, както и три мотора Prometheus.

Първите пускове на демонстратора на наземния стенд ще станат факт догодина, през 2022 г. ще се правят „подскоци” в Швеция, а първите суборбитални полети ще станат факт през 2023 г. от космодрума Куру във Френска Гвиана.

Първоначално апаратът ще каца на наземна площадка, но се планира през 2025 г. той да започне да каца на баржа в океана.

Планира се, не по-късно от 2030 г. Европа да разполага с ракета-носител за многократно използване, като за това ще помогнат технологиите тествани с Themis.

Първоначалната работа по проекта върви от началото на миналата година, когато ArianeGroup получи договор от френската космическа агенция CNES за първоначална работа по проекта.

Свързани теми

Предишна публикация
Chang’e-5 успешно достави лунни проби
Следваща публикация
Успешно тестваха Ангара-А5
105 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов неуспешен старт за Vega

Втори неуспех за последните си три старта отбеляза европейската ракета-носител Vega. Новият провал стана факт…

NASA възнамерява да прати хора на Луната през 2028 г.

NASA ще изпрати хора на Луната през 2028 г., като технологиите, които ще се използват там ще спомогнат за провеждането на пилотируема мисия до Марс в десетилетието след 2030 г. Това е заявил вчера, 11 март 2019 г., директорът на NASA Джим Брайденстайн (на снимката), след като Белия дом обяви проектобюджета на агенцията за 2020 г.

Ariane 5 успешно изстреля сонда към Меркурий

Тежката ракета-носител Ariane 5 успешнo изпрати в космоса сондата BepiColombo, която е съвместен проект между европейската космическа агенция ESA и японската JAXA. Сондата трябва да изследва планетата Меркурий.

Меню