ПСС: С вертолет спасителната акция в Стара Планина щеше да трае час и половина

330 прочитания

Спасителната акция, която Планинската спасителна служба (ПСС) проведе на 2 януари 2021 г., в Стара планина можеше да трае час и половина с помощта на спасителен вертолет, а не почти 11 часа. Това заяви директорът на службата Емил Нешев в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Темата е изключително болезнена за планинските спасители. Всичко, което направихме вчера е в рамките на почти 11 часа – за да окажем помощ на четирима човека. Всичко това, при наличие на добре работеща HEMS система, можеше да приключи за не повече от час и половина. Не знам как са се чувствали пострадалите в цялото това време, докато достигнем до тях, докато ги обработим, докато ги свалим до линейките. Да не говорим за рисковете, в които се поставят самите спасители, толкова дълго време да са в толкова тежки условия. Смятам, че отговорните лица и институции трябва да вземат мерки. Това е поредният случай, в който липсата на хеликоптери се отразява до такава степен на нашата работа”, разказа Нешев.

Вчера в Стара планина станаха няколко инциденти с туристи, при което един човек загина, а четирима пострадаха тежко и трябваше да се свалят със спасители от планината.

„Това, което правим не отговаря на никакви световни и европейски стандарти”, обясни Нешев за продължителната спасителна акция.

Според директорът на ПСС, за да работи една система за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS) нормално, трябва да има шест бази, които да покрият цяла България. Не само за случаите на пострадали в планината, а за всеки случай, в които има нужда от спешен транспорт и оказване на бърза специализирана медицинска помощ.

Нешев каза, че знае за инициативата за покупката на един вертолет за HEMS, което обаче няма да се реализира скоро.

„Аз чувам че ще стане през 2023 г. А до тогава? Колко човека трябва да умрат, колко хора още трябва да страдат? Какво трябва да се случи до тогава?”, попита той.

Директорът на ПСС отбеляза, че за тази тема се говори, когато се случат такива инциденти. Няколко дни след това, тази тема спира да се коментира, а според него това трябва да се говори непрекъснато.

В последните месеци темата за липсата на специализирани вертолети, които да оказват спешна помощ от въздуха, не стихва. Първо, през септември 2020 г. бе решено да се пренасочат 20 млн. лева от оперативна програма „Региони в растеж” за покупката на поне един вертолет за HEMS. Това стана, след като в края на 2019 г. ПСС също се оплакаха от липса на такива вертолети, а вертолет на „Авиоотряд 28” евакуира по въздуха председателя на парламента Цвета Караянчева, което пострада леко след автомобилна катастрофа.

През ноември, обаче депутатите от управляващото мнозинство отхвърлиха предложението на депутат от БСП за отпускане на допълнителни 25 млн. лева за покупка на медицински вертолети. Малко по-късно, от Президентството предложиха изграждането на цялостна система за HEMS в рамките на националния план за справяне с кризата причинена от пандемията от COVID-19.

За да е какафонията пълна, малко преди Коледа, премиерът Борисов заговори за ремонт на старите военни вертолети Ми-14, които трябвало да се използват за операции по HEMS. Идея, която предизвика искрена почуда със своята абсурдност.

Свързани теми

Предишна публикация
Израел ще поддържа учебния център на гръцките ВВС
Следваща публикация
Български C-27J пренесоха хуманитарна помощ за Хърватия
330 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Цената на изречените неистини

На 11 юни 2019 г. се навърши една година от катастрофата на вертолета Ми-17 в Крумово. При тежкия инцидент загинаха двама авиатори. Разбира се, подобни трагични годишнини не са сред поводите, които хората искат да отбелязват, но това не значи, че политически фигури няма да се опитат да извадят евтини и съмнителни дивиденти от трагедията.

Унгария се сдоби със завод на Airbus Helicopters

В Унгария ще бъде построен завод на европейския вертолетостроител Airbus Helicopters. Споразумение за това е било подписано този понеделник, 17 декември 2018 г., съобщава унгарската информационна агенция MTI.

Черна гора подписа за три вертолета Bell 412

Министерството на отбраната на Черна гора подписа договор с Bell Helicopter за доставката на три двудвигателни транспортни вертолета Bell 412. Сделката е на стойност €30 млн.

Правителството даде 310 000 лв. целево, за оборудване на вертолети Cougar за гасене на пожари

Правителството одобри допълнителни разходи в размер 310 000 лв. по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. Средствата са необходими за привеждане на два броя вертолети AS 532AL Cougar в готовност за изпълнение на задачи по гасене на горски пожари от въздуха. Това е гласувано на заседанието от днес, 27 юни 2018 г.

Нов вариант на Ми-8/171 в изпитания в Улан Уде

Най-новият вариант на семейството Ми-8/171 преминава в момента летателни изпитания в завода в Улануденския авиационен завод (У-УАЗ) в Русия. Той е създаден за експорт, основно за държавни и военни клиенти, като в него са въплътени много от техническите новости на граждански сертифицирания в Русия вариант Ми-171А2, който е пуснат вече в серийно производство. Засега новата машина носи старото означение Ми-171Е, използвано за фамилията вертолети, предназначени за чужди държавни и военни клиенти, което е в производство в У-УАЗ от близо 15 години. При влизане в производство тя най-вероятно ще получи промененото означение Ми-171Е2, за да се отличава от предшествениците си.

Меню