ОАЕ купи още два летящи радара GlobalEye

211 прочитания

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са подписали договор със Saab за още два летящи радара GlobalEye. Това съобщи шведската компания днес, 4 януари 2021 г.

Стойността на договора е $1,018 млрд. и той трябва да бъде изпълнен до края на 2025 г. Договорът от своя страна е в изпълнение на опция, заложена в договор от 2015 г. за покупка на две такива машини.

Подписването е станало факт на 30 декември 2020 г., но се обявява сега.

GlobalEye се базира на бизнесджета с много голяма далечина на полет Bombardier Global 6000 и реално представлява многофункционална платформа за наблюдения на въздушното, морското и земното пространство благодарение на радари и оптични сензори. GlobalEye има още способности за радио-техническо разузнаване. Продължителността на полет е около 13 часа.

Радарът за наблюдение на въздушното пространство е Erieye ER, който е последното развитие на познатия Erieye. Както и предишното поколение, Erieye ER е поставен неподвижно над фюзелажа. Освен това платформата има и радар Seaspray 7500E за наблюдение на земната и морска повърхност поставен под фюзелажа и оптико-електронна система за наблюдение на FLIR Systems от фамилията Star SAFIRE.

От Saab твърдят, че Erieye ER може да оперира нормално в условия на сериозни електронни смущения, а характеристиките му са около два пъти по-високи от сегашното поколение Erieye, за което е известно, че открива цел тип „изтребител” на дистанция от около 400 – 450 km. Подобни дистанции на откриване от порядъка на 800 km вероятно важат само за режим на търсене в много тесен сектор с използване на пълната мощност на радара. Според Janes, стандартната далечина на откриване на радара ще е около 650 km. Шведската компания твърди още, че радарът има много добри възможности да открива нискозабележими цели на големи дистанции.

Засега, единственият клиент на платформата са ОАЕ, които през 2015 г. поръчаха два самолета, а две години по-късно още един. Емирствата са получили два от радарите си, а третият се чака през тази година.

Свързани теми

Предишна публикация
Израел ще поддържа учебния център на гръцките ВВС
Следваща публикация
ВВС на САЩ използваха изкуствен интелект в реален полет
211 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ОАЕ иска да купи повече от една ескадрила Су-35

Обединените арабски емирства (ОАЕ) имат намерение да купят повече от една ескадрила многоцелеви изтребители Су-35, а договорът може да бъде подписан до края на годината. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на собствен източник в руските служби за военно-техническо сътрудничество.

Даниел Боестад: Gripen спечели конкурса на ВВС честно и прозрачно

Вицепрезидентът за програмата Gripen за Централна и Източна Европа Даниел Боестад дава пространно интервю за Евгени Генов, публикувано във вестник „Труд”, в което говори за конкурсната процедура в България, офертата на шведската страна и реакцията на компанията към процесите у нас.

НАТО-вският E-3A AWACS достигна София

Самолет за далечно радиолокационно откриване и управление E-3A от състава на компонента на НАТО беше демонстриран днес, 5 юни 2018 г., на летище София. Машината с регистрация LX-N90453 кацна точно в 12,30 часа на столичното летище и се придвижи към стоянката където бе показана на представители на българското МО, ВВС и журналисти.

Швеция ни предлага подобрени Gripen C/D, под бюджета и с доставка до 21 месеца

Шведското правителство е оферирало на България осем подобрени многоцелеви изтребители Gripen C/D, първите от които ще се доставят в рамките на 24 месеца от подписване на сделката, а самата оферта е под българския бюджет. Това стана ясно на пресконференция, която бе проведена днес, 2 октомври 2018 г.

Меню